S-a întâmplat în 10 august 1875
S-a intamplat in 10 august 1875 was first posted on august 10, 2020 at 6:05 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 10 august 1875: Este pusa piatra de temelie a Castelului Peles din Sinaia (10/22 august). Castelul Peles din Sinaia, resedinta de vara a regilor Romaniei, a fost construit la dorinta regelui Carol I al Romaniei (1866 1914), dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz si Karel Liman, si a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bemb din Mainz si Berhard Ludwig din Viena. Castelul Peles este unul cele mai importante edificii de tip istoric din Romania, avand caracter de unicat si este, prin valoarea sa istorica si artistica, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumatati a secolului al XIX-lea.
Principele Carol I, ales domn al Romaniei in 1866, viziteaza pentru prima data Sinaia in luna august a acelui an, ramanand incantat de frumusetea respectivelor locuri. Pe vremea aceea, Sinaia era un mic sat de munte, numit Podul Neagului. Domnitorul hotaraste construirea unui castel intr-un loc retras si pitoresc: Piatra Arsa. Cativa ani mai tarziu, in 1872, el cumpara terenul (1000 de pogoane), iar lucrarile incep in 1873, sub conducerea arhitectilor Johannes Schultz si Karel Liman.
Mai intai, lucratorii au depus eforturi pentru a stapani elementele capricioase ale naturii, cum ar fi cursurile subterane de apa sau alunecarile de teren.
Celor 300 de muncitori care au lucrat aici le-au trebuit doi ani pentru terminarea amenajarilor; in tot acest timp, domnitorul a supravegheat personal, in detaliu, lucrarile. In 1875 se pune piatra de temelie a castelului, sub care sunt ingropate cateva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede romanesti cu chipul lui Carol I. In 1883 are loc inaugurarea oficiala a Pelesului, pe care domnitorul l-a vazut ca pe un sediu al noii dinastii. Iar asezarea sa pe Valea Prahovei nu era intamplatoare.
Nu departe, la Predeal, era pe vremea aceea granita Romaniei cu Austro Ungaria. Insa, in viitor, dupa unireaTransilvaniei cu Vechiul Regat, castelul se va gasi chiar in inima tarii.
Pelesul va capata apoi o tot mai mare importanta, devenind resedinta de vara a familiei regale romane, care petrecea aici destul de multa vreme, de obicei din mai pana in noiembrie.
Aici s-au tinut importante intruniri politice, cum au fost Consiliile de Coroana din 1914 (cand s-a hotarat neutralitatea Romaniei din primul razboi mondial, care tocmai incepuse) si 1925.
Castelul a gazduit multe personalitati ale vremii, scriitori, muzicieni, dar si regi si regine.
Cea mai importanta vizita a fost aceea a batranului imparat al Austro-Ungariei, Franz Joseph, in 1896. Acesta a facut o multime de fotografii cu acel prilej, fiind impresionat de frumusetea si bogatia castelului. In 1906 se astepta o noua vizita a imparatului, cu ocazia sarbatoririi a 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Cu acest prilej a fost amenajat la castel apartamentul imperial, insa vizita lui Franz Joseph nu a mai avut loc. Chiar dupa inaugurarea sa din 1883, Pelesul va mai suferi modificari, extinzandu-se mereu. La forma actuala se ajunge abia in 1914 (anul mortii regelui Carol I). Castelul are 160 de camere si mai multe intrari si scari interioare.
Turnul central masoara nu mai putin de 66 de metri inaltime. Pe langa Pelesul...