S-a intamplat in 9 iulie 1943: S-a nascut Margareta Paslaru, interpreta romanca de muzica usoara, populara, actrita de teatru, film, compozitoare, textiera, realizatoare emisiuni TV si radio. Cantareata de muzica usoara si populara, compozitoare si textiera, actrita de teatru si film, Margareta Paslaru s-a nascut la 9 iulie 1943, in Bucuresti. i-a facut debutul, eleva []The post S-a intamplat in 9 iulie 1943 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 9 iulie 1943 was first posted on iulie 9, 2020 at 5:54 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 9 iulie 1943: S-a nascut Margareta Paslaru, interpreta romanca de muzica usoara, populara, actrita de teatru, film, compozitoare, textiera, realizatoare emisiuni TV si radio. Cantareata de muzica usoara si populara, compozitoare si textiera, actrita de teatru si film, Margareta Paslaru s-a nascut la 9 iulie 1943, in Bucuresti. i-a facut debutul, eleva fiind, in muzica usoara, in 1958, la un eveniment care a avut loc la Casa de Cultura Grivita Rosie. Acolo a fost descoperita de Ileana Pop, care realiza transmisii TV de la Casa de Cultura, in care apare si Margareta. In acea perioada a obtinut Premiul I pe Capitala, la Festivalul artistilor amatori. Intr-o emisiune dedicata sportivilor romani participanti la Olimpiada de la Roma, Toata lumea face sport , din 10 iulie 1960, este solicitata de realizatori (Valeriu Lazarov si George Mihalache) si canta Picolissima serenada in limba italiana. Dupa aceea, lanseaza, cu Marina Voica, un cantec care a devenit un mare slagar al anilor 60 Pe aripa vantului . Dupa 15 ani, cele doua artiste au lansat, la Mamaia, slagarul Balada . In 1959, tanarul compozitor George Grigoriu, auzind-o cantand si apreciindu-i timbrul special, compune pentru eleva Paslaru Margareta Chemarea marii ( i-n apa marii , cum o numea publicul). Inregistrata la Radio Romania, piesa in interpretarea tinerei soliste devine un mare slagar. Chemarea marii marcheaza si debutul discografic al Margaretei, batand toate recordurile de vanzare in 1961.

Mai tarziu, George Grigoriu a fost cel care a numit-o un mit al muzicii usoare . Discul de Aur primit in 1968 o catapulteaza la Cannes, anul urmator, unde i se decerneaza Trofeul M.

I.

D.

E.

M. si apare pe aceeasi scena cu Ginette Reno, James Last, Tunes Dizzeie, Muslim Magomaev, Patty Pravo, Jaffa Jarkoni, Juan Manuel Serrat, Amalia Rodriguez, Dalida, Mireille Mathieu, Udo Jurgens, Adriano Celentano. A studiat pian, balet, pictura, cursul de perfectionare de pe langa Comitetul de Stat pentru Cultura si Arta (Ministerul Culturii), la clasa Cameliei Dascalescu. Sculptorul Ion C. Dimitriu-Barlad a fost bunicul Margaretei Paslaru. Urmeaza o ascensiune rapida pentru tanara cantareata, care lanseaza slagar dupa slagar: Mandolina mea si Polca dragostei de George Grigoriu, Doua randunici de Radu erban, Cum e oare? de Florin Bogardo, Margarete de Temistocle Popa, Va veni o clipa de Paul Urmuzescu. In acelasi timp, realizatorul Valeriu Lazarov, o invita (pe langa emisiunile curente de varietati) sa cante si sa joace in trei scurtmetraje muzicale de televiziune, pentru strainatate, premiate la Montreaux si Cairo.

Vocea ampla si timbrul grav al Margaretei ii inspira atat pe compozitorii clasici ai muzicii usoare, precum Henry Malineanu, George Sbarcea, Camelia Dascalescu, Aurel Giroveanu, Edmond Deda, Nicolae Kirculescu, cat si pe cei tineri pe atunci Temistocle Popa, Florin Bogardo, Ion Cristinoiu, Marcel Dragomir, Marius eicu. Au fost 65 de compozitori care i-au incredintat creatiile lor. Astfel Margareta Paslaru isi creeaza un repertoriu vast, la care se adauga slagare internationale: Trandafirii tai , In gradina bucuriilor , Harap Alb , Spuneam ca nu-mi pasa , Poate vreti sa dansati , etc. Din repertoriul sau sunt inregistrate aproximativ 680 de melodii la Radio, Electrecord, Televiziune, piese cantate in turneele din tara si strainatate. Apreciata cantareata evolueaza excelent ca actrita in teatru si film, abordeaza folclorul, incepe sa compuna cu originalitate muzica si text, acompaniindu-se la pian. Margareta Paslaru este distribuita de maestrul Liviu Ciulei, alaturi de Toma Caragiu, in 1964, in piesa Opera de trei parale de Bertold Brecht, in rolul Polly Peachum, la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra . Piesa s-a jucat in patru stagiuni, aproximativ 400 de reprezentatii, si a beneficiat de o distributie de exceptie: Clody Bertola, Toma Caragiu, Victor Rebengiuc, George Maruta si Rodica Tapalaga.

Este distribuita, in 1968, in spectacolul de teatru radiofonic Nu sunt Turnul Eiffel de Ecaterina Oproiu, regia Valeriu Moisescu, aparut, apoi, si pe disc vinil, in rolul Manti, alaturi de Octavian Cotescu, Vasilica Tastaman, Rodica Tapalaga, Cornel Coman, Mihai Paladescu. Un an mai tarziu,...