Cine isi iubeste viata o va pierde; si cine isi uras te viata in lumea aceasta o va pastra pentru viata vesnica. (Ioan 12, 25) Viata lui si-o iubeste oricine. Nu este vietate care sa nu-si iubeasca viata sa. Deosebirea este numai in intelesul pe care fiecare om il da acestui cuvant: viata! Unii spun: Asta-i []Cine isi iubeste viata o va pierde; si cine isi uras te viata in lumea aceasta o va pastra pentru viata vesnica. (Ioan 12, 25)Viata lui si-o iubeste oricine. Nu este vietate care sa nu-si iubeasca viata sa. Deosebirea este numai in intelesul pe care fiecare om il da acestui cuvant: viata!Unii spun: Asta-i viata! unui fel de trai dezmatat, risipitor, usuratic, desfranat, violent si lenes. Aceasta-i viata celor multi, multi, care intra pe usa cea larga si merg pe calea cea lata, care duc la pierzare (Mt 7, 13).

Aceasta viata este cea mai netrebnica si mai nefolositoare existenta, cea mai primejdioasa si mai nefasta, mergand la cea mai jalnica si mai josnica pierzare pentru ea si pentru altele.

Vai de cine iubeste o astfel de viata si de cine spune ca in acest fel merita sa fie traite zilele scurte ale omului pe pamant. Vai de cine isi petrece putinul timp al trecerii lui prin lume in acest decazut fel de viata. i vai de acele vieti si fiinte care mai traiesc langa el si cu el. Un astfel de om mai fericit ar fi fost de o mie de ori sa nu se fi nascut (Eccl 4, 3; Mt 26, 24) si mai fericit ar fi fost daca era un orb sau o rama. De obicei insa, cei care traiesc o astfel de viata tin atat de mult la ea, incat nu cred nimic altceva mai de pret decat un astfel de trai, nimic mai insemnat decat existenta lor.

De aceea, pentru ca sa poata trai ei cat mai din plin astfel, oamenii acestia sunt in stare sa dea orice si oricat. Pentru placerile lor pierzatoare de suflet, sunt in stare sa calce orice lege si orice dreptate, sa nimiceasca orice frumusete si nevinovatie, sa intineze orice loc, si suflet, si trup, netinand seama de nimeni si de nimic, ca o fiara.

O, ce pierduta este o astfel de viata si ce nenorocit este sufletul care o cauta si o iubeste! Ce blestem este o astfel de existenta pentru toate fiintele si lucrurile care cad sub stapanirea unui astfel de monstru! Nimic nu este mai inselator, mai blestemat si mai satanic ca o astfel de viata.

Dar slavit sa fie Domnul ca mai este si un alt fel de viata: e viata acelora care spun ca Sfantul Pavel: Pentru mine, a trai este Hristos (Flp 1, 21). Este viata binecuvantata si binefacatoare a acelora care si-au rastignit firea lor pamanteasca impreuna cu patimile si poftele ei (Gal 5, 24), iar acum traiesc spre slava lui Dumnezeu si spre binele semenilor lor. Acestia nu numai ca nu sunt atrasi de nici unele din placerile lumesti, dar ajung sa-si urasca pana si trupul lor, acesta care este atat de induplecat spre tot ce este rau si pacatos.

In acesti oameni care se poarta aspru cu trupul lor si-l tin in frau, gandul cel mai puternic si pretul cel...