Gandeste-te de cat de multe pacate esti vinovat. De te gandesti la ele, atunci nu numai ca nu vei amana sa ierti pe cei care ti-au facut rau, ci chiar vei alerga la cei care te-au suparat, ca sa ai prilej de a ierta pacatele. Paganii nu asteptau rasplata si, cu toate acestea, de multe []Gandeste-te de cat de multe pacate esti vinovat. De te gandesti la ele, atunci nu numai ca nu vei amana sa ierti pe cei care ti-au facut rau, ci chiar vei alerga la cei care te-au suparat, ca sa ai prilej de a ierta pacatele. Paganii nu asteptau rasplata si, cu toate acestea, de multe ori, traiau aceasta filozofie, adica iertau pe cei care le faceau rau; iar tu, care ai nadejdi atat de mari, amani de pe o zi pe alta, pregeti sa ierti pe cei ce ti-au facut rau? Pentru ce nu vrei sa faci inainte de timp, de dragul legii lui Dumnezeu, ceea ce va face timpul de la sine? Vrei sa ti se stinga dusmania fara de rasplata, in loc sa ai rasplata? Nu vei avea nici o rasplata daca timpul iti potoleste dusmania, ci, dimpotriva, mare pedeapsa, pentru ca legea lui Dumnezeu nu te-a induplecat sa faci ceea ce timpul a facut. Iar daca spui ca te apuca furiile cand iti aduci aminte de ce ti-a facut dusmanul tau, adu-ti aminte si de binele ce ti l-a facut candva, ca si de relele pe care tu le-ai facut altora.

Te-a vorbit de rau si te-.a batjocorit? Gandeste-te ca si tu ai vorbit de rau pe altii! Cum vrei sa fii iertat, cand tu nu ierti pe altii? Imi spui ca n-ai vorbit pe nimeni de rau? Dar i-ai auzit pe cei care vorbeau de rau pe altii si ai incuviintat. Nici fapta asta nu-i fara de pacat.

Vrei sa vezi ce mare bine este sa nu te razbuni pe cel care ti-a facut rau si ca asta mai cu seama bucura pe Dumnezeu? Iata ce-ti spun! Dumnezeu pedepseste pe cei care se bucura cand unii sunt pedepsiti pe buna dreptate. Da, sunt pedepsiti pe buna dreptate. Dar tu nu trebuia sa te bucuri. Profetul i-a tinut de rau pe acestia si a adaugat, zicand: N-au suferit deloc din pricina durerii adanci a lui Iosif (Amos 6, 6). Cu toate ca si Iosif, adica semintiile iesite din el, si vecinii lor au fost pedepsiti cu voia lui Dumnezeu, totusi Dumnezeu...