In aceasta vara ciudata, a unui azi ce-mi pare desprins dintr-o distopie cinematografica, ne prezentam noi, oamenii timpului prezent, izolati, infricosati, derutati, extrem de manipulabili si foarte firav ancorati in Hristos. Apar tot felul de personaje ce se erijeaza in cunoscatori absoluti si, afisand un siderant tupeu, invocand siguranta publica, ne spun cum sa ne []In aceasta vara ciudata, a unui azi ce-mi pare desprins dintr-o distopie cinematografica, ne prezentam noi, oamenii timpului prezent, izolati, infricosati, derutati, extrem de manipulabili si foarte firav ancorati in Hristos.

Apar tot felul de personaje ce se erijeaza in cunoscatori absoluti si, afisand un siderant tupeu, invocand siguranta publica, ne spun cum sa ne inchinam la sfintele icoane si moaste, cum sa ne cuminecam ca sa fim safe pentru noi si pentru ceilalti. Fratilor, sa nu uitati ca pentru sfintele icoane si pentru credinta noastra a curs sange, mult sange de sfinti martiri si marturisitori. Sa nu credem ca nu vom da seama de ce facem si spunem acum.

Fatarnic si insidios, un duh viclean si experimentat isi desfasoara o strategie bine pusa la punct. Se arata extrem de ingrijorat de protejarea si ocrotirea vietii noastre trupesti, fie chiar si cu pretul de a ne lipsi de cea vesnica. i in numele acestei griji pe care ne-o poarta, ne face bine , foarte mult bine , chiar daca acesta e cu forta. Dar fiecare dintre noi, oricat de multa sau putina experienta si cunoastere istorica ori socio-politica am avea, stim ca binele cu forta e o fateta la fel de periculoasa si hidoasa a raului, ca orice alta manifestare a sa. Acest duh ne infricoseaza cand cu spectrul bolii, cand cu cel al mortii, sau ne pune la coltul rusinii ca pe niste iresponsabili periculosi.

Totusi, in vremea asta, fiecare dintre noi, nu din frica, ci din dragoste fata de aproapele, trebuie sa fim constienti de datoria...