S-a intamplat in 18 august 1227: A murit Genghis Han, mare han mongol. Genghis-Han (circa 1162-1227), marele cuceritor mongol, s-a nascut in jurul anului 1162. Tatal lui, un neinsemnat sef de trib mongol, i-a dat copilului sau numele de Temujin, asa cum il chemase pe un alt sef de trib pe care-l invinsese. Cand Temujin []The post S-a intamplat in 18 august 1227 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 18 august 1227 was first posted on august 18, 2020 at 12:05 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 18 august 1227: A murit Genghis Han, mare han mongol. Genghis-Han (circa 1162-1227), marele cuceritor mongol, s-a nascut in jurul anului 1162. Tatal lui, un neinsemnat sef de trib mongol, i-a dat copilului sau numele de Temujin, asa cum il chemase pe un alt sef de trib pe care-l invinsese.

Cand Temujin a implinit noua ani, tatal lui a fost ucis de membrii unei formatiuni rivale si, timp de cativa ani, membrii supravietuitori ai familiei sale au dus o viata plina de pericole si privatiuni. Era un inceput prea putin promitator, dar Temujin avea sa treaca prin situatii si mai grele. In tinerete a fost capturat in timpul unei incursiuni de catre un trib vrajmas. Ca sa nu evadeze, i s-a pus un jug de lemn in jurul gatului. De la aceasta situatie disperata, de prizonier analfabet intr-o tara primitiva si saraca, Temujin avea sa ajunga cel mai puternic om din lume.

Ascensiunea lui a inceput in momentul in care a reusit sa evadeze din tabara inamicilor sai. S-a aliat cu Toghril, un prieten al tatalui sau si sef al unuia dintre triburile inrudite care isi avea tabara in regiune.

Au urmat multi ani de razboaie sangeroase intre diferitele triburi mongole, in cursul carora Temujin si-a croit treptat calea spre varf, datorita remarcabilelor sale virtuti militare.

Mongolii erau de multa vreme renumiti pentru calitatile lor de calareti si de razboinici aprigi.

De-a lungul istoriei, ei au intreprins raiduri sporadice in nordul Chinei.

Totusi, inainte de ascensiunea lui Temujin, diferitele triburi obisnuiau sa-si consume cea mai mare parte a energiei razboindu-se intre ele. Printr-o combinatie de bravura militara, diplomatie, cruzime si capacitate organizatorica, Temujin a reusit sa uneasca toate aceste triburi sub comanda sa si in 1206 o adunare a sefilor de trib mongoli l-a proclamat Genghis-Han, sau imparatul universal .

Formidabila masina militara pe care Genghis-Han a reusit s-o asambleze a fost indreptata spre exterior, respectiv spre natiunile invecinate. Mai intai a atacat statul Hsi Hsia din nord-vestul Chinei si Imperiul Chin din nordul Chinei. In timp ce se desfasurau aceste batalii, s-a iscat o disputa intre Genghis-Han si Hwarezm ah Mahomed, stapanul unui imperiu ce se intindea peste Persia si Asia Centrala.

In 1219, Genghis-Han a lansat un atac impotriva lui Hwarezm ah.

Asia Centrala si Persia au fost infrante, iar imperiul lui Hwarezm ah distrus in intregime. In vreme ce alte armate mongole atacau Rusia, Genghis-Han a facut o incursiune in Afghanistan si nordul Indiei. El s-a intors in Mongolia in 1225 si a murit acolo doi ani mai tarziu.

Cu putin timp inainte de moartea sa, Genghis-Han l-a desemnat ca succesor pe cel de-al treilea fiu al sau, Ogadai. A fost o alegere inteleapta, caci Ogadai a devenit la randul sau un general stralucit. Sub conducerea lui, armatele mongole au continuat sa avanseze in China, au infrant complet Rusia si au inaintat in Europa.

In...