BISERICA ŞI CULTURA MULŢIMII
Cu toate imprejurarile grele, cu toata invatatura scazuta a slujitorilor Bisericii in veacurile trecute, cu toate stingheririle aduse Bisericii in veacul al XIX-lea, cand ea a inceput a nu mai fi socotita asezamant de viitor pentru ridicarea luminata a paturilor populare, Biserica nu a incetat a fi ce a fost in trecut, ba inca a ramas pana in ziua de azi singurul asezamant care poate da stiinta de carte, pana in cele mai indepartate colturi ale tarii. ()Un asemenea scris sporeste si noi avem tot mai multe dovezi ca el nu inceteaza a razbi, chiar cand nu se aude de el, si ca este fruntea scrisului care intra in mana poporului.
Noi avem in ara Romaneasca, de 10 ani incheiati, un asezamant care este o puternica dovada in aceasta privinta. Este vorba de asa numita Oastea Domnului de la Sibiu, care azi este raspandita peste tot cuprinsul tarii noastre si a trecut si in Serbia. Ea este un asezamant de mai multa inviorare crestineasca, a razbatut mai mult la sate si azi a izbutit sa aiba peste 70.000 de partasi.
Nu voi vorbi despre alte amanunte ale intocmirii lui, fiindca nu intra in raza cercetarii noastre. Voi spune numai ca, fiind asezamant crestinesc, se impartaseste si el din trasatura Bisericii, care este necesitatea cartii. In adevar, si Oastea Domnului, fiind asezamant de raspandire a lucrului ei duhovnicesc, are nevoie de carte. Pentru aceasta, si-a infiintat in Sibiu tipografie, in care numai masinile costa peste 2.000.000 lei. Apoi, din aceste masini au iesit pana acum zeci de scrieri, in zeci de mii de volume, din care toate la un loc sunt peste 500.000 bucati. Afara de aceasta, ea mai tipareste doua foi saptamanale: Lumina Satelor si Oastea Domnului, care ies in peste 10.000 de bucati.
Cititorii tuturor acestora, in cea mai mare parte, sunt satenii. Oastea Domnului are oamenii ei, care umbla cu caruciorul din sat in sat si raspandesc carti. Sunt vanzatori din care unii au imprastiat prin sate carti de sute de mii de lei.
Este aceasta o lucrare culturala pentru raspandirea cititului?Acum sa se mai stie un lucru: aceste scrieri nu sunt vandute, iar apoi raman neatinse de mana nepasatoare catre citit a taranului. Nu, ci partasii Ostii Domnului sunt o aratare noua in tara noastra. Ei sunt taranii dornici de carte. Sunt prinsi de un dor de citit si de a se lumina, cum pana acum n-am avut pilda in tara noastra. In aceasta privinta, putem vorbi,...