Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj in care a subliniat ca starea de pandemie ne cheama sa transformam suferinta in speranta si izolarea in dorinta de comuniune mai multa intre oameni . Pandemia cauzata de coronavirus este o surprinzatoare provocare in domeniul sanitar, social, politic si economic, pe plan national si international. Din cauza []Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj in care a subliniat ca starea de pandemie ne cheama sa transformam suferinta in speranta si izolarea in dorinta de comuniune mai multa intre oameni .

Pandemia cauzata de coronavirus este o surprinzatoare provocare in domeniul sanitar, social, politic si economic, pe plan national si international.

Din cauza pandemiei, autoritatile de stat au impus masuri dure de distantare sociala, de izolare si de carantina, ceea ce schimba mult viata si activitatea oamenilor.

Aceasta pandemie a produs si inca produce multa panica, teama de imbolnavire si teama de moarte. De aceea, starea de pandemie ne cheama sa reflectam mai mult si mai intens la importanta vietii si a sanatatii omului pe pamant.

In acest sens, Sfintele Scripturi ne spun ca viata si sanatatea oamenilor sunt daruri ale lui Dumnezeu Creatorul, insa aceste daruri trebuie pastrate si cultivate cu responsabilitate.

Cartea Intelepciunea lui Solomon ne invata ca Dumnezeu n-a facut moartea si nu Se bucura de pieirea celor vii (1, 13), insa prin invidia diavolului, a intrat moartea in lume (2, 24), cand, prin neascultare de Dumnezeu Creatorul lor, protoparintii Adam si Eva au rupt comuniunea cu Dumnezeu, Cel ce este Izvorul vietii si al sanatatii (cf. Facere3, 1-6).

Ca urmare, treptat, au aparut bolile si moartea fizica a omului, precum si perturbari in natura cu efecte negative asupra vietii.

Totusi, iubirea lui Dumnezeu-Creatorul pentru umanitate si pentru intreaga creatie ramane constanta in istorie, deoarece Dumnezeu doreste eliberarea omului de pacat ca mod egoist de viata, de boala si de moarte.

In acest sens, Mantuitorul Iisus Hristos a vindecat foarte multi oameni bolnavi, iar apoi a trecut El Insusi prin suferinta si moarte, pentru a birui moartea din interiorul ei prin Inviere si pentru a darui tuturor oamenilor posibilitatea invierii (cf. 1 Corinteni 15, 22).

In aceasta perspectiva, viata omului pe pamant are sens deplin daca este inteleasa ca timp de pregatire spirituala a omului pentru a intra in iubirea si bucuria eterna a lui Dumnezeu, daca omul a iubit pe Dumnezeu si pe semenii lui in timpul vietii pamantesti (cf. Matei 25, 31-46).

In prezent, starea de pandemie poate fi inteleasa si ca un test sau o verificare a starii spirituale a oamenilor, mai ales a intensitatii iubirii lor fata de Dumnezeu si fata de semeni.

In starea de pandemie, rugaciunea este izvor spiritual de pace si speranta, iar...