Se spune ca, inainte de 1989, regimul comunist impunea o anumita mentalitate antireligioasa si, ca atare, era la moda sa fii ateu, iar cine nu se supunea si isi pastra credinta, o facea pe cont propriu. In schimb, astazi, toti marturisesc ca sunt ortodocsi si cred in Dumnezeu. De ce? Pentru ca asa e la []Se spune ca, inainte de 1989, regimul comunist impunea o anumita mentalitate antireligioasa si, ca atare, era la moda sa fii ateu, iar cine nu se supunea si isi pastra credinta, o facea pe cont propriu.

In schimb, astazi, toti marturisesc ca sunt ortodocsi si cred in Dumnezeu. De ce? Pentru ca asa e la moda dar omul e tot acela. Aceasta nu e credinta, sa nu ne inselam, ci adaptare la mediu, adaptare pentru atingerea scopului.

Sa vedem cum sunt oamenii acestia. Daca le vorbesti despre Dumnezeu iti reproseaza: Aaa, tu esti cu Biserica si bunica mea era bisericoasa. Aceasta replica este spusa cu superioritate si respect, nu fata de bunica, ci fata de omul modern. El nu consimte sa se potriveasca cu vremurile si cu oamenii (parintii) de atunci, stiinta a inaintat. I. L. Caragiale sesizeaza aceasta decadere inca din vremea sa, referindu-se la parintii contemporanilor sai: Ei au crezut si s-au inchinat si sufletele lor gaseau mangaiere si tarie in inchinaciune. Noi nu ne mai inchinam, fiindca nu mai credem. Sufletele noastre nu mai au nevoie de mangaiere; inimile noastre nu mai au nevoie de tarie, fiindca sunt de piatra si din piatra aceasta scaparam scanteile libereicugetari (I. L. Caragiale, Nimic fara...