11. Ce luminoasa trebuie sa fi fost toata fata si viata primilor oameni! i ce binecuvantata va fi fost toata umblarea si trairea lor cu Dumnezeu in dulcea lor vietuire divina din Eden! Vremea petrecuta cu Dumnezeu, numai cu El, cantarea cu El, rugaciunea cu El, totul va fi fost nemai-uitat de frumos si de []11. Ce luminoasa trebuie sa fi fost toata fata si viata primilor oameni! i ce binecuvantata va fi fost toata umblarea si trairea lor cu Dumnezeu in dulcea lor vietuire divina din Eden!Vremea petrecuta cu Dumnezeu, numai cu El, cantarea cu El, rugaciunea cu El, totul va fi fost nemai-uitat de frumos si de fericit.

Pentru cei care traiesc cu Dumnezeu, toate acestea sunt la fel si azi.12. In psalmi se spune uneori ca Domnul Dumnezeu sta in Lumina; alteori se spune ca El se invaluie cu intunericul ca si cu o manta.

Nu este nici o nepotrivire aici, fiindca acel intuneric in care se invaluie El este tot o lumina: o lumina atat de mare, incat e cu neputinta de privit. i din prea marea stralucire, pare intuneric. Dupa cum este scris: El locuieste intr-o lumina de care nu te poti apropia (I Tim 6, 16).13. Lumina este imbracamintea cu care Dumnezeu imbraca sufletul nostru in clipa nasterii din nou, caci lumina este neprihanire, sfintenie, curatie. i cata vreme omul traieste in Hristos, el ramane imbracat in hainele luminii. Asa erau primii oameni in gradina Edenului, in starea curatiei.14. Indata ce oamenii au pacatuit, hainele luminii sau topit.

Pacatul le-a ars ca o flacara blestemata, iar ei s-au vazut goi, dezbracati de scumpele lor vesminte ceresti.

Aceasta o face pacatulFerice de cei ce nu mai pacatuiesc, caci ei isi pastreaza astfel curat si sfant vesmantul luminos primit la nasterea de sus, imbracamintea lor din Hristos.

Sagetile biruitoare / Traian Dorz. Sibiu: Oastea Domnului, 2006