S-a intamplat in 8 august 117 d.

H.: A murit imparatul roman Traian. Unele surse spun asa iar altele spun ca in noaptea de 9 spre 10 august. Imparatul Traian cu numele sau complet Nerva Traianus Marcus Ulpius, s-a nascut pe 18 septembrie 53 d. Chr, in orasul Italica (la marginea actualului oras Sevilla) din Hispania []The post S-a intamplat in 8 august 117 d.

H. appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 8 august 117 d.

H. was first posted on august 8, 2020 at 12:21 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 8 august 117 d.

H.: A murit imparatul roman Traian. Unele surse spun asa iar altele spun ca in noaptea de 9 spre 10 august. Imparatul Traian cu numele sau complet Nerva Traianus Marcus Ulpius, s-a nascut pe 18 septembrie 53 d. Chr, in orasul Italica (la marginea actualului oras Sevilla) din Hispania Baetica (regiunea Andaluzia, din Spania moderna). Tatal sau, M. Ulpius Traianus, era un cunoscut senator si general, din faimoasa familie romana Ulpia, originara din peninsula Italica. Mama sa, Marcia, provenea tot dintr-o familie importanta care sustinea ca se trage din primii regi ai Romei. Traian a urcat in ierarhia armatei romane luptand in cea mai periculoasa zona a Imperiului Roman, pe fluviul Rin, luand parte la razboaiele lui Domitian impotriva triburilor germanice.

Contrar opiniei generale, cuceritorul Daciei nu a fost primul imparat nascut in afara Italiei, ci al doilea, intaiul fiind Claudiu. Traian a fost in primul rand un mare comandant militar, care datorita reusitelor sale, a sarbatorit cele mai mari triumfuri. In timpul guvernarii sale Imperiul Roman a atins maxima sa intindere. Caracterul sau onest si serios, l-au facut sa fie apreciat atat de Senat cat si de popor, inca de la inceput. Se spune ca la moartea imparatului Nerva, in ianuarie 98 d.

Hr, desi era succesor legal, Traian fiind fiul adoptiv al imparatului, nu s-a grabit la Roma sa-si ia tronul in primire, aceasta graba putand fi considerata nedemna din partea lui. A ales sa faca un tur de inspectie al trupelor care pazeau frontierele de la Rin si de la Dunare. Vizita personala la garnizoanele de la marginea imperiului a fost o miscare inteleapta a lui Traian pentru a-si consolida sprijinul in randul legiunilor pe care le comandase in campaniile imparatului Domitian. Intrarea lui Traian in Roma, in anul 99 d.

Hr, a fost un adevarat triumf.

Multimile jubilau la vestea sosirii sale. Noul imparat a intrat in oras pe jos, a imbratisat pe fiecare dintre senatori si chiar a umblat printre oameni obisnuiti. A fost un comportament diferit de al oricarui alt imparat roman de pana atunci si probabil, acest lucru reflecta o mica parte din adevarata maretie a imparatului Traian. Desi avea suflet de soldat, noul imparat a inteles necesitatea de a face aranjamente politice in capitala inainte de a-si concentra in intregime energia in alta parte.

Anul 100 d.

Hr. a fost petrecut la Roma, atat in onorarea lui Nerva, cat si pentru construirea unui sentiment de guvernare in cadrul autoritatii Senatului. Curtea imperiala a fost redusa la minimum in comparatie cu administratiile anterioare. De-a lungul domniei sale, Traian a dat dreptul guvernatorilor provinciilor sa ia decizii si astfel, doar problemele de importanta extrema erau inaintate imparatului. Datorita lui Pliniu cel Tanar, guvernator de provincie a carui corespondenta cu imparatul mai exista in mare masura, poate fi vazut un portret viu al stilului lui Traian, in ciuda lipsei teribile de informatii de la alti istorici antici. Intr-adevar, guvernarea sa a fost mai mult ca cea a unui general care foloseste ofiterii subordonati in sens militar. Ca si Nerva, Traian a continuat masurile populare care-i pedepsea pe delatori (informatori) pentru partea lor de vina in crearea dezordinii administrative, a redus puterea garzii pretoriene si a reformat sistemul instantelor de judecata. Pentru faptele sale, continuand si perfectionand sistemul de asistenta sociala cunoscut sub numele de Alimenta, el a castigat din partea poporului renumele de Optimus cel mai bun. In putinul timp cat a stat in Roma, Traian a pregatit lumea romana pentru o perioada de conducere constanta si eficienta. In tot timpul petrecut la Roma, privirea imparatului era atintita...