In dialogul cu femeia din Samaria, Mantuitorul Iisus Hristos a vorbit despre adevaratii inchinatori pe care-i doreste Tatal: Vine ceasul si acum este cand adevaratii inchinatori se vor inchina Tatalui in duh si in adevar, ca Tatal astfel de inchinatori Isi doreste (Ioan 4, 23). Parintii Bisericii au pus rugaciunea in duh si in adevar []In dialogul cu femeia din Samaria, Mantuitorul Iisus Hristos a vorbit despre adevaratii inchinatori pe care-i doreste Tatal: Vine ceasul si acum este cand adevaratii inchinatori se vor inchina Tatalui in duh si in adevar, ca Tatal astfel de inchinatori Isi doreste (Ioan 4, 23). Parintii Bisericii au pus rugaciunea in duh si in adevar in legatura atat cu rugaciunile citite, cat si cu locasurile de inchinare. Atat unele cat si altele il ajuta pe credincios sa deprinda si sa practice rugaciunea in duh si adevar.

Acum, iata-ne in fata unei provocari: bisericile sunt inchise, iar credinciosilor mireni li se interzice intrarea in ele, din cauza molimei care bantuie in intreaga lume. Desi aspectele care pot fi atinse sunt multiple, ma opresc doar la unul din ele. Chiar daca numai Dumnezeu poate sa ia hotarari cu privire la Casa Lui, totusi El a ingaduit inchiderea bisericilor. De ce oare?Acum a sosit momentul potrivit sa aratam ca nu Dumnezeu are nevoie de noi, ci noi avem nevoie de El. Dumnezeu ar putea sa faca din fiecare fir de iarba un cantaret neintrecut si un fidel inchinator nelipsit in nici o zi de la cele sapte Laude; asadar, nu slujbele Bisericii au nevoie de noi, ci noi avem nevoie de ele. Cugetand la cuvintele din Psalmul 28: In biserica lui Dumnezeu oricine spune slava , Sfantul Vasile cel Mare spune: Sa nu socotesti ca Dumnezeu are nevoie de slava! Vrea insa sa fii vrednic de a-L slavi .

Un parinte al Patericului ne avertizeaza: De ne va socoti Dumnezeu lenevirile cele din timpul rugaciunilor si robirile cele din timpul psalmodiilor, nu ne putem mantui (Avva Teodor Enatul, Patericul Mare, XI, 23). Parca in nici o fapta buna omul nu se targuieste mai mult cu...