Din ceea ce marturisesc Parintii Bisericii, primirea harului Duhului Sfant inseamna unirea credinciosului cu Dumnezeu. Trairea harului este numita de Sfantul Serafim din Sarov scopul vietii crestinului . Aceasta experienta, fundamentala in Ortodoxie, vadeste cu adevarat daca efortul implinirii poruncilor si al marturisirii a fost facut pentru Hristos. Cei care ajung purtatori ai Duhului, traitori ai []Din ceea ce marturisesc Parintii Bisericii, primirea harului Duhului Sfant inseamna unirea credinciosului cu Dumnezeu. Trairea harului este numita de Sfantul Serafim din Sarov scopul vietii crestinului . Aceasta experienta, fundamentala in Ortodoxie, vadeste cu adevarat daca efortul implinirii poruncilor si al marturisirii a fost facut pentru Hristos. Cei care ajung purtatori ai Duhului, traitori ai harului, sunt adevaratii marturisitori si plinitori ai Evangheliei. Putem afirma ca aceasta este experienta de capatai a sfintilor, cei pentru care Dumnezeu tine lumea, caci ei au devenit lacas cinstit al Duhului, iar fara prezenta unora ca ei in lume, aceasta din urma nu si-ar mai afla vreo ratiune a existentei. Sa nu uitam, asadar, ca puterea de a lupta cu pacatul si de a-L marturisi cu curaj pe Hristos vine din har; nu din puterea noastra, nici din abilitatea mintii vreunuia dintre noi. Din acest motiv dorim a face cunoscute unele din pildele de vietuire in har ale acestor casnici ai lui Dumnezeu pentru a ne impartasi, dupa masura fiecaruia, din revarsarea dumnezeiestii iubiri ce se afla in aceste marturii .

Harul pe care-l avea acel sfanta stralucit si-n inima mea.

In biserica la care mergeam pentru privegheri si slujbe am cunoscut oameni sfinti. Ascultati ceea ce va voi spune despre un sfant necunoscut.

Deasupra colibei noastre, cu mult mai sus, traia singur un rus, Batranul Dimas, intr-o coliba simpla. Era un monah foarte evlavios. Batranul Dimas a ramas aproape necunoscut de-a lungul intregii sale vieti. Nimeni nu-i pomeneste numele sau ceva despre harisma lui. Sa plece din Rusia! Cine stie cate zile a facut pe cale. A lasat toate ca sa vina intr-o margine de lume, in Kavsokalivia, ca sa-si traiasca intreaga viata in acest loc. i a murit nestiut. Nu a fost deloc egoist. Nu, nu, a fost un nevoitor. Sa nu aiba pe nimeni langa el si sa-i spuna: Astazi am facut cinci sute de metanii . Am avut aceasta simtire . A fost un nevoitor in taina.

Da, da, acesta e un lucru desavarsit. Desavarsit si fara vreun interes propriu. Taiere a voii, adorare, sfintire, fata-n-fata cu Dumnezeu, fara dorinta de placea oamenilor. Robul Stapanului. Absolut nimic altceva. Nici egumen, nici bravo , nici de ce acest lucru este asa? . Am vazut un sfant in viata! Da, un sfant necunoscut. Un om indurerat si dispretuit! Cine stie cand a murit, apoi dupa cate zile l-or fi gasit, sau poate luni, daca va fi fost si iarna. Care om sa se incumete...