Fratilor dragi, atatea jertfe s-au depus pentru aceasta Lucrare! Datorita acestor jertfe, Dumnezeu a trecut Lucrarea Sa cu bine prin aceste incercari si ne-a dat posibilitatile acestea, ca minuni ale lui Dumnezeu, ca sa putem vedea [ceea ce] vedem noi astazi si sa ne putem bucura asa cum ne bucuram astazi. Sunt staruitoare rugaciuni care []Fratilor dragi, atatea jertfe s-au depus pentru aceasta Lucrare! Datorita acestor jertfe, Dumnezeu a trecut Lucrarea Sa cu bine prin aceste incercari si ne-a dat posibilitatile acestea, ca minuni ale lui Dumnezeu, ca sa putem vedea [ceea ce] vedem noi astazi si sa ne putem bucura asa cum ne bucuram astazi. Sunt staruitoare rugaciuni care se inalta catre Dumnezeu; sunt frati plini de dorul si de dorinta de a ne putea bucura de Cuvantul lui Dumnezeu (); sunt atatia care se jertfesc pe altarul rugaciunii pentru aceasta binecuvantata Lucrare, care trece prin mari biruinte! Unii simt greul sau, cum spunea fratele Traian intr-o poezie: Lacrimile si durerile unora sunt bucuriile altora . Sunt unii care simt numai bucuriile Lucrarii, dar greul si gemetele, ocarile si suferintele le poarta altii din greu, asa ca intr-o familie unde tata si mama sufera si rabda, si lupta cu toate greutatile, in timp ce copiii nevinovati se bucura in jurul mesei, incat viata li se pare plina de fericire. Asa este si in Lucrarea aceasta, fratilor. Atunci cand noua ni se pare ca lucrul merge mai bine, e datorita jertfelor si lacrimilor unora pe care ei le depun inaintea Domnului, inaintea scaunului Sau de har. De [aceea] avem aceste biruinte mari in timpurile de astazi. Cand Dumnezeu pretutindeni trezeste suflete, e datorita lacrimilor si suferintelor [aduse inaintea] lui Dumnezeu [de catre cei] care se roaga pentru aceasta binecuvantata Lucrare. Sunt lacrimile fierbinti ce se varsa si strigatele catre Dumnezeu pentru ca El sa mai ingaduie vremuri de har pentru trezirea sufletelor care inca nu-L cunosc pe Dumnezeu.

Aceasta slujba, iubitilor, apasa, ca maine, pe umerii fratiilor voastre. Astazi va bucurati de o intalnire; astazi va bucurati de o cantare; azi va bucurati de o propovaduire sau de un indemn frumos. Insa, ca maine, va ajunge sa apese pe umerii unora [dintre voi] aceste greutati. Intariti-va puterile. Asa cum le spunea o randunica puisorilor ei. Ea isi facuse cuib sub streasina unei case si, hranindu-i mereu, cand puisorilor au inceput sa le creasca aripile, mama lor le spunea: Dragi copilasi, dragii mei puisori, mancati si intariti-va. Sa va intariti aripioarele voastre. Intariti-va trupurile voastre. Caci, ca maine, noi va trebui sa pornim pe o cale lunga, lunga. i ne trebuie sanatate deplina ca sa putem ajunge in tara spre care mergem .

Dar in cuibusorul acesta era un puisor care nu avea putere. Aripile nu i s au intarit si nu putea sa zboare. Cat s-a trudit biata randunica sa-si ajute puiul sa i se intareasca aripile, dar n-a putut. Insa, dupa toate sfaturile mamei, a venit o toamna racoroasa, in care trebuia sa-si pregateasca puisorii sa plece spre alte tari. Cu cata durere s-a despartit mama de acest puisor Cand, cu toti ceilalti puisori, ea si-a luat zborul spre alte tari, el striga in urma: Mama! Fratilor! Nu ma lasati! Luati-ma cu voi Nu ma lasati aici! . Dar ce putea sa faca bia ta mama si ce puteau sa faca bietii fratiori pentru el? Ei si-au luat zborul, iar puisorul acesta a ramas si a murit de frig mai tarziu.

Asa este si duhovniceste, cu noi, fratilor iubiti. Cautati sa va intariti aripile. Cautati sa va intariti credinta, cautati sa va intariti nadejdea. Intariti-va privirile si intariti-va puterile duhovnicesti, caci, ca maine, poate va trebui sa facem si noi o cale lunga sau va trebui ca povara aceasta sa apese pe umerii fratiilor voastre. Fiti barbati tari! Uitati-va ca, intre multi barbati credinciosi pe care i-au ales Sfintii Apostoli [spre a] organiza Biserica Domnului, au fost alesi si un numar de tineri care au fost sanatosi in credinta, intre care erau Timotei si Tit. Erau niste tineri plini de intelepciune si de Duhul Sfant. Vorbeau cu putere, fiind tari in Scripturi, aveau o credinta sanatoasa si o nadejde sanatoasa. i au fost invredniciti sa fie pusi episcopi, ca ei, la randul lor, sa organizeze Biserica Domnului mai departe, ca sa faca prezbiteri si diaconi in Biserica lui Dumnezeu.

Intariti-va zic din nou puterile duhovnicesti. Nu va luati dupa lume, nici dupa lucrurile din ea. Zice Sfantul Apostol: Sa nu iubiti lumea, nici lucrurile din ea. Caci daca iubeste cineva lumea si lucrurile din ea, dragostea Tatalui nu este in el . i acum, spre incheiere, un indemn parca v-as da celor mai in varsta, pe care, pe unii, poate ii framanta problema casatoriei. Dragilor tineri! Aceasta e o problema care nu depinde de fratiile voastre, daca vreti sa intelegeti Cuvantul lui Dumnezeu. E o problema [si o] grija care apasa asupra lui Dumnezeu. Va dau iar, din propria mea experienta, un exemplu. Credeti-ma ca va spun din toata inima. Cand eram tanar ca si voi, de multe ori ispititorul venea cu astfel de soapte. Insa m-am rugat mult si am staruit mult in fata Domnului ca gandul acesta sa nu ma robeasca niciodata. Sa fiu liber de gandul acesta. Sa pot propovadui in adunare, sa ma pot bucura in adunare si sa nu ma robeasca gandul si grija aceasta. i Dumnezeu, Caruia I-am incredintat viata si inima, mi-a purtat de grija in privinta aceasta. M-am calauzit mereu de Cuvantul lui Dumnezeu care ne arata: Arunca-ti povara asupra Domnului si El va purta grija de tine . Dragilor tineri! Fratiile voastre trebuie sa intelegeti si stiti cuvantul acesta ca in Psalmul 139 spune psalmistul David ca, inainte de a fi zamisliti in pantecele mamei, in Cartea Domnului era scris totul despre noi. Acolo e scris si sotul sau sotia pe care trebuie sa o aveti. Acolo sunt scrisi copiii pe care trebuie sa ii aveti. Acolo sunt scrise toate zilele pe care trebuie sa le petreceti. Doar cu exceptia ca, omul care nu se lasa calauzit de Cuvantul lui Dumnezeu poate schimba cum am amintit in repetate randuri hotararea lui Dumnezeu. Deci, daca Dumnezeu ti-a hotarat inainte de vesnicii sotul pe care trebuie sa-l ai, de ce te framanti atat? Lasa totul in grija lui Dumnezeu, caci, sa stii: pe sotul tau ti-l va aduce Dumnezeu de la marginea tarii, pe cel care este al tau. Dar grija aceasta n-o purta. Pe sotia ta, fratele meu, ti-o va aduce Dumnezeu de la marginea tarii. Insa increde-te in Dumnezeu, fii cu inima curata inaintea lui Dumnezeu si lasa ca, la vremea potrivita, ca prin minune, Dumnezeu te va ajuta sa poti face pasul acesta curat. Noi avem frati si surori care, unii din Moldova, si-au luat femei de-aci. [Altii], () de prin Nordul Ardealului. Eu am venit din alt judet aici; Dumnezeu m-a trimis la vremea hotarata si potrivita, pentru ca m am lasat in grija Domnului. i va spun adevarul din inima: atata incredere am avut in Dumnezeu, ca chiar in ziua cand trebuia sa fac pasul acesta al casatoriei, sa ne cununam la biserica, m-am pus in fata Domnului si am spus: Doamne, inca nu-i tarziu nici astazi; daca nu e de la Tine pasul acesta pe care...