Iubitii mei, voi incerca sa talcuiesc in cuvinte simple acest cuvant al Evangheliei, cu nadejdea ca exista urechi gata sa primeasca samanta cea cereasca. Ce inseamna aceste cuvinte? Daca-L iubesti pe Hristos, Il vei propovadui Il vei marturisi. i daca tu Il marturisesti, te va marturisi si El inaintea Tatalui Sau celui Ceresc; altfel []Iubitii mei, voi incerca sa talcuiesc in cuvinte simple acest cuvant al Evangheliei, cu nadejdea ca exista urechi gata sa primeasca samanta cea cereasca.

Ce inseamna aceste cuvinte? Daca-L iubesti pe Hristos, Il vei propovadui Il vei marturisi. i daca tu Il marturisesti, te va marturisi si El inaintea Tatalui Sau celui Ceresc; altfel si El se va lepada de tine.

Cand a spus aceste cuvinte Hristos? Le-a spus apostolilor Sai mai inainte de a-i trimite la propovaduire. Lasati mrejele, a spus, si mergeti pretutindeni sa propovaduiti Evanghelia. Va vor izgoni, veti suferi chinuri, veti fi ca niste oi in mijlocul lupilorIa inchipuiti-va doisprezece mielusei intr-o haita de lupi! Cine va invinge? i totusi, mieluseii acestia nu doar ca i-au invins pe lupi, dar si pe lupi i-au facut miei! Cum s-a intamplat asta? Apostolii nu aveau arme. Unica lor arma a fost cuvantul. Au propovaduit si L-au marturisit pe Hristos inaintea tuturor. Marturisire a credintei! Datorie si obligatie a oricarui crestin. Apostolul Petru s-a temut si s-a lepadat de Hristos. Nu am, zice, nici o legatura cu El. De frica s-a lepadat, dar atunci cand a cantat cocosul, s-a pocait, a plans si apoi L-a marturisit continuu. Asadar, sa-L marturisim si noi pe Hristos ca si apostolii. Sa nu tinem credinta noastra ascunsa in inima noastra. Sunt crestin, zici. Din ce voi intelege insa ca esti crestin? Daca Il marturisesti pe Hristos. Unde sa-L marturisesc? Inaintea oamenilor (Matei 10,32). Mai precis in trei situatii:Astazi, in ceea ce priveste religia, cei mai multi sunt necredinciosi si atei, nu cred in nimic. Nu exista Dumnezeu, iti zic, si cred ca daca au invatat ceva carte au devenit si oameni de stiinta. Ce faci deci cand ii auzi? Daca taci, pacatuiesti! Daca esti crestin, vei raspunde. Dar nu sunt teolog, nu sunt preot, vei zice. Gresesti. Oricat de neinvatat ai fi, poti sa spui cinci cuvinte. Intr-un sat era un cioban. S-a dus acolo chipurile un mare om de stiinta si a spus satenilor ca nu exista Dumnezeu. Ceilalti taceau. In clipa aceea a trecut mai marele cioban si i-a vazut adunati. Ii zic: Acest om, care stie carte, ne zice ca nu exista Dumnezeu.

Se apropie ciobanul si-l intreaba: Ce le spui pe-aici?-Spun, ca nu exista Dumnezeu. Cine L-a vazut pe Dumnezeu?Ciobanul nu s-a pierdut. Era luna august, soarele ardea pietrele. Vino aici, ii spune; si-l urca pe o stanca. Ia priveste putin soarele. Dar nu pot, voi orbi. Ei, ii zice ciobanul, soarele nu poti sa-l vezi si pe Dumnezeu vrei sa-L vezi?L-a facut de-a plecat de acolo. In felul acesta un agramat i-a inchis gura unui ateu. i tu, deci, imita-l pe cioban. Nu-ti inchide gura, nu-i lasa pe atei sa semene indoieli. Marturiseste-L pe Hristos.

Iarasi, intr-un alt sat, unul vorbea la cafenea si a inceput sa spuna, ca lumea, universul, toate au aparut singure. Atunci, unul l-a intrerupt: Daca tu, ii zice, imi dovedesti ca locuinta, casa in care locuiesti a aparut singura, atunci si eu voi accepta ca lumea a aparut singura. Orice casa e zidita de cineva, si Cel care a creat lumea (casa cea mare) este Dumnezeu (Evrei 3,4).

In felul acesta sa-L marturisim pe Hristos inaintea necredinciosilor si ateilor. Insa in afara acestora, exista si ereticii. Eretici, pe care, de pilda, deseori putem sa-i intalnim, sunt asa-zisii Martori ai lui Iehova sau Hiliastii. in in maini Scriptura, dar nu o talcuiesc ca Parintii si Dascalii Bisericii. O talcuiesc cum vor ei si falsifica dumnezeiestile intelesuri. Invata dogme ratacite. Nu cred in dumnezeirea lui Hristos, nu o cinstesc pe Maica Domnului, nu-si fac cruce, nu cred in Taine, contesta cele mai multe din cele in care crede Biserica noastra. i acum,...