Pentru noi, crestinii, fiecare Sfanta Liturghie este un Paste, o trecere a noastra de la moarte la viata, de la intuneric la lumina, prin Invierea lui Hristos. De aceea, dupa ce L primim pe Domnul Hristos prin Sfanta Cuminecatura, cantam bucurosi Am vazut lumina cea adevarata, am primit Duhul cel ceresc, am aflat credinta cea adevarata []Pentru noi, crestinii, fiecare Sfanta Liturghie este un Paste, o trecere a noastra de la moarte la viata, de la intuneric la lumina, prin Invierea lui Hristos. De aceea, dupa ce L primim pe Domnul Hristos prin Sfanta Cuminecatura, cantam bucurosi Am vazut lumina cea adevarata, am primit Duhul cel ceresc, am aflat credinta cea adevarata nedespartitei Treimi inchinandu ne, ca Aceasta ne a mantuit pre noi .

Inca de la caderea lui Adam omul a cautat lumina, dar nu intotdeauna a gasit Lumina cea adevarata . Avem ca exemple secolele XVII XIX, perioada Iluminismului sau Epoca luminilor , cum a mai fost numita, perioada in care s au desfasurat revolutiile din Europa, America de Nord si America de Sud, si care a avut drept scop crearea unei societati rationale , prin raspandirea culturii, a luminilor in mase, prin incercarea de a inlatura dogmele religioase si de a propaga luminarea maselor pe baza experientei proprii, excluzandu L pe Dumnezeu din ecuatie, necultivand Duhul si necautand adevarata Lumina, ci luminile . Doar Unul singur este Lumina si nu pot exista mai multe lumini, pentru ca este numai un singur Domn, Domnul nostru Iisus Hristos, Care zice despre El: Eu sunt Lumina lumii; cel ce Imi urmeaza Mie nu va umbla in intuneric, ci va avea lumina vietii 1.

Omul a pierdut Duhul pentru ca a pierdut rugaciunea, care este vorbire cu Dumnezeu. Tot mai multi oameni se plang ca nu se mai pot ruga sau se roaga in graba, din pricina multimii grijilor de zi cu zi, care fac ca rugaciunea sa nu mai porneasca din adancul cugetului, din camara cea interioara a sufletului si a inimii, cum ne indemna Domnul: Tu insa, cand te rogi, intra in camara ta si, inchizand usa, roaga te Tatalui tau, care este in ascuns 2Iata ce zice Sfantul Ioan Gura de Aur despre rugaciunea din adancul sufletului: Puterea rugaciunii a intrecut puterea focului, a tinut in frau furia leilor, a destramat razboaie, a oprit lupte, a facut sa dispara furtuni, a alungat demoni, a deschis portile cerului, a taiat legaturile mortii, a pus pe fuga boli, a risipit defaimari, a tinut in loc tulburarea cetatilor, a facut sa dispara nenorocirile venite de...