S-a intamplat in 23 august Ziua Europeana a Comemorarii Victimelor Stalinismului si Nazismului , initiata de Parlamentul European, prinr-o Declaratie adoptata la 22.

IX.2008; a fost aleasa aceasta data, deoarece la 23.

VIII.1939 a fost semnat, pe baza acordului dintre Hitler si Stalin, Pactul Ribbentrop-Molotov, care, intr-un protocol aditional secret, prevedea impartirea sferelor de influenta in Europa []The post S-a intamplat in 23 august appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 23 august was first posted on august 23, 2020 at 3:36 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 23 august Ziua Europeana a Comemorarii Victimelor Stalinismului si Nazismului , initiata de Parlamentul European, prinr-o Declaratie adoptata la 22.

IX.2008; a fost aleasa aceasta data, deoarece la 23.

VIII.1939 a fost semnat, pe baza acordului dintre Hitler si Stalin, Pactul Ribbentrop-Molotov, care, intr-un protocol aditional secret, prevedea impartirea sferelor de influenta in Europa Rasariteana; prin marcarea acestei zile se doreste pastrarea vie a memoriei victimelor deportarilor in masa si ale exterminarilor din timpul celei de-a doua conflagratii mondiale; se mai doreste a se sublinia, inca o data, importanta consolidarii bazelor democratiei, pacii si stabilitatii pe continentul european.-Ziua Comemorarii Victimelor Fascismului si Comunismului . Initiata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, ziua este marcata si in Romania incepand cu anul 2012, in baza Legii nr. 198 din 7 noiembrie 2011 privind declararea zilei de 23 august Ziua Comemorarii Victimelor Fascismului si Comunismului si a zilei de 21 decembrie Ziua Memoriei Victimelor Comunismului in Romania. 410: Vizigotii au cucerit Roma. 1244: Mercenarii musulmani au ocupat Ierusalimul, care a fost definitiv pierdut de crestini. 1328: Regele Filip al VI-lea al Frantei este incoronat.-1346: Batalia de la Cr cy (localitate in Franta), din Razboiul de 100 de ani; sunt folosite pentru prima data in Occident, armele de foc.-1572, 23/24:Noaptea Sfantului Bartolomeu , nume dat unui eveniment sangeros petrecut la Paris in noaptea de 23 spre 24 august, cand au fost masacrati peste 2.000 de hughenoti (protestanti calvini) de catre catolici, moment principal al razboaielor religioase din Franta (1562-1598); masacrul a fost pus la cale de Caterina de Medici, mama regelui Carol al IX-lea. Biserica Romano-Catolica il praznuieste la 24 august pe apostolul Bartolomeu. 1575: Diaconul Coresi termina tiparirea, la Brasov, a unui Octoih slavon in doua parti; lucrarea se inscrie in seria de tiparituri pe care Coresi le-a executat.-1609: Galileo Galilei utilizeaza primul telescop .

In 1609, Galileo a fost, impreuna cu englezul Thomas Harriot si cu altii, printre primii care au utilizat un telescop cu refractie ca instrument de observare a stelelor, planetelor si satelitilor. Numele telescop a fost dat instrumentului lui Galileo de un matematician grec, Giovanni Demisiani, la un banchet tinut in 1611 de printul Federico Cesi in cinstea numirii lui Galileo ca membru in Accademia dei Lincei. Numele a provenit din grecescul tele = departe si skopein = a privi , a vedea . 1741: S-a nascut Jean-Fran ois de La P rouse, explorator francez La P rouse, Jean Fran ois de Galaup, conte (1741-c. 1788), navigator si explorator francez. A participat la Campania impotriva englezilor din G. Hudson (1782), cucerind forturile Prince de Galles si York si a condus o expeditie de explorare in Vestul Oc. Pacific (1785c. 1788), descoperind (in 1787) stramtoarea care-i poarta numele. A explorat coastele Australiei si Tasmaniei si a disparut in zona arhipelagului Noile Hibride.

Ramasite ale navelor au fost descoperite in insulele Vanikoro in anii 1826, 1828 si 1962. 1752: A murit Grigore al II-lea Ghica, domn al arii Moldovei si al arii Romanesti. 1754: S-a nascut Ludovic al XVI-lea, rege al Frantei intre anii 1774 si 1792; a incercat sa stavileasca criza regimului feudal absolutist, dar a fost detronat (1792) de Revolutia franceza (1789-1794), condamnat la moarte si ghilotinat (m. 1793). 1769: S-a nascut Georges Cuvier, naturalist francez. Georges L opold Chr tien Fr d ric Dagobert Cuvier (d. 13 mai 1832) a fost un zoolog si paleontolog francez. Este considerat unul din cei mai mari oameni de stiinta ai secolului al XIX-lea. Considerat un pionier in domeniul anatomiei comparate si parintele paleontologiei vertebrate, fiind primul ce a studiat fosilele vertebratelor, el a fost un creationist convins si a elaborat o teorie a catastrofismului. Desi el a fost un antievolutionist convins, lucrarile sale in domeniul paleontologiei au fost deseori citate de catre darwinisti. A incercat sa faca o clasificare a animalelor, cuprinzand clasele in increngaturi. 1800: S-a nascut (in Grecia) Evanghelie Zappa, mosier, negustor si intreprinzator aroman, binecunoscut, la jumatatea secolului al XIX-lea, atat in arile Romane, cat si in Grecia; el este cel care a lansat, cu multi ani inaintea francezului Pierre de Coubertain, ideea renasterii olimpismului modern; in acest sens, Zappa a redactat un proiect si a creat un fond necesar organizarii jocurilor si constructiei unui asezamant olimpic (Zappeionului din Atena, un complex de cladiri, cu stadion, amfiteatru de conferinte si cu sali de gimnastica); in anii 1859 si 1870 statul grec a organizat, cu fondurile lasate de el, doua editii modeste ale olimpiadelor moderne; in Romania a sustinut financiar constructia Ateneului si infiintarea Academiei Romane, precum si recladirea Bucurestiului, parjolit de un mare incendiu (m. 1865). 1806: A murit Charles Augustin de Coulomb, fizician francez, a creat in domeniul mecanicii tehnice (rezistenta materialelor, frecarea de alunecare si de rostogolire, torsiunea firelor); este autorul legii fundamentale a electrostaticii, ce-i poarta numele (n.1736).

Contributiistudiul frecarii si stabilirea legilor frecarii;studii asupra fortelor de torsiune si elasticitatii;studii privind reorganizarea trupelor de genisti;studiul fortelor electrostatice si elaborarea a ceea ce ulterior se va numi Legea lui Coulomb. 1821: Mexic isi castiga independenta fata de Spania. 1833: Sclavia este abolita in coloniile britanice.-1842: Hong-Kong-ul a fost anexat la Marea Britanie (pana la 1 iulie 1997) Primul razboi anglo-chinez (1839 42), cunoscut sub denumirea de Primul Razboi al Opiului, s-a dat intre Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei si Dinastia Qing din China, cu scopul de a obtine beneficii economice in urma comertului in China. In 1842, Tratatul de la Nanking primul din seria celor denumite de chinezi tratatele inegale a acordat Regatului Unit compensatii, deschiderea a cinci porturi pentru comert cu Regatul Unit si cedarea Insulei Hong Kong de catre China. 1881: S-a nascut juristul Constantin C. Stoicescu; ministru al justitiei (1941, 1942); specialist in drept roman; a introdus in procesul de invatamant metoda istorica de predare a dreptului roman; membru corespondent al Academiei Romane din 1936 (m. 1944). 1881: Prin Decretul nr. 2134, regele Carol I autoriza functionarea in urbea Braila a Muzeului tiintific (in prezent Muzeul Brailei ) si a bibliotecii publice, fondate din initiativa privata. 1900: S-a nascut compozitorul austriac Ernst Krenek (m. 1991). 1904: Brevetarea de catre Harry D. Weed a lanturilor pentru echiparea pneurilor automobilelor. 1906: S-a nascut psihologul Alexandru Rosca, autor a numeroase lucrari de psihologie generala, aplicata si pedagogica; membru titular al Academiei Romane din 1991 (m. 1996). 1907: S-a nascut istoricul Mihai Berza; specialist in istoria Evului Mediu; preocuparile sale au vizat, printre altele, istoria economiei si a ideilor, genealogia si heraldica; membru corespondent al Academiei Romane din 1963 (m. 1978). 1912: S-a nascut Gene Kelly, actor, regizor si coregraf american; dupa Fred Astaire, este considerat regele...