S-a întâmplat în 29 august 1945
S-a intamplat in 29 august 1945 was first posted on august 29, 2020 at 4:04 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 29 august 1945: A murit actorul Constantin Tanase, personalitate importanta a teatrului de revista interbelic. Constantin Tanase (n. 5 iulie 1880, Vaslui d. Bucuresti) a fost un actor roman de scena si de vodevil, celebru cupletist si o figura cheie in teatrul de revista romanesc.
S-a nascut intr-o familie modesta (tatal, Ion Tanase, era laborant de farmacie), intr-o casa taraneasca din Vaslui, judetul Vaslui. A fost un elev mediocru, cele mai mari note fiind la muzica si sport, iar primul contact cu teatrul l-a avut prin frecventarea spectacolelor de la Gradina Pirjoala , unde se juca teatru popular, cu actori precum Zaharia Burienescu si I.
D. Ionescu. Acest lucru l-a inspirat in crearea unui grup de teatru de amatori impreuna cu prietenii, cu care juca scene din piesele Mesterul Manole, Capitanul Valter Maracineanu sau Constantin Brancoveanu, prima lor scena fiind beciul casei. In timp, reprezentatiile s-au mutat in hambar si chiar in poiata.
Prima experienta profesionala ca actor a fost in cadrul trupei de teatru de limba idis condusa de Mordechai Segalescu: aveau nevoie de un actor pentru un spectacol in Vaslui si a fost ales tanarul Tanase, care era deja nelipsit de la repetitii. In 1896 termina gimnaziul si, in ciuda dorintei sale de a deveni actor, s-a inscris la liceul militar din Iasi, unde a fost respins la examenul medical, singura proba unde nu-si facuse griji, in favoarea unui fiu de colonel. Dezamagit, s-a indreptat catre Braila, unde a frecventat o scurta perioada liceul Nicolae Balcescu , la care insa a fost nevoit sa renunte dupa cateva saptamani din lipsa de bani.
In Braila s-a imprietenit cu invatatorul si scriitorul Ion Adam, care i-a oferit tanarului de 18 ani catedra sa din Cursesti, Rahova, de vreme ce Adam urma sa plece la cursuri in Belgia. S-a descurcat destul de bine ca invatator, insa a intrat in conflict cu directorul si cativa profesori. Cu ajutorul lui Adam, a primit un alt post la Harsoveni, Poenesti, unde invatase poetul Alexandru Vlahuta. Tanase si-a dezvoltat repede propriul stil de predare, aducand muzica si gimnastica pe primul loc, lucru care a atras noi elevi catre scoala.
Parintii elevilor au fost de asemenea implicati in activitatile scolare, prin excursii in aer liber, unde preda istorie si geografie. Ajuns foarte repede un personaj iubit in localitate, atrage insa antipatia notarului si catorva avocati locali care nu ii apreciau metodele, astfel incat Tanase este in cele din urma dat afara. Ziua de 14 octombrie 1899 il gaseste in Bucuresti, unde s-a inrolat voluntar la Regimentul 1 Geniu Bucuresti. Dupa efectuarea stagiului militar s-a inscris la cursurile Conservatorului de Arta Dramatica, de unde a absolvit in 1905. A inceput sa lucreze in teatru, si s-a casatorit cu Virginia Niculescu in 1917.
In 1919 a pus bazele trupei de teatru Carabus in Bucuresti, impreuna cu care urma sa...