ADUCERI AMINTE…
Slavit sa fie Domnul!Bine v-am gasit, iubiti frati si scumpe surori in Domnul!Moartea celui preaiubit al nostru, al tuturor, al parintelui nostru scump si drag care a plecat in vesnicie, care si-a luat zborul, pe care l-am petrecut ieri pe ultimul drum mi-a prilejuit aceasta calatorie neasteptata. i am venit cu dor fierbinte ca, pe langa petrecerea pe ultimul drum a parintelui Vladimir, sa vad si fetele celor scumpi si dragi din Cluj, de care ne leaga amintiri scumpe de ani si ani. i de bucurii, si de dureri. Cand am trecut astazi pe langa tribunalul unde scumpii nostri au [fost judecati] si [unde] noi i-am insotit, aceasta mi-a rascolit toate amintirile. Dar multumiri fie aduse lui Dumnezeu ca a ingaduit sa trecem si pe-acolo, ca sa putem ajunge astazi sa ne revedem in acest loc.
Ma voi lega de Cuvantul Domnului de-aici, din Apocalipsa, in amintirea parintelui Vladimir, unde spune: Ferice de-acum de mortii care mor in Domnul . i in Psalmul 116, 15: Scumpa este inaintea Domnului moartea celor iubiti de El .
Ma leg, in primul rand, de acest concetatean al meu (am fost vecini cu satele noastre) pe care acum peste patruzeci de ani l-am chemat sa vina de la Glingeni (comuna unde era el preot) pana in satul meu, ereni, cu fratii, cu steagul Oastei Domnului, ca sa incepem si la noi in sat o mica miscare. i am mers impreuna cu familia mea, cu fratii si surorile mele mai mici, pana la biserica, in rand, cu steagul in frunte si cu parintele Vladimir, de-a lungul satului, din capat, de la casa parintilor mei, si pana la biserica, cantand: Iisus, Regele cel Mare, / i-a pus Oastea in miscare Tot satul se uita in dreapta, in stanga vedea un preot in fata, un steag si se-ntreba: Ce-i asta? Ce noutate? . Ne-au petrecut pana la biserica. La biserica, am stat ca santinela langa steag si langa parintele, care tinea steagul in mana. i preotul local, parintele Varzaru, nu ne-a facut onoarea sa-l cheme pe parintele sa slujeasca (caci asa se obisnuieste: cand un preot intra intr-o biserica, [preotul paroh] il invita, il imbraca si slujesc impreuna). Nu l-a invitat, pentru ca lui ii placeau alte lucruri, nu acestea i atunci noi am stat pana la sfarsitul Liturghiei, ne-am intors inapoi tot asa, in rand, cu steagul in frunte, am mers acasa si am luat masa. i oamenii dupa noi, cu droaia: Ce-i? Unde sa va gasim, sa va ascultam? Ce faceti? Unde ne intalnim? Veniti la domnul invatator Popovici, fratele parintelui, dupa-masa ([avea casa] chiar in spatele bisericii) si veti vedea si dumneavoastraFratilor! Dupa-masa n-au incaput nu in casa nu in curte i in jur, in drum, tot satul era acolo. Curiosi, dornici Vine fratele Galeschi cu saptezeci, optzeci de foi Isus Biruitorul , alti frati unul Mos Cheptea, batranul, de vreo saptezeci si ceva de ani, de departe, tocmai de la vreo suta si ceva de kilometri, de la Balti, si alti frati de pe la Chisinau, si ne strangem dupa-masa pe la ora trei la acest invatator, fratele parintelui, si incepem adunarea. Fratilor, a fost o adunare unica! Nici pana atunci si nici de-atunci nu s-a mai facut! Am vrut sa punem un inceput bun acolo, ca Dumnezeu sa lucreze si sa- i faca El lucrarea. i i-a si facut-o; iar noi ne-am bucurat nespus de mult.
Dar ceva dureros s-a petrecut. In timpul acesta cat noi ne bucuram si-L vesteam pe Domnul, si lumea asculta setoasa, dornica, curioasa, parintele Varzaru trece pe langa adunarea noastra, se duce la biserica, trage clopotul de doua, trei ori, face repede slujba de Vecernie si se intoarce direct la Postul de jandarmi. Trimite la noi chiar pe plutonier, pe Vinea, care ne cere legitimatiile. Le dam, si el spune: Domnilor, n-avem nimic cu dumneavoastra. Credinta e libera. Continuati va programul, iar dupa ce veti termina, veniti pe la noi, sa stam de vorba.() Ne-a dat legitimatiile si s-a dus, noi ne-am cautat de treaba pana s-a terminat adunarea. In noapte aceea,...