S-a întâmplat în 21 august 1723
S-a intamplat in 21 august 1723 was first posted on august 21, 2020 at 12:13 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 21 august 1723: A murit Dimitrie Cantemir. Dimitrie Cantemir (n. 26 decembrie 1673 in satul Silisteni din comuna Falciu, azi comuna Dimitrie Cantemir din judetul Vaslui d. Dimitrovka), domn al Moldovei (1693 si 1710 1711), autor, carturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic si scriitor roman.
S-a nascut in satul Silisteni din tinutul Falciului, fiind cel de-al doilea fiu al serdarului Constantin si al jupanesei Ana Bantas. La 15 iunie 1685, tatal sau, Constantin Cantemir a fost numit domn al Moldovei, cu ajutorul lui erban Cantacuzino, domnul arii Romanesti. Preocupat de educatia fiilor sai, Constantin Cantemir a adus la Iasi pe Ieremia Cacavela, un invatat care studiase in Germania si care cunostea operele filosofului van Helmont.
Dimitrie a fost trimis in 1688 de tatal sau ostatec la Constantinopol, oras in care a studiat la Academia Patriarhiei Ortodoxe cu unii dintre cei mai mari profesori greci si turci de pe atunci. A invatat limbile greaca, latina, slavona, turca, araba si persana si a intrat in contact cu literaturile clasice, cu filosofia neoaristotelica, opusa misticismului ortodox si bizantin.
La 13 martie 1693, cu doua saptamani inainte de moartea lui Constantin Cantemir, Dimitrie a fost ales domn al Moldovei.
Turcii nu i-au dat confirmarea, iar in urma uneltirilor lui Constantin Brancoveanu, domn al Moldovei a fost numit Constantin Duca, ginerele acestuia. Dimitrie a fost nevoit sa se intoarca la Constantinopol pentru a-si continua studiile.
Dupa indepartarea de la domnie a lui Constantin Duca, Antioh Cantemir a ocupat tronul Moldovei, iar Dimitrie a devenit capuchehaie, un fel de ambasador la Constantinopol.
El a sprijinit ascensiunea fratelui sau, urmarind obtinerea tronului arii Romanesti.
La 30 august 1698 i-a aparut la Iasi lucrarea de tinerete influentata de profesorul Ieremia Cacavela: Divanul sau galceava Inteleptului cu Lumea sau giudetul Sufletului cu Trupul. Prin Pacea de la Karlowitz din 1699, Poarta Otomana a recunoscut trecerea Transilvaniei sub stapanirea habsburgica. 1699 a fost anul in care Dimitrie Cantemir s-a casatorit cu domnita Casandra, fiica lui erban Cantacuzino, fost domn al arii Romanesti.
In anul urmator, la 14 septembrie, locul lui Antioh Cantemir a fost luat de Constantin Duca, iar Dimitrie impreuna cu familia, doua fete si patru baieti s-au stabilit la Istanbul, in casa pe care a construit-o conform planurilor sale. In 1700 a scris si o lucrare teologica in limba latina Sacrosanctae scientiae indepingibilis imago (Imaginea de nezugravit a stiintei sacre). La Istanbul, Dimitrie Cantemir a redactat in 1701 lucrarile: Compendiolum universae logices institutionis (Mic compendiu al bazelor logicii) si Ioannis Baptistae van Helmont, Physices universalis doctrina (Doctrina fizicii universale a lui J. B. Helmont). 1705 a fost anul in care a terminat Istoria ieroglifica sau istoria secreta, prima creatie culta, in proza, de mari proportii din literatura noastra.
Dimitrie Cantemir a ajuns domn al Moldovei in luna decembrie 1710.
Omul sau de incredere a fost cronicarul moldovean Ion Neculce, mai intai spatar, apoi hatman. In 2/13 aprilie 1711 Dimitrie Cantemir a incheiat la Lutk un tratat secret de alianta cu Petru cel Mare care se angaja sa-l ajute in lupta pentru eliberarea tarii de otomani si ii garanta integritatea hotarelor. La 20 mai 1711 moldovenii erau chemati de Cantemir printr-o proclamatie sa se alature in lupta pentru inlaturarea dominatiei otomane. La 24 iunie 1711 tarului Petru I i se face o primire calduroasa la Iasi.
In perioada 8/12 iulie 1711 Cantemir i s-a alaturat lui Petru I in campania impotriva turcilor, iar Moldova a intrat sub suzeranitate turceasca. Petru I a pierdut batalia de la Stanilesti si a acceptat pacea, iar prima conditie a pacii a fost extradarea lui Cantemir la cerinta lui Cerchez-pasa emisarul marelui vizir Baltac Mehmet Pasha. Pierderea bataliei a insemnat sfarsitul domniei lui Cantemir in Moldova si inceputul exilului in Rusia.
Dimitrie Cantemir a reusit sa se refugieze in Rusia impreuna cu familia si cu un grup mare de slujitori credinciosi printre care s-a numarat si Ion Neculce. arul i-a oferit protectie si o serie de proprietati in jurul Harkovului. In 1713 Cantemir s-a instalat impreuna cu familia la Moscova, iar in data de 11 mai a aceluiasi an a murit sotia sa Casandra.
Cinci ani mai tarziu Cantemir s-a recasatorit cu printesa Anastasia Trubetkoi. arul...