Societatea de totdeauna, dar mai ales cea de azi, detine, prin organizarea ei, parghiile mantuirii fiecarui individ ce-i apartine si pe care este datoare a-l ajuta sa-si implineasca ratiunile de a fi. Marii raspunzatori de multimi sunt randuiti de Dumnezeu ca unii care sunt indrituiti sa-si duca semenii la mantuire, prin capacitatea si priceperea cu []Societatea de totdeauna, dar mai ales cea de azi, detine, prin organizarea ei, parghiile mantuirii fiecarui individ ce-i apartine si pe care este datoare a-l ajuta sa-si implineasca ratiunile de a fi.

Marii raspunzatori de multimi sunt randuiti de Dumnezeu ca unii care sunt indrituiti sa-si duca semenii la mantuire, prin capacitatea si priceperea cu care au fost inzestrati. Pornind de la celula societatii familia si pana la tronul neamului pe care-l ocupa un presedinte ori un rege, raspunderea pentru cei din subordine este nespus de mare pentru fiecare: Avem copii, si-i crestem dupa vrere / avem elevi, si-i invatam ce vrem / avem o turma-n grija si-n veghere / si-ntreaga lor raspundere avem ne amintesc versurile poetului Traian Dorz. Spre sfarsit, autorul striga, din rasputeri, oamenilor de la conducere: O, voi cei mari raspunzatori de gloate, / parinti sindrumatori pentru urmasi, / voi veti purta raspunderile toate / voi cresteti sfinti sau cresteti ucigasi!.

La nivelul oraselor si al satelor, oamenii de la conducere sunt reprezentati, in primul rand, de persoana primarului, a comandantului de politie, a directorului de scoala, a celui de club ori cinematograf si, nu in ultimul rand, a preotului care raspunde de mantuirea celor din parohia sa. La nivelul judetean ori national, prefectul ori ministrul, directorul unei retele de radio ori televiziune, redactorul sef al unei publicatii periodice ori directorul unei edituri si, pana la seful statului, fiecare poate lua hotarari care ii sunt in drept, fie spre insanatosirea moralreligioasa a celor peste care are influenta, fie spre ruinarea lor si sufleteasca si trupeasca. Acelasi poet, in poezia O, om, ce mari raspunderi ai!, descopera cele doua alternative ale omului de la conducere: Arati o cale! calea ta / in urma ta nu piere, / e calea buna sau e rea, / va prabusi sau va nalta, / vor merge suflete pe ea / spre rai sau spre durere.

Se voteaza legi, se aproba actiuni, se ingaduie manifestatii, se organizeaza programe culturale, se vorbeste pentru Evanghelie sau impotriva ei etc. Pe toate acestea, oamenii de la conducere le parafeaza si raspund pentru desfasurarea si urmarea lor. Dar daca ai lua la rand pe fiecare dintre acestia sa le aduci aminte de grozava raspundere ce planeaza asupra lor pentru functia pe care o ocupa si daca s-ar striga mai convingator impotriva pacatului ce isi face mendrele in tara, prin mijlocirea oamenilor de la conducere, poate ca unii dintre ei s-ar putea trezi cu o clipa mai inainte de cutremuratorul raspuns pe care-l vor da in fata Dreptului Judecator.

Se voteaza legi. Guvernantii si parlamentarii sunt la raspantia vietii lor. Ori se mantuiesc, ori se agata de flacarile iadului. Depinde daca legea aprobata este buna sau rea, este pentru Hristos sau impotriva Lui. Se intelege ca o lege ce ingaduie pacatul de orice fel este impotriva lui Hristos, chiar daca ea este pe linia drepturilor omului.

Se aproba actiuni si se ingaduie manifestatii. Primarul si Comandantul Politiei isi semneaza...