Taina creștinătății
Despre acest sfesnic avem cunostinta inca din Vechiul Testament, cand Domnul arata lui Moise toate cele privitoare la facerea locasului pentru inchinare (Exod 25, 31). Lumina din acest locas era produsa prin arderea lumanarilor facute din ceara. Aceste simboluri se foloseau in Vechiul Testament si la religiile pagane. Dar lumina care ardea in locasul lui Dumnezeu simboliza pe Domnul Iisus Hristos, Lumina Care avea sa vina, dupa Cuvantul Sau: Eu sunt Lumina lumii (Ioan 8, 12). Iar lumanarea propriu-zisa preinchipuia pe Maica Luminii, pe Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, cea care I-a dat Domnului trup din trupul ei.
Dar ce este ceara, din care se lucreaza lumanarile? Ea e materia pe care o prefac albinele-fecioare din ceea ce culeg in timpul cercetarii tuturor florilor campului. In stupul-uzina in care se prelucreaza aceasta este o desavarsita curatenie si ordine, e multa sfintenie.
Iata ca, dupa cum in ceara albinelor se gasesc impletite intr-un buchet toate miresmele tuturor florilor campului, tot asa si trupul Fecioarei Maria a fost plin de toate virtutile ceresti ale sfinteniei, ca sa poata purta si naste pe Fiul lui Dumnezeu, Cel Care a fost, este si va fi Lumina lumii.
Dar atunci ce inseamna toate acele batjocuri aduse Nascatoarei de Dumnezeu? Cum de a reusit diavolul sa suceasca mintea acelora care, primii, au inceput acea campanie de hule si de rastalmaciri cu privire la ceea ce este si trebuie sa ramana peste veacuri Sfanta Fecioara Maria, Maica Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos?Ca sa poata fiecare sa-si raspunda singur, voi povesti aici o intamplare auzita dintr-o vorbire a fratelui Oprisan, in care se demonstreaza ca si chiar necuvantatoarele Il cunosc si recunosc pe Domnul Iisus Hristos.
Intr-un catun din mijlocul Baraganului, un om era pe moarte. Preotul nu se gasea in localitate. i, pentru ca acest catun se afla la cativa kilometri departare de celelalte sate din jur, si fiind iarna,...