S-a intamplat in 21 iunie Solstitiul de vara 2019 (ora 18:54 ora Romaniei) (ziua cea mai lunga, noaptea cea mai scurta), inceputul verii astronomice. In 21 iunie, in emisfera nordica soarele ajunge in zenit si nu mai apune la cercul polar. Aceasta zi marcheaza solstitiul de vara in emisfera nordica si solstitiul de []The post S-a intamplat in 21 iunie appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 21 iunie was first posted on iunie 21, 2020 at 1:08 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 21 iunie Solstitiul de vara 2019 (ora 18:54 ora Romaniei) (ziua cea mai lunga, noaptea cea mai scurta), inceputul verii astronomice. In 21 iunie, in emisfera nordica soarele ajunge in zenit si nu mai apune la cercul polar. Aceasta zi marcheaza solstitiul de vara in emisfera nordica si solstitiul de iarna in emisfera sudica. Este ziua anului cu lumina zilei cea mai lunga in emisfera nordica, si cea mai scurta in emisfera sudica. Ziua Muzicii Europene; ziua de 21 iunie este, incepand cu 1982, in Franta, Ziua Muzicii, care a devenit in 1985 si Ziua Muzicii Europene. Manifestari au loc in peste 110 tari unde se desfasoara mii de concerte gratuite sustinute de muzicieni amatori sau profesionisti din toate colturile lumii. De la lansarea sa, de catre Ministrul Francez pentru Cultura si pana astazi, F te de la musique a devenit deopotriva un loc de intalnire a variatelor genuri si forme de expresivitate muzicala si a iubitorilor acestei arte; incepand cu anul 1985, sarbatoarea a fost internationalizata, mai intai la nivelul fostelor colonii francize. Ziua Mondiala a Soarelui; lansata de Societatea Internationala pentru Energie Solara, are drept scop popularizarea posibilitatilor de utilizare a energiei solare; a fost marcata pentru prima oara in Romania in anul 1997. 1527: A murit Niccol Machiavelli, om politic, scriitor si istoric renascentist italian (n. 1469). 1732: S-a nascut compozitorul german Johann Christoph Friedrich Bach (m. 1795). 1848: In revista Foaie pentru minte, inima si literatura a aparut poezia Un rasunet , de Andrei Muresanu. Din data de 24 ianuarie 1990, aceasta poezie, pe muzica lui Anton Pann, a devenit Imnul de Stat al Romaniei, cunoscut sub titlul Desteapta-te, romane! 1850: S-a nascut Enrico Cecchetti, balerin si mim italian; considerat unul dintre marii profesori din istoria dansului (m.13.

XI.1928). 1872, 21.

VI / 3.

VII: Fruntasii politici romani din Transilvania, intruniti la Blaj, alcatuiesc un memoriu in care cer recunoasterea limbii romane ca a doua limba oficiala in administratia locala, o noua lege electorala fara privilegii de clasa si de casta, autonomia scolilor confesionale, intrebuintarea in Universitatea din Cluj si a limbii romane etc. 1882: S-a nascut Rockwell Kent, Pictor si grafician american. Rockwell Kent (D.13 martie 1971) a fost un pictor, ilustrator si scriitor american. 1884: S-a nascut Marcel Schlumberger, inginer francez (m. 1953), promotor al aplicatiilor industriale ale prospectiunii electrice; a fondat, impreuna cu fratele sau, Soci t de Prospection lectrique, din care s-a dezvoltat Schlumberger Limited, cea mai mare companie de prospectiune petroliera de pe glob. 1886: Punerea pietrei de temelie a podului Tower Bridge din Londra.

Tower Bridge este un pod peste Tamisa situat in Londra.

El a fost construit intre anii 1888 1894 si leaga partea de sud cu nordul orasului. Lungimea totala a podului este de 244 m, inaltimea pilierilor atinge 65 m. Tower Bridge a fost proiectat in stilul neogotic de Horace Jones. Pe malul de nord al Tamisei se afla Turnul Londrei (Tower of London) si St Katharine Docks.

Pe malul de sud se gaseste City Hall. Frecvent turistii confunda Tower Bridge cu Podul Londrei (London Bridge), care este podul urmator pe directia sensului de curgere a Tamisei. Tower Bridge este in acelasi timp un pod mobil si un pod suspendat. Podul are doua turnuri care sunt legate intre ele la nivelul superior prin pasarele, care au rolul de a se opune fortelor orizontale exercitate de sectiunile suspendate ale podului de pe partile dinspre uscat ale turnurilor. Componentele verticale ale fortelor din sectiunile suspendate si reactiile verticale ale celor doua pasarele sunt suportate de cele doua turnuri robuste. Pivotii pentru basculare si masinile necesare deschiderii podului sunt adapostite la baza fiecarui turn.

Culoarea actuala a podului dateaza din 1977 cand a fost vopsit in rosu, alb si albastru in onoarea Reginei Elisabeta a II-a, cu prilejul celei de-a 25-a aniversari a urcarii pe tron. Culoarea originala a fost maro ciocolatiu. 1888: S-a nascut poetul Horia Furtuna (m. 1952). 1891: S-a nascut dirijorul german Hermann Scherchen (m. 1966). 1894: S-a nascut Maria Virginia Andreescu-Haret, prima femeie-arhitect din Romania si din lume (recunoscuta la al XVI-lea Congres de istorie a stiintei, Bucuresti/1981) (m. 1962). 1905: S-a nascut Jean-Paul Sartre, filosof existentialist, scriitor si critic literar francez; i-a fost atribuit Premiul Nobel pentru Literatura pe 1964, pe care a refuzat sa-l ridice. Jean-Paul Sartre, pe numele complet Jean-Paul Charles Aymard Sartre; n. Paris, m. 15 aprilie 1980, Paris) a fost un filozof francez, reprezentant al existentialismului, scriitor (Premiul Nobel 1964), jurnalist si militant social. A influentat profund generatia care i-a urmat, in special tineretul din perioada de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, nu doar prin filozofia si opera sa literara, ci mai ales ca intelectual angajat. Diversele sale angajamente sociale sunt inseparabile de gandirea sa filozofica. 1909: A murit Vasile Gherman Pop, istoric literar si poet; autor de poezii mediocre, s-a numarat printre pionierii istoriei literare romanesti, Conspectul sau (aparut in doua volume, in 1875 si 1876) fiind o prima sinteza informativa cu privire la dezvoltarea culturii si literaturii noastre de la inceputuri pana in zilele autorului (n. 1850, la Crasna/Storojinet, azi in Ucraina). 1914: A murit scriitoarea austriaca Bertha von Suttner; Premiul Nobel pentru Pace pe 1905, prima femeie din istoria Nobel-urilor rasplatita cu acest premiu (n. 1843). 1915: S-a nascut prozatorul Alexandru Iancu tefanescu, cunoscut editor si publicist al primei etape de dezvoltare literara postbelica (m. 1984). 1920: S-a nascut actorul Puiu Calinescu (m. 1997). 1921: S-a nascut Jane Russell, actrita americana.

Actrita americana Jane Russell, unul dintre sex-simbolurile din anii 40 si 50 care si-a dedicat viata sa ajute mii de copii sa gaseasca familii adoptive in ultimele decenii, s-a stins din viata la varsta de 89 de ani, in locuinta sa din California. Vedeta de cinema s-a nascut in 1921, in Minnesota. A devenit actrita dupa ce a fost descoperita de miliardarul Howard Hughes, care i-a oferit un rol in filmul western The Outlaw (Proscrisul). Aceasta a cunoscut insa succesul dupa ce jucat in Gentlemen Prefer Blondes , din 1953, alaturi de Marilyn Monroe si Bob Hope.

Jane Russell a fost casatorita de trei ori si a adoptat trei copii.

Jane Russell a fost de asemenea implicata in munca de caritate si prin organizatia ei, World Adoption International Fund (WAIF), a ajutat mii de copii sa gaseasca familii adoptive. 1922: A murit Take (Dumitru) Ionescu, avocat, publicist si om politic; initial liberal, apoi conservator (din 1886) de mai multe ori ministru si prim-ministru (1921-1922); orator de exceptie, a dominat timp de patru decenii viata parlamentara; ca ministru de externe (1920-1921) a fost initiatorul si creatorul Micii Intelegeri ; a sustinut miscarea nationala din Transilvania, precum si cauza romanilor sud-dunareni; a desfasurat, totodata, o intensa activitate ziaristica in tara si a fost corespondent al ziarului londonez Times (n. 1858). 1923: S-a nascut criticul si istoricul literar Eugen Luca (m. 1997, la Haifa/Israel). 1927: S-a nascut Elena Greculesi, pictorita romanca. 1935: S-a nascut scriitoarea franceza Fran oise Sagan (m. 2004). 1940: S-a nascut (la Hotin, azi in Ucraina) artistul plastic Victor Vladimir Ciobanu. 1940: A murit Jean Vuillard, pictor post-impresionist si desenator francez (n. 1868). 1940: Al...