S-a întâmplat în 25/26 iulie 1921, ora 0.00
VI.1920, la Trianon/Franta); recunoasterea pe plan international a unirii Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania, Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 intre Puterile []The post S-a intamplat in 25/26 iulie 1921, ora 0.00 appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 25/26 iulie 1921, ora 0.00 was first posted on iulie 25, 2020 at 1:56 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 25/26 iulie 1921, ora 0.00: A intrat in vigoare Tratatul de pace intre Puterile Aliate si Asociate si Ungaria (incheiat la 4.
VI.1920, la Trianon/Franta); recunoasterea pe plan international a unirii Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania, Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 intre Puterile Aliate invingatoare in Primul Razboi Mondial si Ungaria, in calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat invins in Primul Razboi Mondial. Unele surse, chiar destul de oficiale, ca sa le numesc asa, vehiculeaza data de 26 iunie ca fiind data intrarii in vigoare, ceea ce nu e deloc asa In multe documente gasite la liber in simple cautari pe internet se specific negru pe alb ca a intrat in vigoare la 26 iulie ora 0.00, sau pe 25 iulie ora 24.00 Eu prefer sa spun noaptea de 25/ 26 iulie Cateva exemple sunt repetitive in foarte multe documente internationale: the peace treaty of Trianon entered into force on 26 July 1921 sau Treaty of Trianon: the Treaty between the Allied Powers and Hungary signed at Trianon on June 4, 1920, which came into effect on July 26, 1921 . De ce spun asta? Pentru ca, recent, o nota de protest a MAE roman catre cel ungar vehicula data de 26 iunie cel putin asa spunea toata presa care a prelual comunicatul trimis catre agentii de presa eu nu l-am gasit pe site-ul MAE dar daca asa zic agentiile de presa, cine-s eu sa le contrazic? Am gasit si o chifla a unui domn senator, fost ministru de externe,care, pe o initiativa legislativa referitoare la ziua Trianon, cu niste semnaturi de sustinere la final, vehicula tot data de 26 iunieNecunoastere sau las-o, mai ca merge si asa? In fine Tratatul a fost semnat in Palatul Marele Trianon de la Versailles de catre 16 state aliate, inclusiv Romania, pe de o parte, si de Ungaria, de alta parte. Tratatul a stabilit frontierele noului stat Ungaria cu vecinii sai: Austria, Regatul Sarbilor,Croatilor si Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), Romania si Cehoslovacia. Tratatul de la Trianon a facut parte din seria tratatelor incheiate la finalul Primului Razboi Mondial, celelaltefiind tratatele de pace incheiate de Puterile Aliate cu Germania (la Versailles, in 28 iunie 1919), Austria (la Saint Germain en Laye, in 10 septembrie 1919), Bulgaria (la Neuilly, in 27 noiembrie 1919) si cu Turcia (la S vres, semnat la 4 iunie 1920 si repudiat apoi, fiind inlocuit cu tratatul de la Lausanne). Tratatul este divizat in patru parti mari. Prima parte include Pactul Ligii Natiunilor (parte comuna pentru toate tratatele de pace incheiate dupa Primul Razboi Mondial). Partea a doua (articolele 27-35) defineste frontierele Ungariei cu statele vecine.
In principiu, acestea sunt actualele frontiere ale Ungariei. Frontiera romano-ungara este descrisa in sectiunea a doua a articolului 27 (traseul actualei frontiere intre Romania si Ungaria). In principiu, Tratatul consfintea includerea teritoriului Croatiei-Slavoniei (partea de nord a Republicii Croatia) si Voivodinei (inclusiv treimea de vest a Banatului) in cadrul Regatului Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, a Slovaciei si Ruteniei (azi: Republica Slovacia si, respectiv, Regiunea Transcarpatia din Ucraina) in cadrul Cehoslovaciei, a Transilvaniei si partii rasaritene a Banatului in cadrul Romaniei si a Burgenlandului in cadrul Republicii Austriei. Partea a treia (articolele 36-78), intitulata Clauze politice pentru Europa , continea o serie declauze privind, pe de o parte, cadrul bilateral al relatiilor dintre Ungaria si statele vecine,recunoasterea unor clauze politice privind anumite state din Europa (Belgia, Luxemburg etc.), dispozitii referitoare la cetatenie, protectia minoritatilor nationale.
Partea a patra (articolele 79-101), intitulata Interesele Ungariei in afara Europei , continea prevederi referitoare la renuntarea de catre Ungaria la tratatele incheiate de catre Dubla Monarhie cu Maroc, Egipt, Siam (Thailanda de azi) si China. Frontierele Ungariei cu statele vecine, astfel cum au fost descrise in tratat, au fost delimitate in anii imediat urmatori. Singura exceptie a fost orasul Sopron (in limba germana denburg) din Burgenland, care, in urma unui plebiscit tinut la data de 14 decembrie 1921, a decis sa ramana parte a Ungariei. Dispozitiile tratatului referitoare la minoritatile din Ungaria au fost aplicate partial,...