S-a intamplat in 28 iunie 1912: S-a nascut Elisabeta Rizea, eroina a luptei anticomuniste din Romania care a facut 12 ani de inchisoare. Elisabeta Rizea (n. Domnesti, judetul Arges d. octombrie 2003) a fost o eroina a luptei anticomuniste din Romania, nepoata a liderului taranist Gheorghe uta, ucis de comunisti in 1948. Impreuna cu []The post S-a intamplat in 28 iunie 1912 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 28 iunie 1912 was first posted on iunie 28, 2020 at 4:11 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 28 iunie 1912: S-a nascut Elisabeta Rizea, eroina a luptei anticomuniste din Romania care a facut 12 ani de inchisoare. Elisabeta Rizea (n. Domnesti, judetul Arges d. octombrie 2003) a fost o eroina a luptei anticomuniste din Romania, nepoata a liderului taranist Gheorghe uta, ucis de comunisti in 1948. Impreuna cu sotul ei, a sprijinit activ grupul de rezistenta anticomunista Arsenescu-Arnautoiu. A fost arestata si torturata de autoritatile comuniste in 1952 si 1961. A facut 12 ani de inchisoare. Povestea ei a devenit cunoscuta publicului in urma unui interviu din 1992, inclus in documentarul Memorialul durerii, de Lucia Hossu-Longin.

Elisabeta Rizea s-a nascut pe 28 iunie 1912 intr-o familie de tarani, in comuna argeseana Domnesti. A fost nepoata fruntasului taranist Gheorghe Suta, ucis de Securitate in anul 1948. A ispasit 13 ani de temnita grea pentru ca a sprijinit activ Banda Terorista Arsenescu Arnautoiu. Banditii sunt de fapt eroii rezistentei anticomuniste din Muntii Fagarasului.

Elisabeta Rizea a fost o femeie simpla de la tara, cu o bucata mica de pamant, o casuta modesta din lemn, acoperita cu sindrila si in curte cateva animale. Imbracamintea ei de toate zilele era portul national, brodat cu modele complicate in culorile alb si negru. A abandonat scoala la varsta de 14 ani pentru a-si urma destinul, si anume, acela de a-si duce existenta din munca pamantului. Comunistii au venit la putere in 1945, iar ca raspuns, Rizea s-a alaturat rezistentei si i-a aprovizionat timp de patru ani pe luptatorii din munti cu mancare si bani. Opozitia ei fata de exproprierea comunista si faptul ca sotul ei, Gheorghe, s-a alaturat luptatorilor rezistentei din munti au dus la torturi si ani buni de inchisoare. A fost numita dusman al poporului , iar gospodaria etichetata drept casa de banditi , apelative ce constituiau cele mai grave acuzatii intr-un stat comunist. A fost in cele din urma prinsa de militie si condamnata la 7 ani de inchisoare.

In faimoasa inchisoare de la Pitesti, Elisabeta Rizea a fost pusa in lanturi si inchisa in celula de maxima securitate. Eliberata in primavara anului 1958, Elisabeta continua sa ia legatura cu ofiterii din Rezistenta prin intermediul unei casute postale din scorbura unui copac din Valea Morii. Cand conducatorul rezistentei anticomuniste, Gheorghe Arsenescu a fost arestat in 1961, Elisabeta Rizea este arestata din nou si sentinta ii este prelungita cu inca 25 de ani.

A fost transferata la inchisoarea Mislea, inchisoarea centrala a femeilor detinut politic, unde a stat inchisa alaturi de doamna Ion Mihalache si de zeci de femei legionare.

In timpul incarcerarii, a fost torturata pentru ideile ei. A fost atarnata cu parul de un carlig si batuta pana la pierderea cunostintei. Dupa ce mi-au tras masa de sub picioare, au inceput sa ma bata cu un bat pana la sange. Mi-au rupt cateva coaste si am lesinat. Imi faceam cruce cu limba in cerul gurii si ma rugam la Dumnezeu sa ma ajute sa nu spun nimic , spunea eroina din Nucsoara.

In termenii amnistiei generale, Rizea a fost eliberata din inchisoare in 1964. Timp de aproape 30 de ani a fost tinuta sub supravegherea stricta a organelor de ancheta. Era chemata permanent la interogatorii si impreuna cu sotul sau erau considerati dusmani ai poporului . 35 de ani mai tarziu, povestea ei a fost publicata in ziarele romanesti si prezentata in documentarele despre perioada comunista. La alegerile din mai 1990, indemna taranii Romaniei libere sa nu aleaga un singur partid . In replica, autoritatile au internat-o in spitalul din Pitesti pentru diagnosticare , dar a...