S-a întâmplat în 2 august…
Hr.:Batalia de la Cheroneea dintre macedonenii lui Filip al II-lea si atenieni. 216 i.
Hr.: Batalia de la Cannae (al doilea razboi punic). Hannibal a invins armata romana (45.000 de romani morti si 20.000 de prizonieri).
Batalia de la Cannae, 2 august, 216 i.
Hr., a avut loc aproape de []The post S-a intamplat in 2 august appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 2 august was first posted on august 2, 2020 at 6:24 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 2 august 338 i.
Hr.:Batalia de la Cheroneea dintre macedonenii lui Filip al II-lea si atenieni. 216 i.
Hr.: Batalia de la Cannae (al doilea razboi punic). Hannibal a invins armata romana (45.000 de romani morti si 20.000 de prizonieri).
Batalia de la Cannae, 2 august, 216 i.
Hr., a avut loc aproape de orasul Cannae in Apulia (sud-estul Italiei); a fost o batalie semnificativa a celui de-al doilea razboi punic. Armata cartagineza condusa de Hannibal a distrus armata romana, superioara numeric, condusa de doi consuli: Lucius Aemilius Paullus si Gaius Terentius Varro. Astazi este privita ca una dintre cele mai mari batalii tactice din istoria militara. 47 i.
Hr.:Iulius Cezar infrange oastea regelui Farnac II. Cezar instiinteaza Senatul despre lupta cu trei cuvinte veni, vidi, vici . 1484: Sultanul Baiazid al II -lea anunta ca a cucerit Chilia si Cetatea Alba. Cele doua cetati devin raiale turcesti. 1610: Henry Hudson descopera Golful Hudson. Golful Hudson (in engleza Hudson Bay, in franceza Baie d Hudson) este un golf imens (cu suprafata de 822.325 kmp) dar relativ putin adanc in nord-estul Canadei, considerat in prezent ca facand parte din Oceanul Arctic .
Zona golfului Hudson a fost locuita inca din preistorie de triburi de eschimosi inuit (in nord) si cree (in sud). In 1610, Henry Hudson a descoperit golful, care va purta numele sau, si a explorat coastele sale estice. In primavara urmatoare insa, pe nava sa a izbucnit o revolta, in urma careia Henry Hudson si marinarii care ii erau loiali au fost lasati in voia sortii intr-o barca si nu se cunoaste soarta lor ulterioara. 1667: A murit sculptorul si arhitectul italian Francesco Borromini; initial asistent al lui Bernini, Borromini a devenit unul dintre cei mai originali sculptori ai barocului (n.25.
IX.1599) (Enciclopedia britanica). A: Alte surse dau moartea la 3.
VIII.1667.
Pe 2 august 1667 marele artist baroc italian Francesco Borromini se arunca in propria sabie, dupa ce si-a ars o parte din schite. Celibatar, melancolic, de un orgoliu si de o susceptibilitate aproape paroxistice, cu o inalta constiinta a artei sale, vor scrie ulterior enciclopediile, Borromini a avut un acces de nebunie. Era un artist zbuciumat, obsedat de cautarea armoniei naturale si ros de gelozie fata de rivalii sai, mai ales fata de Bernini. Borromini sosise la Roma imediat dupa ce isi terminase ucenicia si inca de la 20 de ani lucreaza intr-unul dintre cele mai cunoscute ateliere din oras, fiind la acea vreme pasionat de arhitectura antichitatii. Impreuna cu mentorul sau, Carlo Maderno lucreaza la celebrul Palazzo Barberini, insa dupa decesul lui Maderno, atelierul este preluat de Gian Lorenzo Bernini. Cei doi finalizeaza lucrarea dar incep o rivalitate care va dura toata viata. In timpul pontificatului lui Inocentiu al X-lea, Borromini reuseste sa il inlocuiasca pe Bernini ca arhitect sef al Romei, unul dintre cele mai mari succese ale carierei sale. Dar succesul nu dureaza mult, si desi isi pastreaza pozitia, va avea din ce in ce mai putine proiecte concesionate in ultima perioada a vietii. Se pare ca in vara anului 1667 dezamagirile dar si munca intensa la ultima sa carte isi spun cuvantul, arhitectul fiind de neconsolat de oricare dintre apropiatii sai.
Primul angajament independent al lui Borromini a fost biserica romana si manastirea San Carlo alle Quattro Fontane (1638-1641), al carei dom pare ca pluteste datorita punctelor de arcuire si surselor de lumina care sunt pozitionate dedesubtul sau.
Lucrarile sale, alcatuite din forme convexe si concave, au spatii de forme poligonale si ovale neregulate, asa cum se poate observa in cazul bisericii Sant Ivo della Sapienza (1642-1660).
In ultimii ani de viata, si-a pierdut averea, iar in 1667 s-a sinucis.
Influenta stilului sau a fost resimtita in Italia de Nord si in Europa Centrala, pe tot parcursul secolului urmator. 1788: A murit Thomas Gainsborough, artist englez (n. 1727) a fost unul dintre cei mai faimosi pictori portretisti si peisagisti britanici ai secolului al XVIII-lea. 1799: A murit Etienne Jacques de Montgolfier, inventatorul, impreuna cu fratele sau, Michel Joseph, al balonului cu aer cald. (n. 6.01.1745). 1815: Napoleon a fost exilat in insula Sfanta Elena. Sfanta Elena este o insula in Atlanticul de Sud, in largul coastelor Africii. Face parte ca teritoriu dependent din Teritoriile britanice de peste mari.
Din teritoriu fac parte si insulele Ascension si Tristan da Cunha.
Insula a fost descoperita de portughezul Jo o da Nova pe data de 21 mai 1502. In amintirea acestei zile, insula a primit numele imparatesei Elena, sarbatorita in calendarul romano-catolic pe 21 mai.
Insula a devenit faimoasa ca loc de exil pentru imparatul francez Napoleon Bonaparte intre1815 si moartea sa in 1821.
Napoleon Bonaparte a stat in localitatea Longwood, unde se gaseste si casa-muzeu. Domeniul in care Napoleon a rezidat intre 1815-1821 este proprietare a guvernului francez, din 1858.1820: S-a nascut John Tyndall, fizician britanic de origine irlandeza; a descoperit fenomenul de imprastiere a luminii in mediile disperse (efectul T ) (m. 1893). 1827: A murit William Blake, pictor si tipograf englez. William Blake (n. 28 noiembrie 1757) a fost un poet, vizionar, pictor si tipograf englez. In esenta nerecunoscuta in timpul vietii sale, opera diversa si profunda a lui William Blake este astazi considerata esentiala atat in istoria poeziei cat si a artelor vizuale. Intr-un sondaj de opinie organizat de BBC in anul 2002, Blake a fost votat al 38-lea pe o lista continand 100 dintre cei mai importanti britanici ai tuturor timpurilor. 1834: S-a nascut Fr d ric Auguste Bartholdi, sculptor francez.
Fr d ric Auguste Bartholdi (n. Colmar d. 5 octombrie 1904, Paris) a fost un sculptor francez, originar din Alsacia. A inceput studiul arhitecturii in Alsacia si apoi la Paris, a continuat cu studiul picturii, la Paris, cu Ary Scheffer, dar a abondonat pictura in favoarea sculpturii, pe care a studiat-o cu Antoine tex si J.-F. Soitoux, arta de care s-a ocupat apoi exclusiv.
Printre lucrarile sale celebre se numara Francesca da Rimini (1852), Monumentul lui Martin Schongauer (1863), Le Vigneron (1870) si Vercingetorix (1872). Cea mai cunoscuta lucrare a sa este insa Statuia Libertatii din New York. O replica a statuii, de mai mici dimensiuni, este instalata la Paris, pe Ile des Cygnes de pe Sena, in timp ce statuia originala, care a servit de model, se afla expusa tot in Paris, si anume in Gradina Luxemburg.
Tot la Paris exista si Flacara Libertatii din Paris, monument reprezentand doar flacara, in marime naturala, a Statuii Libertatii din New York. 1835: S-a nascut inventatorul american Elisha Gray; a inventat releul telegrafic cu autoadaptare (1867), telegraful armonic (1874), teleautograful (1888) s.a; a revendicat inventia aparatului telefonic (la 14.
II.1876 Alexander Graham Bell si Elisha Gray au depus cerere de brevet la Oficiul de patente al SUA, de la New York; primul, la ora locala 12:00, iar al doilea la ora 14:00; pe aceasta diferenta s-au bazat cei care i-au atribuit lui Bell inventia in procesul care i-a opus multa vreme pe cei doi inventatori) (m. 1901) 1858: In Boston si New York City au fost instalate primele cutii postale.-1869:Societatea Academica Romana primeste cea dintai donatie de documente istorice, din partea lui V.
A.
Urechia (2/14). 1871: S-a nascut John Sloan, pictor american. 1891: S-a nascut Mihail Jora, compozitor, pedagog si dirijor (m. 1971)Mihail Jora (n. Roman, Neamt d. 10 mai 1971, Bucuresti) a fost un compozitor si dirijor roman, membru titular (1955) al Academiei Romane. A fost profesor si Rector al Academiei Regale de Muzica din Bucuresti.
Si-a facut studiile la Leipzig si la Paris. Ca profesor de compozitie la Conservatorul din Bucuresti, a educat o intreaga pleiada de compozitori. 1892: S-a nascut Mihail Sevastos, memorialist, poet si traducator (in special din literatura rusa) (m.24.
IX.1967). 1893, 2/14: S-a nascut compozitorul si dirijorul Alfred Alessandrescu (m. 1959). 1905: S-a nascut Karl Amadeus Hartmann, compozitor, unul dintre cei mai mari simfonisti germani, de la Mahler si Bruckner incoace (d. 05.12.1963). 1905: S-a nascut actrita de film americana Myrna Loy (Fiica ambasadorului , Zbor de noapte , Cei mai frumosi ani ai vietii noastre ) (d.14.12.1993). 1912: S-a nascut Mircea eptilici, actor si regizor; detinut politic intre anii 1948 si 1956; stabilit de la inceputul anilor 80 in strainatate (m.1989, la Montreal). 1920: Incep lucrarile Conferintei internationale de la Paris pentru stabilirea statutului definitiv al Dunarii; au participat Belgia, Franta, Marea Britanie, Grecia, Italia, Romania;Conferinta se va incheia la 23.
VII.1921, cand va fi semnata, de catre tarile participante, Conventia de la Paris; ulterior va adera la Conventie Italia si Regatul Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, precum si Cehoslovacia. 1920: S-a nascut Louis Pauwels, ziarist si scriitor francez, devenit celebru dupa publicarea, in 1961, a cartii Dimineata magicienilor (m. 1997). 1921: A murit Enrico Caruso, tenor italian. Enrico Caruso (n. 25 februarie 1873) a fost unul dintre cei mai faimosi tenori din istoria operei.
Caruso a fost cel mai popular cantaret in toate genurile muzicale ai primilor 20 de ani ai secolului 20 si unul dintre pionierii muzicii inregistrate. Inregistrarile numeroase ale repertoriului sau, precum si vocea sa extraordinara, cunoscuta pentru frumusetea si intensitatea sa, atat pentru registrul sau vocal, dar si pentru forta si amplitudinea sa, au facut din Enrico Caruso una din cele mai cunoscute personalitati artistice ale timpului sau. 1922: A murit Alexander Graham Bell, inventator american de origine scotiana; cercetarile sale privind fiziologia auzului l-au condus la inventarea telefonului (1876). Alexander Graham Bell (n. 3 martie 1847 in Edinburgh Scotia, d. pe insula Cap Breton in Canada) a fost un om de stiinta, inventator si, ulterior, industrias american, care in anul 1876 a devenit prima persoana care a brevetat un dispozitiv capabil sa emita si sa receptioneze cuvintele rostite. In transmitatorul sau microfonul lui Bell, undele sonore loveau o diafragma flexibila de care era atasat un magnet permanent. Diafragma si magnetul vibrau, si un efect numit inductie electro-magnetica producea un curent variabil intr-o bobina alaturata. Acest curent variabil era transmis prin cabluri la un receptor in care trecea prin bobina unui electromagnet. Curentul variabil producea un camp magnetic variabil, care facea sa vibreze o diafragma subtire de fier, pentru a reproduce vibratiile sonore initiale. Transmitatorul lui Bell producea doar un semnal slab, fara mijloace de a-l amplifica. 1923: S-a nascut Shimon Peres, om politic israelian, presedinte al Israelului din 15.
VII.2007 (pentru un mandat de sapte ani); fost lider al Partidului Muncii; de mai multe ori ministru si prim-ministru; ca ministru de externe, a fost unul dintre principalii artizani ai Acordului de pace israeliano-palestinian din 1993, impreuna Yitzhak Rabin (premierul israelian de atunci) si liderul palestinian Yasser Arafat; Premiul Nobel pentru pace pe 1994,...