S-a întâmplat în 7 iulie 1941
S-a intamplat in 7 iulie 1941 was first posted on iulie 7, 2020 at 5:29 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 7 iulie 1941: Armata romana a ocupat localitatea Lipnic, atingand aliniamentul Nistrului. Operatia M nchen este numele de cod al ofensivei armatelor romana si germana in timpul celui de-Al doilea razboi mondial pentru eliberarea Basarabiei si nordului Bucovinei de sub ocupatie sovietica. Operatia a inceput la data de 2 iulie 1941 si s-a incheiat victorios la 26 iulie, acelasi an. In timpul operatiei, armata romana a suferit pierderi semnificative: 22.765 de oameni (4.271 morti, 12.326 raniti si 6.168 disparuti) si 58 de avioane. Pierderile sovietice s-au ridicat la 17.893 (8.519 morti si disparuti si 9.374 raniti).
Ofensiva generala pe frontul Prutului, denumita Operatia M nchen , a fost planuita pentru 2 iulie. Lovitura principala urma sa fie data de experimentata Armata a 11-a germana, cu Corpul de Cavalerie roman (Brigazile 5 si 6 Cavalerie) si Corpul 11 german (Diviziile 76 si 239 Infanterie germane, Diviziile 1 Blindata si 6 Infanterie romane) spre directia principala Moghilau.
Corpurile 30 (Divizia 198 Infanterie germana, Diviziile 8, 13 si 14 Infanterie romane) si 54 (Diviziile 50 si 170 Infanterie germane, Divizia 5 Infanterie romana) aveau misiunea sa ocupe Baltiul si Dubasarii. Armata a 4-a Romana urma sa atace cu Corpul 3 (Diviziile 35 Infanterie Rezerva, 11 si 15 Infanterie) in directia Chisinaului si cu Corpul 5 (Divizia de Garda, Divizia de Graniceri si Divizia 21 Infanterie) spre Tighina. Corpul 11 (Brigazile 1 si 2 Fortificatii) ramanea pe pozitii defensive. In sud, in Delta, Corpul 2 (Diviziile 9 si 10 Infanterie) trebuia sa forteze Dunarea si sa curete litoralul pana la Limanul Nistrului. In fine, Armata a 3-a a primit comanda operativa a Corpului de Munte (Brigada 8 Cavalerie, Brigazile 1, 2 si 4 Munte si Divizia 7 Infanterie) si avea misiunea sa ocupe nordul Bucovinei.
La 2 iulie, in nord, Divizia 7 Infanterie a inceput atacul la ora 4:00 dupa o pregatire de artilerie de zece minute. Inaintarea a fost insa oprita la 6:30 de puternice contraatacuri sovietice. Insa trupele Corpului 17 din Armata a 12-a sovietica erau in retragere, datorita patrunderii germane pana la Rivne, care le ameninta spatele. Generalul de divizie Gheorghe Avramescu, comandantul Corpului de Munte, a ordonat atacul pe tot frontul a doua zi. Mai in aval de Bucovina, pe frontul central-nordic al Basarabiei, Corpul de Cavalerie din componenta Armatei a 11-a a inceput trecerea in primele ore ale zilei. Brigada 6 Cavalerie, aflata pe aripa stanga a corpului, la jonctiunea cu Armata a 3-a, a creat cu greu un cap de pod peste Prut in zona nord Serbeni Dumeni, datorita numeroaselor contraatacuri ale blindatelor sovietice. Divizia 6 Infanterie a inceput traversarea la Cuconesti, Movila Rupta si Corpaci, fara incidente. Regimentul 27 Dorobanti Bacau a reusit sa treaca 2 batalioane peste rau pana la caderea serii. Divizia 1 Blindata a declansat si ea atacul pe directia Bratuseni Edinet.
Corpul 3, care reprezenta aripa nordica a Armatei a 4-a, vecina cu Armata a 11-a germana, a atacat numai cu Divizia 35 Infanterie Rezerva. Traversarea Prutului a inceput la ora 16:45, sub supravegherea generalului Ion Antonescu, aflat in inspectie in zona. Regimentul 67 Infanterie reusit sa treaca pe malul estic doua batalioane si sa ocupe Dealul Costuleni, pierzand un singur soldat in cursul operatiunilor. Seara, Compania 6 Pontonieri a inceput construirea podului. In fata Corpului 3 se aflau elemente din Divizia 95 Puscasi si Corpul 2 Cavalerie (Diviziile 5 si 9 Cavalerie) sovietice.
Primele trupe ale Diviziei de Garda care au trecut Prutul a fost o companie a Regimentului 6 Infanterie Garda Mihai Viteazul , care avea misiunea de a mentine capul de pod de la Bogdanesti. In rest, pe tot frontul Corpului 5, a avut loc o pregatire de artilerie care trebuia sa neutralizeze artileria grea sovietica din zona, sa distruga fortificatiile si sa dezorganizeze apararea, insa datorita alocarii unei cantitati insuficiente de munitie, aceasta nu si-a atins scopul. Pregatirea trecerii raului nu a fost bine mascata si nu a constituit o surpriza. Astfel Divizia de Garda a intampinat greutati serioase in momentul traversarii Prutului, fiindu-i practic imposibil sa inainteze prea mult, desi avea la dispozitie pe malul estic aproape toata infateria sa. A fost oprita de puternica rezistenta intampinata pe Dealul Epureni si langa satele Stoenesti si Tiganca.
La 3 iulie, Batalioanele 1 si 2 ale Brigazii 1 Mixta Munte au inaintat pana in apropierea Storojinetului, au trecut Siretul prin apa, deoarece podul fusese dinamitat in timpul retragerii, si au distrus ariergarda sovietica aflata in oras. In dreapta Brigazii 1 Mixta Munte, Brigada 4 Mixta Munte a ajuns pe Siretul Mic impingand inapoi ariergarzile Diviziei 60 Munte sovietice. Aripa dreapta a Armatei a 3-a era formata din Divizia 7 Infanterie si Brigada 2 Mixta Munte, Brigada 8 Cavalerie fiind in rezerva.
Brigada 2 Mixta Munte a inaintat spre Molnita, cu Batalionul 15/Grupul 4 Vanatori de Munte in avangarda, care a dus lupte grele pentru cucerirea Dealului Bourului, in timp ce Grupul 5 a ocupat Dealul Porcului. Divizia 7 a dus lupte in zonele Fantana Alba, Cerepcauti si Petricani, fara a inainta prea mult si pierzand 88 de oameni (7 morti, 72 raniti si 9 disparuti). Brigada 6 Cavalerie a ajuns la nord-est de Varatic, iar Divizia 6 a continuat traversarea fara probleme. In schimb Divizia 13 Infanterie a fost atacata foarte puternic de Corpul 2 Mecanizat sovietic la Soltoaia. Rapoartele inaintate comandamentului mentionau 200 de tancuri, cifra foarte probabil exagerata. Regimentul 55 Infanterie, precum si cateva divizioane de artilerie au trecut Prutul. Divizia 35 a largit capul de pod, fara a intampina rezistente serioase, si a intrat in legatura cu trupele germane din stanga sa.
La 4 iulie, Brigada 4 Mixta Munte a executat la ordinul generalului de corp de armata Petre Dumitrescu o manevra cu o parte din forte in spatele trupelor sovietice care luptau in zonaa Fantana Albe si Cerepcauti, fortandu-le sa se retraga si astfel Divizia 7 Infanterie si Brigada 8 Cavalerie au traversat si ele Siretul. Brigada 1 Mixta Munte a continuat inaintarea si a ajuns cu Grupul 1 Vanatori de Munte al col. Albert Ludwig in fata Cernautilor. Acesta a fost decorat ulterior cu Ordinul Mihai Viteazul de clasa a III-a pentru inaintarea rapida a detasamentului sau. Brigada 5 Cavalerie a trecut si ea Prutul cu Detasamentul Col. Korne si a inceput inaintarea pe directia Terebna Edinet. Divizia 1 Blindata a intervenit cu Batalionul 1 din Regimentul 1 Care de Lupta la est de Bratuseni in sprijinul Regimentului 203 din Divizia 76 Infanterie germana, care era atacat de blindate sovietice si se afla intr-o situatie grea. Divizia 8 Infanterie, subordonata Corpului 30, a iesit din capetele de pod de la Badarai, Chetris si Moara Domneasca, dar a fost oprita de comandamentul corpului, deoarece Divizia 198 germana aflata in flancul sau intampina greutati. Subordonata aceluiasi corp german, Divizia 13 a dus lupte la Sarata Noua.
In timpul noptii spre 5 iulie, Divizia 1 Blindata a fost angajata langa Branzeni cu elemente ale Diviziilor 74 si 176 Puscasi sovietice (din Corpul 48 Puscasi), sprijinite de tancuri. Ulterior a pus stapanire pe satele Chetrosica Veche si Parcova, iar grupul sau de cercetare a ajuns pana la Edinet.
La 5 iulie, Grupul Col. Mociulschi din Brigada 1 Mixta Munte (Batalioanele 1, 2 si 23 Vanatori de Munte, Divizionul 1 Obuziere Munte, o baterie de tunuri de munte, o companie anticar si Escadronul 1 Vanatori Calari) a atacat...