S-a intamplat in 6 iunie 1893: A murit Iuliu Popper, inginer si explorator; considerat drept cel mai mare explorator roman al Americii de Sud; intre anii 1886 si 1893 a explorat Patagonia si ara de Foc; zona cercetata era necartografiata, asa ca a dat nume romanesti unor locuri descoperite de el (rauri, munti si capuri). []The post S-a intamplat in 6 iunie 1893 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 6 iunie 1893 was first posted on iunie 6, 2020 at 5:27 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 6 iunie 1893: A murit Iuliu Popper, inginer si explorator; considerat drept cel mai mare explorator roman al Americii de Sud; intre anii 1886 si 1893 a explorat Patagonia si ara de Foc; zona cercetata era necartografiata, asa ca a dat nume romanesti unor locuri descoperite de el (rauri, munti si capuri). Julius s-a nascut pe 15 decembrie 1857 la Bucuresti, ca fiu al unui profesor de la Scoala israelito-romana. Diploma de inginer o obtine la Paris, in 1879. Lucreaza scurt timp pentru compania Canalului de Suez. Fiind animat de spiritul de aventura, calatoreste intensiv in Orientul Mijlociu, ajungand apoi in India, China si Japonia. In 1883 trece in America de Nord.

Se stabileste in New Orleans pentru a lucra la sistematizarea canalizarilor orasului, de unde pleaca apoi in Cuba, unde contribuie la planificarea orasului Havana si a portului sau. Intre 1884-1885 ocupa functia de redactor al ziarului emigrantilor din Ciudad de Mexico, Diario de Los Forastero. La fel ca majoritatea evreilor din Regatul Roman de dupa obtinerea independentei de stat, lui Popper nu ii fusese acordata cetatenia romana, insa aceasta discriminare evidenta nu-l impiedica sa intretina legaturi constante cu tara in care se nascuse, corespondand asiduu cu personalitatile ei culturale. Intr-o scrisoare trimisa lui V.

A. Urechia membru fondator al Academiei Romane Popper marturiseste acest atasament pentru Romania. Ce schimbare se va fi petrecut in mintea-mi cand mi-am intors privirile spre pajistile atat de pitoresti ale patriei mele? Greu e sa descrii placerea pe care o simti cand respiri mireasma codrilor nostri, dupa ce ai suferit din cauza funestelor degajari de vapori din padurile tropicale ale Americii Centrale sau cand asculti trilurile armonioase ale privighetorilor noastre, dupa ce ai auzit tipatul jalnic al papagalilor din Sumatera () Daca exista cineva din tara mea care nu-si iubeste plaiurile natale, sa porneasca intr-o calatorie in jurul lumii si va fi in mod sigur in castig: va invata sa-si indrageasca patria, sa iubeasca ceea ce are , scria Popper. Foarte des in secolul al XIX-lea, descoperirile intamplatoare de zacaminte de aur in diverse colturi ale lumii declansau isteria colectiva ce a ramas in istorie sub numele de febra a aurului . Teritorii intregi pana atunci neprimitoare, populate doar de grupuri razlete de nativi, erau luate cu asalt de colonisti veniti cu precadere din Europa pentru a scapa de saracia de acasa si a se capatui. Printre ei se aflau adesea multi aventurieri dornici de senzatii tari in metropolele de frontiera aparute peste noapte si adesea abandonate la scurt timp dupa ce febra aurului trecea. In 1879, capitanul chilian Ram n Serrano Montaner semnaleaza prezenta de nisipuri aurifere in zona Capului Fecioarelor aflat la extremitatea sudica a Patagoniei. Descoperirea a fost confirmata patru ani mai tarziu de echipajul unei nave franceze. La acel moment, Popper se afla in Brazilia si la scurt timp dupa ce vestea a ajuns la el, romanul a pornit spre Buenos Aires unde reuseste sa convinga cativa oameni de afaceri sa-i finanteze o expeditie in tinuturile ostile ale Tarii de Foc. Expeditia compusa din 18 persoane si condusa de Popper pleaca din portul Boca pe 7 septembrie 1886.

Vasul face escala la Montevideo, apoi se indreapta spre Punta Arenas de Maggaellanes. Este traversata stramtoarea si se debarca pe tarmul golfului Povenir. Expeditia isi continua traseul de-a lungul tarmului de est al Insulei Mari, pana la Capul San Sebastian, la Rio Grande, la Capul Panas si Capul Sunday. Intors in Buenos Aires in primavara anului urmator, Popper tine o conferinta electrizanta la Institutul Geografic al Republicii Argentina in care relateaza rezultatele expeditei. La scurt timp trimite textul conferintei si in tara lui V.

A. Urechia alaturi de un magnific album cu 95 de fotografii originale imbracat in pielea unei foci, a carei grasime...