S-a întâmplat în 18 iulie 1946
S-a intamplat in 18 iulie 1946 was first posted on iulie 18, 2020 at 4:30 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 18 iulie 1946: A murit Mauriciu Brociner, militar roman de etnie evreiasca, participant la Razboiul de Independenta. Mauriciu Brociner, (n. 1854 d. 18 iulie 1946), militar si diplomat, erou de razboi. Mauriciu Brociner a fost unul din cei o mie de voluntari evrei romani care au luptat in Razboiul de independenta (1877-1878). In timpul razboiului, Mauriciu Brociner a fost primul evreu roman care a primit grad de ofiter (sublocotenent). In luptele la cucerirea celor doua redute la Grivita, sublocotenentul Mauriciu Brociner a infipt steagul roman pe redute. Dupa razboi, in anul 1879, prin decretul regal 255, 883 evrei romani care au luptat in razboi, cu Brociner in frunte, au primit cetatenia romana, care pana atunci nu se dadea necrestinilor. Mauriciu Brociner a primit diverse medalii si cu timpul a inaintat pana la gradul de colonel. Colonelul Mauriciu Brociner a fost consulul Romaniei la Frankfurt si Director al Maresalatului si Palatului Regal si Secretarul Reginei Elisabeta. Nascut la 15 iulie 1855 la Iasi, Mauriciu Brociner a urmat studii de comert la Viena, iar la intoarcerea in Romania s-a inrolat ca voluntar in armata romana, primind gradul de sergent. In campania din 1877-1878, a participat ca sublocotenent la asaltul asupra Grivitei, sub comanda capitanului Valter Maracineanu. Pe 30 august 1877, dupa moartea capitanului Maracineanu, a preluat comanda batalionului si a cucerit cele doua redute de la Grivita, fiind ranit de doua ori de gloantele infanteriei inamice.
A fost decorat cu ordinul Steaua Romaniei in grad de Cavaler si avansat ofiter in Regimentul 8 de linie. A mai fost distins cu Ordinul rus Crucea Sfantului Stanislav , cu spada si Virtutea militara clasa I. In 1896, in timpul unei vizite in Romania, regele Serbiei, Alexandru, i-a conferit lui Mauriuciu Brociner ordinul Iakova, gradul de comandor. Dupa vindecarea ranilor, a fost fost numit director al Cancelariei Casei Regale, functie in care a activat timp de 38 de ani. In memoriile reginei Elisabeta a Romaniei, gasim note referitoare la locotenent-colonelul Mauriciu Brociner: In casa noastra [] avem toate confesiunile reprezentate de propria noastra familie: catolici, protestanti si ortodocsi precum avem pe un evreu secretar al casei. Si s-a nimerit ca tocmai un israelit este sprijinul meu principal in toate afacerile filantropice. Maiorul (de atunci incoace colonelul) Brociner s-a ales in razboiul din 1877 cu doua rani periculoase, a devenit pe urma secretarul palatului si de atunci sacrifica plin de inima pentru toti saracii si suferinzii, care asteapta ajutorul nostru. Si nu s-a iscat niciodata cea mai usoara suparare, cea mai mica neintelegere . A primit cetatenia romana in 1879, figurand in capul listei celor 888 soldati evrei naturalizati in bloc pentru participarea la razboiul de independenta. In perioada interbelica, o lunga perioada de timp, a detinut functia de secretar al reginei Maria. In 1937, la parada organizata pentru celebrarea a 60 de ani de la Razboiul de Independenta, a defilat in fruntea veteranilor din 1877, avand aproape 90 de ani. Cu toate acestea, a fost afectat de efectele legilor antisemite din anii 1940-1944, fiind printre veteranii de razboi care nu a beneficiat de pensie de stat. A murit la 18 iulie 1946.
Redam mai jos scrisoarea trimisa parintilor sai dupa asaltul asupra redutei Grivita.
Turnu Magurele, Sambata 3/15 Septembrie 1877Ospiciul Independentei No. 2Iubiti parinti!Ieri v-am telegrafiat, ca am fost adus ranit aici.
La 30 August, ziua onomastica a Mejestatii Sale Imparatul Alexandru II, era sa se faca un atac general asupra Plevnei.
Regimentul nostru primise ordin de a deschide atacul contra fortului principal (Grivita). Eu deja primisem functiunea de ofiter, desi inca purtam uniforma de sergent. La 3 ore dupa amiaza se incepu atacul; ai nostri se aflau intre teama si speranta....