Din iubire faţă de noi, Domnul Hristos se coboară la Crăciun pe pământ să ne vindece de boli şi să ne mântuiască
Tot Sfantul Apostol Pavel ne spune ca prin Domnul Iisus Hristos suntem cu totii mantuiti. Caci prin neascultarea unui om s-au facut pacatosi cei multi, tot asa prin ascultarea unuia se vor face drepti cei multi (Romani 5, 19).
Lucrul acesta are loc la plinirea vremii: Iar cand a venit plinirea vremii, Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau, nascut din femeie, nascut sub Lege, ca pe cei de sub Lege sa-i rascumpere, ca sa dobandim infierea (Galateni 4, 4-5). Colindul, preluand invatatura de credinta, spune: In gradina Raiului / ade-Adam cu Eva lui / i-si plangeau pacatele / i-si boceau durerile [1].
Iubiti frati si surori,Cea mai sugestiva prezentare a lucrurilor mantuitoare ne-o face Domnul Iisus Hristos in pilda Samarineanului milostiv . Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon si a cazut intre talhari, care dupa ce l-au jefuit si l-au dezbracat, l-au lasat aproape mort. Din intamplare, un preot cobora pe calea aceea si, vazandu-l, a trecut pe alaturi. De asemenea, si un levit, ajungand in acel loc si vazandu-l a trecut pe alaturi. Iar un samarinean, trecand pe cale, a venit la el si, vazandu-l, i s-a facut mila. Apropiindu-se, i-a pansat ranile, a turnat pe ele untdelemn si vin si, punandu-l pe dobitocul sau, l-a dus la casa de oaspeti si a avut grija de el. A doua zi, scotand doi dinari, i-a dat gazdei, l-a incredintat ei pe bolnav, si i-a spus ca tot ce va cheltui ii va restitui cand se va intoarce (Luca 10).
Ati inteles ca Ierusalimul reprezinta Raiul si Ierihonul iadul. Calea de la Ierusalim la Ierihon este imaginea istoriei universale. Omul cazut intre talhari este chipul umanitatii. Preotul si levitul reprezinta culturile si religiile omenirii care n-au putut aduce mantuire. Samarineanul este chipul Domnului Iisus Hristos care, la plinirea vremii, S-a intrupat pentru izbavirea din suferinta si din pacat a fapturii mainilor Sale[2]. Lucrul acesta minunat a avut loc pe la anul 750 de la intemeierea Romei.
In Simbolul de credinta marturisim ca El, pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire, S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara si S-a facut om [3]. Pe vremea aceea, la Roma era imparat Octavian Augustus, iar in Iudeea, rege Irod cel Mare. Atunci cand Domnul era rastignit pentru noi si a noastra mantuire, Pilat din Pont era guvernator al Iudeii.
Dreptmaritori crestini,Casa de oaspeti in care Domnul Hristos isi face lucrarea este biserica. Cu Sfintele Taine ne tamaduieste de ranile pricinuite de pacat. Prin Cuvantul Sau ne ajuta sa intelegem lucrurile. Pe buna dreptate, Simion Mehedinti spune ca un popor ca si orice om in parte, atata pretuieste, cat a inteles din Evanghelie si cat poate sa urmeze invataturii lui Iisus [4].
Evanghelia, pe langa multe altele, ne indeamna sa punem in lucrare faptele milei crestine, care au consecinte vesnice. Domnul Hristos spune: Cand va veni Fiul Omului intru slava Sa si toti sfintii ingeri cu El, atunci va sedea pe tronul slavei Sale. i se vor aduna inaintea Lui toate neamurile, si-i va desparti pe unii de altii precum desparte pastorul oile de capre. i va pune oile de-a dreapta Lui, iar caprele de-a stanga. Atunci va zice Imparatul celor de-a dreapta Lui: veniti binecuvantatii Tatalui Meu, mosteniti imparatia cea pregatita de la intemeierea lumii. Caci flamand am fost si Mi-ati dat sa mananc; insetat am fost si Mi-ati dat sa beau; strain am fost si M-ati primit; gol am fost si M-ati imbracat; bolnav am fost si M-ati cercetat; in temnita am fost si ati venit la Mine (Matei 25, 31-36). Acesti implinitori ai faptelor milei crestine vor merge in fericirea vesnica.
La biserica invatam sa fim buni si...