Dictionarul Explicativ al Limbii Romane prezinta notiunea calomnie drept afirmatie mincinoasa si tendentioasa facuta cu scopul de a discredita onoarea sau reputatia cuiva; defaimare, clevetire. Calomnia permite exercitarea unui anumit tip de trafic de influenta, favorizand obtinerea de privilegii neingaduite; oare suntem mai buni decat cei calomniati?! Insusi Mantuitorul invata: Nu judecati, ca sa nu []Dictionarul Explicativ al Limbii Romane prezinta notiunea calomnie drept afirmatie mincinoasa si tendentioasa facuta cu scopul de a discredita onoarea sau reputatia cuiva; defaimare, clevetire.

Calomnia permite exercitarea unui anumit tip de trafic de influenta, favorizand obtinerea de privilegii neingaduite; oare suntem mai buni decat cei calomniati?! Insusi Mantuitorul invata: Nu judecati, ca sa nu fiti judecati! Caci cu judecata cu care judecati, veti fi judecati, si cu masura cu care masurati, vi se va masura (Mt. 7, 1- 2). i insista, prin parabola paiului si a barnei: Fatarnice, scoate intai barna din ochiul tau si atunci vei vedea sa scoti paiul din ochiul fratelui tau. (Mt. 7, 5).

Traim sub impulsurile acelorasi obsesii si dorinte, limitati de spatiu si timp, iar in evolutia noastra spirituala prioritatile persoanei se schimba, dar relativ, nu fundamental, influentand subiectiv propria scara de valori. Dar aceasta permite o lipsa totala de discretie sau de cumpatare, chiar prin lipsa de luare-aminte, si discreditarea aproapelui prin vorbire de rau, fie din invidie, sau orice alta motivatie.

Mai grav este ca situatia ramane coexistenta nu numai intre pseudocrestini, ci chiar intre cei care se pretind apropiatii Domnului, uceniciDenaturarea adevarului prin clevetire inseamna schilodirea cu intentie a aproapelui. Prin blasfemie condamnam pe semenul nostru la moarte, indirect, dar cu voie. Oare ce se intampla cu glasul constiintei tale, iubite frate? Nepasarea ta, prin vorbe aruncate la intamplare, poate pricinui moartea altui om, caci toti suntem frati, si te intrebi atunci unde mai este comuniunea?!Glasul constiintei este glasul Duhului Sfant, e glasul lui Dumnezeu, care vorbeste sufletelor noastre. Sa ne examinam constiinta amanuntit, controland haina sufletului nostru: nu cumva e patata prin necumpatare, ori rupta de pizma noastra?Prin ponegriri diabolice ne condamnam aproapele la o cumplita tortura psihica, caci limba mic madular este, dar mare foc poate aprinde, implicit putand determina chiar prabusirea in deznadejde. i cum poate fi restituita paguba si tulburarea pricinuite prin defaimarea bunului nume al altui om, chip al lui Dumnezeu?Demnitatea regala a fiintei umane, fiu dupa har scanteie din divinitate trebuie inteleasa corect, nu ca lipsa de smerenie. Calomniind pe aproapele, nu-i testam inaltimea duhovniceasca atinsa, verificandu-i capacitatea de a se smeri. Sa nu confundam planurile, pentru ca regretele ulterioare sunt tardive!Clevetitorii pot deveni, fara speciale eforturi, ucigasi de oameni. Conform Canoanelor, se opresc de la Sf. Impartasanie...