S-a intamplat in 29 august 1915: S-a nascut Ingrid Bergman, actrita americana de origine suedeza. In 29 august 1915 se nastea la Stockholm Ingrid Bergman, cea care avea sa devina idolul epocii de aur a cinematografului american. Avea sa moara in 1982, tot in ziua de 29 august. Clasamentul Institutului American de Film o declara, []The post S-a intamplat in 29 august 1915 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 29 august 1915 was first posted on august 29, 2020 at 2:05 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 29 august 1915: S-a nascut Ingrid Bergman, actrita americana de origine suedeza. In 29 august 1915 se nastea la Stockholm Ingrid Bergman, cea care avea sa devina idolul epocii de aur a cinematografului american.

Avea sa moara in 1982, tot in ziua de 29 august. Clasamentul Institutului American de Film o declara, in 2007, a patra cea mai mare actrita a tuturor timpurilor. Un singur film ar fi fost de ajuns pentru a-i stabili faima mondiala: Casablanca , realizat in 1942, distins cu Premiul Oscar si considerat astazi al treilea cel mai mare film american, dupa Citizen Kane si Nasul . In clasamentul filmelor de dragoste se afla pe locul al doilea dupa Pe aripile vantului . Vorbind despre el, Ingrid Bergman marturisea: Am facut atatea filme pe care le consider mult mai importante, dar singurul despre care oamenii vor sa vorbeasca este cel cu Bogart. Cred ca acesta are o viata a lui. Exista ceva mistic in ceea ce-l priveste. S-ar parea ca a implinit o necesitate care exista inaintea lui. Actrita turnase deja cateva filme in Suedia cand producatorul David O. Selznik, cel caruia i se datoreaza si Pe aripile vantului , a convins-o, in 1939, sa accepte rolul principal din remake-ul american Intermezzo . Filmul a consacrat-o in Suedia, iar cariera internationala si popularitatea au crescut de la un film la altul: Casablanca , Pentru cine bat clopotele , de Sam Wood, alaturi de Gary Cooper, Lampa de gaz , care i-a adus primul Oscar pentru cea mai buna actrita, Jeanne d Arc .

A devenit starul cel mai iubit si cel mai bine platit. A fost descrisa, la sosirea in Statele Unite, drept un ilustru cadou facut de Suedia Hollywood-ului . A jucat alaturi de cei mai mari actori hollywoodieni, sub indrumarea unor relizatori faimosi. A stralucit in Familia Stoddard de Gregory Ratoff, Dr Jekyll and Mister Hyde de Victor Fleming, roluri foarte diferite care i-au desavarsit calitatile actoricesti.

Apogeul l-a atins cu trei filme de Alfred Hitchcock: Casa doctorului Edwardes , Notorious si Sub semnul Capriconului .

In 1948, Ingrid Bergman era cel mai mare star feminin al Hollywood-ului. O inlocuise pe Greta Garbo. Era atat de iubita de public si de regizori incat circula chiar o gluma: Iti imaginezi, aseara am vazut un film fara Ingrid Bergman! . Hitchcock era atat de indragostit de ea incat, dorind s-o cucereasca, a slabit nu mai putin de 50 de kilograme. In Times Square trona o statuie inalta de 22 de metri care o prezenta in rolul Jeanne d Arc din filmul omonim al lui Victor Fleming. Jucase deja in Clopotele din Saint Mary si obtinuse pentru rolul Sorei Benedictine o nominalizare la Oscar. Era divinizata.

Dar intr-o zi a vazut filmul Roma oras deschis , care a captivat-o, ca si, ceva mai tarziu, Paisa . I-a scris atunci parintelui neorealismului italian, Roberto Rossellini, o scrisoare plina de umor: Daca aveti nevoie de o actrita suedeza care vorbeste foarte bine engleza, care n-a uitat germana, care nu se descurca foarte bine in franceza si care nu cunoaste decat doua cuvinte in italiana ti amo -, sunt gata sa vin sa fac un film cu dumneavoastra . Regizorul i-a raspuns printr-o telegrama: Am primit scrisoarea dumneavoastra chiar de ziua mea.

Este cel mai pretios cadou.

Chiar visez sa fac un film cu dumneavoastra . Era inceputul unui scandal care a cuprins Hollywood-ul, Biserica Romei si Senatul american. Schimbul epistolar avea sa rastoarne vietile celor doi. i Ingrid Bergman, si Rossellini erau casatoriti. Sotul ei era un medic stomatolog, Peter Lindstrom, cu care avea o fiica, Pia. Rossellini ducea o viata agitata, cu numeroase aventuri amoroase si o sotie legitima.

Intr-o seara, a aceluiasi an, celebra actrita italiana Anna Magnani i-a aruncat in cap lui Rossellini o farfurie cu spaghete, in elegantul Albergo Luna Convento din Amalfi. Motivul regizorul, care ii era amant, primise in timpul mesei o telegrama de la Ingrid Bergman. Intr-o zi, Rossellini i-a pus Annei Magnani ca iese sa plimbe cainele. L-a lasat in grija portarului, s-a urcat in avion si a plecat la New York.

Toate acestea au prefatat pelicula Stromboli . Ingrid Bergman si-a parasit sotul si fiica pentru a trai la Roma marea pasiune a vietii ei. Hollywood-ul n-avea s-o ierte decat dupa multi ani. Lansat la New York, intr-o versiune macelarita de producatori, Stromboli are parte de o critica nemiloasa: Incredibil de slab, nearticulat, plat, banal de te-apuca groaza , scria New York Times . Actrita va juca in alte patru creatii ale lui Rossellini, care au marcat o etapa decisiva in cariera lui: Europa 51 , Calatorie in Italia , Teama , Jeanne pe rug .

Dar in apartamentul lor de 10 camere, Ingrid...