Vorbirea parintelui Teodor Heredea (Gavris) de la nunta de la Bogdanesti 16 august 1981 In Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin. Copilasii mei pentru care iarasi simt durerile nasterii, pana ce va lua Hristos chip in voi (Gal 4, 19). Iubitii mei frati si iubite surori! Ma gandeam sa vorbesc, []Vorbirea parintelui Teodor Heredea (Gavris) de la nunta de la Bogdanesti 16 august 1981In Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

Copilasii mei pentru care iarasi simt durerile nasterii, pana ce va lua Hristos chip in voi (Gal 4, 19).

Iubitii mei frati si iubite surori!Ma gandeam sa vorbesc, cu prilejul acestei sarbatori duble, despre Maica Domnului, pe care o sarbatorim, si despre nunta cea din Cana Galileii, care a fost modelul [nuntii peste] veacuri. Ma gandeam ca si noi aveam menirea in seara aceasta, noi cei ce slujim, ca slugile [de altadata]: sa turnam apa in vasele de piatra, apoi Fiul lui Dumnezeu Cel prezent sa faca minunea transformarii.

Pe cand ma gandeam la aceste lucruri, ceva mi-a strapuns inima: bucuria si durerea totodata, ca durerea nasterii, acum cand vad pe fratii mei iubiti care au primit si care stiu toti porunca de la cel ce ne-a chemat la Hristos: sa-L aflam si sa-L vestim pe Hristos. i [mai ales] un cuvant mi-a strapuns inima, cuvantul unui frate batran pe care poate nu-l vom mai auzi maine sau poimaine: ca noi am inceput lucrurile invers, adica nu de la temelie sa zidim in sus, ci din sus in jos. N-am inceput de la Iisus cel Rastignit, asa cum ne-a invatat Parintele. i chiar daca am inceput putintel si eu si [poate si] tu, dar eu vorbesc despre mine , cativa pasi m-am dus putin mai incolo de langa Iisus. i, Doamne, cata pierdere am avut! Eu am avut intentii bune, intentii de ascultare a mai-marilor mei. i m-am departat putin de Cruce. M-am departat de Iisus cel Rastignit. Am vrut sa spun altceva, nu despre Iisus cel Rastignit. i, iubitii mei, niciodata in viata n-am avut asa pierdere ca atunci.

Privind duhovniceste peste frumoasa Lucrare a lui Dumnezeu, noi am inceput tot de la Iisus Hristos. El, prin Cuvantul Sau cel sfant, ne-a doborat la picioarele Crucii, ne-a strapuns inima si am zis: Doamne, sunt un pacatos. Iarta ma . Dar n-am stat acolo. Ne-am ridicat de-acolo.

Cand Sfantul Apostol Pavel le spunea corintenilor: N-am voit sa stiu intre voi altceva, decat pe Iisus si pe El rastignit , le spunea pentru ca intre ei erau certuri si lucruri nepotrivite cu voia lui Dumnezeu. Privind duhovniceste vorbesc despre mine , m-am indepartat putin de Cruce. In loc sa ma duc sa plang langa fratele meu, mai degraba l-am judecat pe fratele meu. Atata vreme cat am fost sub Cruce si de cand am venit iarasi sub Cruce de atunci nu mai vad nimic rau, ma vad numai pe mine pacatos, numai pe mine rau, nu mai pot judeca pe nimeni; nu mi-e dat mie sa judec pe fratele meu, pe robul Domnului, daca sta in picioare sau cade.

Iubitii mei frati, fiindca Dumnezeu ne-a dat bucuria aceasta a intalnirii in numele Sau, fiindca Duhul Sfant ne cerceteaza, treziti-va! [Din] ceea ce vedeti si stiti din Lucrare si din multe familii, iubitii mei care simtiti cu Sfantul Pavel, n-aveti in suflet durerile nasterii multora? [Caci] nu este nascut Hristos viu in foarte, foarte multe suflete care zic ca s-au hotarat [pentru El]. Poti citi pe fetele acestor suflete pe Hristos cel Rastignit? ()Temelia este Hristos cel Rastignit. Il ai pe Hristos cel Rastignit? Il ai in sufletul tau, L-ai sfintit ca Domn in viata ta? Atunci esti o faptura noua. Atunci toate celelalte ar pieri, cum am spus. De sub cruce, nici prin minte nu-ti va trece niciodata sa gandesti nici cel mai mic rau cuiva, ci totdeauna te vei gandi ca tu esti cel care L-ai intristat pe Hristos.

Dragii mei, aduceti-va aminte de Sfantul Petru. A umblat trei ani cu Mantuitorul si [totusi] s-a lepadat de El atat de rusinos. In vietile multora dintre noi se petrece si azi asa Daca ar fi de fata la unele scene ale vietii noastre familiale nu Hristos, ci unii dintre cei care sunteti aici, cum ne-am rusina noi, daca ar fi ca ei sa cunoasca unele cuvinte ale noastre, sa cunoasca unele ganduri de-ale noastre care sunt departe de gandul lui HristosFratilor, prin Duhul Domnului va-ndemn, veniti-va in fire [Amintiti-va] ca Oastea Domnului, asa cum a spus Parintele, este o ceata de oameni pacatosi care au cazut sub cruce, unde au simtit iertarea de la Hristos. In momentul cand ne clintim de langa cruce, atatea vin Le stiti, nu le mai spun sa se barfeasca frate pe frate, sa se judece. O, ajunge, dragii mei, ajunge, ajunge. Sa nu mai auzim in urechile noastre pe cineva vorbind de rau pe fratele sau. Orice ar fi facut, sa-l poti ierta. Iarta si nu judeca pe nimeni.

Cand eram copil invatam o poezie a fratelui nostru, din care mai retin cate ceva. Poezia aceasta se intituleaza Dragostea: Daca n-ar fi fost in lume a Ta dragoste curata, / nici un suflet cu alt suflet nu s-ar fi unit vreodata. / Ar fi fost pe veci o noapte , si asa mai departe.

Daca L-ai primit pe Iisus cel Rastignit, daca-ti este viu in fata ochilor si daca L-ai simtit ca Domn in sufletul tau pe Iisus cel Rastignit, daca Il avem pe Iisus cel Rastignit in sufletul nostru, pe El, Care a lasat puterea, a luat pacatele noastre si ne-a dat neprihanirea Lui noua, atunci avem putere sa iubim nu numai de saptezeci de ori cate sapte, ci si mai mult.

Dar deseori, fratii mei, simtim durere, durerile nasterii. Cele ce aveti copii stiti ce inseamna durerile nasterii. Aceleasi sunt si durerile cele duhovnicesti, pentru parintii duhovnicesti, pentru cei ce sunt trimisi de Dumnezeu sa marturiseasca in numele lui Hristos, aceleasi dureri le simtim in suflet atunci cand nu se vede chipul lui Hristos pe fetele celor care spun ca sunt ai lui Hristos.

Doua porunci ne-a dat Dumnezeu, sa le simplifice din Legea cea veche in cea Noua. Le-a intruchipat pe toate cele zece in cele doua: iubire de...