Ganditi-va fiecare la un copil pe care il aveti si apoi sa-l pierdeti. Mai ales mamele, care doresc sa-si creasca copiii lor sau fetele lor credincioase Domnului. Dar, draga mama, am sa-ti explic o istorioara care o sa iti alunge intristarea si amaraciunea din inima. Despre Sfantul Evanghelist Ioan se spune ca mergea si propovaduia []Ganditi-va fiecare la un copil pe care il aveti si apoi sa-l pierdeti. Mai ales mamele, care doresc sa-si creasca copiii lor sau fetele lor credincioase Domnului.

Dar, draga mama, am sa-ti explic o istorioara care o sa iti alunge intristarea si amaraciunea din inima.

Despre Sfantul Evanghelist Ioan se spune ca mergea si propovaduia Cuvantul Domnului din loc in loc. Cand se apropiase de batranete, nu mai putea merge cu atata usurinta sa vesteasca Cuvantul Sfant si era sprijinit de un toiag al batranetii cu care isi tara mereu viata de al o zi la alta, dar mergea mereu in biserica si ii cerceta pe credinciosi. Intr-una din zile, mergand pe strazi, gasi un baiat tanar, frumos la chip, in care se vedea multa inteligenta. i s-a gandit Sfantul Ioan: Tanarul acesta este bun pentru lucrarea lui Dumnezeu. i parca simtea prin Duhul Sfant, in momentul acela, cum zidul a inceput sa se darame; pentru acest tanar a sosit clipa hotaratoare care sa schimbe drumul vietii lui. Veni inaintea tanarului si-i spuse: Tinere, urmeaza-ma! Ioan a plecat mai departe. La un moment dat, tanarul, fulgerator a inceput sa mearga pe urmele Sfantul ucenic Ioan, care era cu pletele albite de lungii ani de propovaduire a Evangheliei si mai ales de clipele de durere de cand a fost exilat pe Insula Patmos pentru Cuvantul lui Dumnezeu. Cat n-a plans Ioan in insula aceasta! Cata durere n-a avut Ioan cand a trebuit sa-si sfarseasca viata pe aceasta insula! Aceasta a grabit albirea pletelor lui si batranetea lui. Dar Dumnezeu l-a dus acolo dupa planul Sau, pentru ca in pustia aceea, Dumnezeu i-a descoperit unele taine care sunt aratate in cartea Apocalipsei. Acolo, in insula aceasta, prin Duhul lui Dumnezeu, lui Ioan i s-a descoperit adevarul Lui. i iata ca Ioan mergea si, in urma lui, a venit tanarul acesta spre o adunare de credinciosi, spre o biserica din timpul acela, intemeiata de Sfantul Pavel, la care tragea Sfantul Ioan ca nu se putea purta mai departe din cauza batranetii. L-a dus pe tanar in fata prezbiterului din biserica si ii spuse acestuia: Fratele meu, primeste acest margaritar de mare pret, ca vei raspunde pentru el . L-a incredintat pe tanar si apoi s-a dus mai departe, pentru cautarea altor suflete pierdute.

Tanarul acesta a ramas un timp oarecare credincios, dar, anturajul cu prietenii si cu oamenii care nu i-au dorit binele si mantuirea lui l-a abatut de pe calea lui Dumnezeu. Lipsa a fost si grija prezbiterului, care nu a vegheat, cum a spus Sfantul Ioan, asupra acestui margaritar. Cum s-a amintit mai inainte: Un om estre mai de pret decat toata lumea . Deci, iubitilor, daca un om e mai de pret ca toata lumea, noi, toti care suntem aici, cu cat mai de pret suntem impreuna inaintea lui Dumnezeu!Tanarul acesta ramas in grija prezbiterului a apucat pe cai rele, cu prieteni rai, pe calea raului si pe calea pacatului. Pentru ca n-a fost supravegheat, a apucat in tovarasia unor copii rai, s-a unit cu niste spargatori si hoti si si-au facut salasul intr-o padure din apropiere.

Au trecut multi ani si el se obisnuise cu jafurile si cu crimele. Dupa ceva vreme, Evanghelistul Ioan a venit in cetatea aceasta, ca sa-si vada oitele lui. Vine la episcop si-i spune: Fratele meu, unde este margaritarul pe care ti l-am...