S-a intamplat in 13 august 1961: A inceput ridicarea Zidului Berlinului, care a despartit cele doua parti, de Est si de Vest, ale orasului; in esenta, acesta constituia si granita dintre Europa Occidentala si Europa Centrala si de Est (dominata de comunism), un simbol al scindarii politice a continentului; caderea Zidului si deschiderea frontierelor intergermane []The post S-a intamplat in 13 august 1961 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 13 august 1961 was first posted on august 13, 2020 at 3:38 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 13 august 1961: A inceput ridicarea Zidului Berlinului, care a despartit cele doua parti, de Est si de Vest, ale orasului; in esenta, acesta constituia si granita dintre Europa Occidentala si Europa Centrala si de Est (dominata de comunism), un simbol al scindarii politice a continentului; caderea Zidului si deschiderea frontierelor intergermane a avut loc la 9.

XI.1989; conform statisticilor, in cei 28 de ani de existenta, Zidul a provocat 239 de victime, oameni impuscati de garzile est-germane, inecati in apele raului Spree sau morti in timp ce incercau sa sara de la ferestrele propriilor case, situate la numai cativa metri de zid; 4.000 de persoane au reusit sa treaca dincolo , iar peste 5.000 au fost arestate. Zidul Berlinului (Berliner Mauer), un simbol al Razboiului Rece, a fost construit, initial, pe 13 august 1961 si a fost demolat in saptamanile de dupa 9 noiembrie 1989. Parte a Cortinei de Fier, Zidul Berlinului a fost cea mai cunoscuta parte a frontierelor RDG-ului.

Conceputa de administratia liderului comunist al Germaniei Rasaritene, Walter Ulbricht, si aprobata de liderul sovietic Nikita Hrusciov, zidul a constituit o bariera de separare intre Berlinul Occidental si Republica Democrata Germana timp de aproape 28 de ani. A fost construit in perioada postbelica, (perioada in care Germania a fost divizata), in efortul de a stopa consecintele scurgerii de forta de munca si pierderilor economice asociate cu migratia zilnica a unui mare numar de profesionisti si lucratori calificati intre Est si Vest. Existenta timp de aproape trei decenii a Zidului a provocat scaderea semnificativa a emigratiei (evadati Republikflucht in germana): de la 2,5 milioane, in perioada 1949 1962, la numai 5.000...