S-a întâmplat în 10 iunie 1942
S-a intamplat in 10 iunie 1942 was first posted on iunie 10, 2020 at 6:24 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 10 iunie 1942: Satul Lidice din Cehoslovacia este complet distrus, iar locuitorii sai exterminati ca represalii pentru atentatul impotriva lui Reinhard Heydrich, protectorul hitlerist al Cehiei si Moraviei (astazi, la Lidice exista un Muzeu memorial). Situat la 22 de kilometri nord-vest de Praga, Lidice este un sat atestat documentar la inceputul secolului al XIV-lea, pe cand era in posesia unui praghez instarit pe nume Pavlik. De-a lungul timpului, asezarea a fost de trei ori mistuita de foc, ultimul prapad fiindu-i insa fatal: in noaptea de 9 spre 10 iunie 1942, nazistii au intrat in sat, au ucis barbatii, au deportat copiii si femeile si au daramat toate cele 102 case ale din Lidice; satul a fost ars din temelii, iar ramasitele cladirilor au fost distruse cu buldozerele, fiecare dovada ramasa in picioare fiind distrusa.
N-au scapat nici macar cei ingropati in cimitirul satului, ramasitele lor fiind dezgropate si distruse. Localitatea a fost practic stearsa de pe harta. Masacrul de la Lidice a fost un gest de razbunare al lui Hitler. Pe 27 septembrie 1941, la doi ani de la ocuparea Cehoslovaciei de catre Germania hitlerista, protectorul german al Boemiei si Moraviei, von Neurath, a fost schimbat cu comandantul SS Reinhardt Heydrich, cunoscut pentru cruzimea iesita din comun si severitatea sa in functiile anterioare. Misiunea primita de Heydrich era aceea de a anihila rezistenta patriotilor cehi si de a germaniza societatea ceha.
Heydrich proclamase Boemia si Moravia zone ale Reichului libere de cehi. In consecinta, o parte a populatiei celor doua regiuni urma sa fie transferata in Germania si o alta urma sa fie deportata in Est, in lagare de munca. Cei care opuneau rezistenta urmau sa fie executati. Heydrich era un om de actiune: in ziua imediat urmatoare preluarii postului de protector, a instaurat starea de urgenta. Mii de cehi, in frunte cu premierul Elias, au fost arestati, 486 dintre ei fiind executati. Momentul a fost unul critic pentru Rezistenta locala ceha. De aceea, colegii lor din Londra au conceput un plan de lichidare a lui Heydrich.
In dimineata zilei 27 mai 1942, Reinhardt Heydrich pleca cu masina de la vila sa de la tara spre biroul din Praga. Ajuns in oras, masina a fost atacata de doi partizani ai Rezistentei cehoslovace, Jozef Gab k si Jan Kubi , antrenati de armata britanica si parasutati in Boemia in decembrie 1941. Dupa ce arma lui Gab k s-a blocat, Kubi a aruncat o bomba asupra masinii lui Heydrich, acesta fiind ranit grav. Ambii atentatori au reusit sa fuga fara a fi prinsi. Peste o saptamana, la 4 iunie 1942, Heydrich murea intr-un spital din Praga fiind inmormantat cinci zile mai tarziu. Incidentul l-a iritat extrem de tare pe Hitler, care a ordonat gasirea atentatorilor si razbunarea mortii lui Heydrich.
Pasul urmator a fost impunerea Legi Martiale. A inceput vanarea asasinilor, s-au oferit recompense mari pentru cei care puteau da informatii, familii intregi fiind arestate si executate pentru presupusul ajutor acordat atentatorilor. Karl Hermann Frank, comandant SS si Secretar de Stat la Protectoratul German al Boemiei si Moraviei, a fost anuntat de la Berlin de intentiile F hrerului. Hitler ordonase mai multe represalii pentru satele cehesti gasite vinovate pentru colaborarea cu asasinii lui Heydrich: executarea tuturor barbatilor, transportarea femeilor in lagare de concentrare, strangerea copiilor considerati potriviti pentru germanizare, pentru a fi infiati de familiile ofiserilor SS, respectiv gasirea de alte solutii pentru ceilalti copii. In plus, Hitler a ordonat arderea din temelii si nivelarea completa a acestor sate. In cele din urma a fost ales Lidice, in primul rand pentru ostilitatea localnicilor fata de...