S-a întâmplat în 24 august 1884
S-a intamplat in 24 august 1884 was first posted on august 24, 2020 at 2:50 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 24 august 1884: A murit medicul roman de origine franceza Carol Davila; a venit in ara Romaneasca in 1853 pentru a organiza serviciul sanitar militar si ocrotirea sanatatii publice; impreuna cu dr. Nicolae Kretzulescu, a pus bazele invatamantului medical romanesc; in 1855 a infiintat coala de Mica Chirurgie, devenita, in 1857, coala Nationala de Medicina si Farmacie, iar mai tarziu, in 1869, Facultatea de Medicina din Bucuresti; a fost initiatorul si organizatorul Societatii Nationale de Cruce Rosie (1867) (n. 1828). Carol Davila (Charles d Avilla) a fost medic si farmacist roman de origine franco-italiana, nascut in Parma, cu studii in Germania si Franta. Urmeaza Facultatea de Medicina din Paris, pe care o absolva in februarie 1853. Soseste in Romania la 13 martie 1853, la nici 25 de ani, dupa ce si-a dat doctoratul la Paris si dupa ce a ajutat la stingerea epidemiei de holera din 1849, in Champigne si Cherre. Invitat de domnul Barbu tirbei, pentru a organiza serviciul sanitar, ar fi trebuit sa stea in Valahia doar 3 ani dar isi va petrece restul vietii in slujba romanilor. A contribuit fundamental la organizarea invatamantului medical din Romania.
A fost profesor de chimie la Universitatea din Bucuresti.
In 1860 a fost ridicat la gradul de general. A organizat serviciul romanesc de ambulante, care s-a distins apoi in timpul Razboiului de Independenta.
Modeleaza viata medicala sub patru domni, dintre care trei ii devin prieteni. In Bucuresti, la sosire, impresioneaza pe Voda Barbu tirbei cand se prezinta dupa doar trei zile cu rezultatele unei prime inspectii sanitare si cu proiecte de reforma.
Al doilea domn pe care il castiga Davila de partea lui este Alexandru Ioan Cuza.
Azilului sau de orfane, intemeiat la Bucuresti, ii da numele Elena Doamna, dupa sotia lui Cuza. De acest azil s-a ocupat indeaproape si Regina Elisabeta. Al treilea domn este Carol, sub a carui protectie isi desavarseste in cea mai mare masura opera. Construieste, din aproape in aproape, un sistem medical care organizeaza serviciul sanitar militar si civil.
In 1855 infiinteaza o scoala de felceri iar in 1856 o scoala secundara de chirurgie cu program scolar teoretic-liceal si sanitar-militar. Cand adversarii filo-rusi fac demersuri pentru inchiderea scolii, Davila se adreseaza guvernului francez, care se obliga sa o mentina pe cheltuiala lui. Abia atunci caimacamul Alexandru Dimitrie Ghica da un opis domnesc pentru mentinerea tinerei institutii, pe care Davila o transforma curand in coala nationala de medicina si farmacie . Spitalul Militar era instalat pe Strada tirbei Voda, in localul propriu construit intre anii 1857 si 1858.
In mansardele spitalului se aflau si dormitoarele colii de Medicina din Bucuresti, cea care va pregati numeroase generatii de medici militari. Unul dintre instructorii militari ai elevilor era sublocotenentul Apostolescu, care fusese detasat de la regiment din motive de sanatate precara a sistemului nervos.
Pe atunci boala de care suferea el, paralizie generala progresiva, era necunoscuta si nici cauzele nu i se stiau. S-a intamplat odata sa izbucneasca un incendiu in mansarda spitalului, in urma caruia Carol Davila, ca director general al Serviciului Sanitar al Armatei, a dat ordin sa nu se fumeze in cuprinsul spitalului si cu deosebire in mansarde, care erau construite din lemn. La putin timp dupa incendiu, Davila intamplator a facut o inspectie neasteptata si pe coridorul mansardei l-a intalnit pe sublocotenentul Apostolescu fumand.
Davila, cum era exigent, i-a smuls tigara si...