S-a intamplat in 1 iunie 1946: Maresalul Ion Antonescu, conducator al statului roman in perioada 1940-1944, este executat (alaturi de colaboratorii sai apropiati Mihai Antonescu, Constantin Vasiliu si Gheorghe Alexianu), in inchisoarea Jilava, ca urmare a sentintei de condamnare la moarte (din 20.

V.1946); procesul s-a desfasurat, la Bucuresti, intre 7 si 18 mai (n. 1882). []The post S-a intamplat in 1 iunie 1946 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 1 iunie 1946 was first posted on iunie 1, 2020 at 5:17 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 1 iunie 1946: Maresalul Ion Antonescu, conducator al statului roman in perioada 1940-1944, este executat (alaturi de colaboratorii sai apropiati Mihai Antonescu, Constantin Vasiliu si Gheorghe Alexianu), in inchisoarea Jilava, ca urmare a sentintei de condamnare la moarte (din 20.

V.1946); procesul s-a desfasurat, la Bucuresti, intre 7 si 18 mai (n. 1882). Dupa ce a fost arestat pe 23 august 1944, maresalul Ion Antonescu a fost predat sovieticilor, fiind supus timp de doi ani la interogatorii foarte dure. Fostul conducator al statului roman, in perioada 4 septembrie 1940-23 august 1944, a fost adus inapoi in Romania in 1946, pentru a fi judecat. In acel moment, Antonescu era considerat criminal de razboi, fiind judecat printre altele pentru tradare de patrie, culpa principala imputata maresalului fiind alianta cu Germania nazista. Antonescu si colaboratorii sai au fost dusi in fata Tribunalului Poporului, o instanta ad-hoc, formata din oameni fara o pregatire juridica necesara unui asemenea proces. Presedintele Al. Voitin Voitinovici avea doar 28 de ani si o oarecare relatie cu liderul comunist Lucretiu Patrascanu. Acuzatori publici erau Vasile Stoian, un jurist total necunoscut, Constantin Dobrian, judecator de instructie din Timisoara, si Dumitru Saracu, fost bucatar, lipsit de orice pregatire juridica. Antonescu si colaboratorii sai au fost au fost acuzati ca s-au facut vinovati de dezastrul tarii si crime de razboi prin aceea ca au tradat interesele poporului roman punand tara in slujba dusmanului fascist si hitlerist . La interogatoriul din 6 mai Ion Antonescu raspunde acestei acuzatii: Nu aveam nicio alta iesire. Romania era total izolata. La toti ministrii straini la care m-am adresat, toti mi-au refuzat orice sprijin. Pe baza ca nu pot sa acorde, in circumstantele internationale de atunci, nici un sprijin Romaniei . Al doilea mare cap de acuzare a fost acela al crimelor contra umanitatii si politica rasiala a regimului Antonescu. Mai precis, Tribunalul Poporului spune ca regimul Antonescu se face vinovat de uciderea si deportarea evreilor, tiganilor si a altor rase indezirabile. Ati deportat pentru ca ati transplantat in Romania si ati aplicat aici teoriile urii de rasa ale hitlerismului. Ati transplantat intr-un pamant care nu primea o buruiana straina, buruiana urii de rasa , i-au reprosat membrii Tribunalului Poporului maresalului Antonescu. Mai precis, acuzatorii se refereau la masacrele contra evreilor de la Odessa, trenurile mortii de la Iasi, despre deportarile evreilor si romilor in Tranistria intr-un soi de lagare de...