Sfanta Scriptura cuprinde Cuvantul lui Dumnezeu descoperit oamenilor. In Vechiul Testament aceasta descoperire s-a facut prin mijlocirea profetilor si a oamenilor alesi de Dumnezeu. In Noul Testament aceasta descoperire s-a facut prin insusi Cuvantul lui Dumnezeu intrupat, adica Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Iata ce spune Sfanta Scriptura despre aceasta descoperire dumnezeiasca: Dupa ce []Sfanta Scriptura cuprinde Cuvantul lui Dumnezeu descoperit oamenilor. In Vechiul Testament aceasta descoperire s-a facut prin mijlocirea profetilor si a oamenilor alesi de Dumnezeu. In Noul Testament aceasta descoperire s-a facut prin insusi Cuvantul lui Dumnezeu intrupat, adica Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Iata ce spune Sfanta Scriptura despre aceasta descoperire dumnezeiasca: Dupa ce Dumnezeu odinioara, in multe randuri si in multe chipuri, a vorbit parintilor nostri prin prooroci, in zilele acestea mai de pe urma ne-a grait noua prin Fiul (Evrei 1, 1-2).

Citind Sfanta Scriptura sau ascultand Cuvantul lui Dumnezeu la Sfintele Slujbe, noi luam cunostinta despre ceea ce Dumnezeu a facut pentru mantuirea noastra a oamenilor (cf. In. 20, 30-31), si ce trebuie sa facem noi oamenii pentru a fi bine placuti lui Dumnezeu si semenilor. Vorbind despre importanta Sfintei Scripturi pentru viata religios-morala, Sf. Ap. da acest indemn ucenicului sau Timotei, dar si noua celor de astazi: Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos spre invatatura, spre mustrare, spre indreptare, spre inteleptirea cea intru dreptate, astfel ca omul lui Dumnezeu sa fie bine pregatit pentru orice lucru bun (II Tim. 3, 16-17).

Din cele spuse, reiese clar ca orice credincios, pentru a-si forma o conceptie crestina despre lume si despre viata, trebuie sa citeasca, sa cunoasca, sa aprofundeze si sa aplice in viata de zi cu zi preceptele religios-morale ale Evangheliei. De aceea Sf. Scriptura trebuie sa fie Cartea de capatai a oricarui bun crestin.

E foarte semnificativa relatarea din Pateric unde se spune ca un ucenic, mergand odata la Avva Antonie, cerand un sfat pentru mantuirea sufletului, acesta i-a spus: Cele ce-ti poruncesc tie, pazestele: oriunde vei merge, pe Dumnezeu sa-L ai in minte intotdeauna; orice vei face, sa ai marturii din Sf. Scriptura si ori in ce loc vei merge, sa nu pleci degrab de acolo. Acestea trei pazeste-le si te vei mantui (Pateric, Avva Antonie, 5).

Ce trebuie sa avem in vedere atunci cand citim Sf. Scriptura?1. Sf. Scriptura...