S-a întâmplat în 29 august…
S-a intamplat in 29 august was first posted on august 29, 2020 at 5:11 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 29 august 1261: Urban al IV-lea devine papa, ultimul care ajunge papa fara sa fi fost mai intai cardinal. 1471: In cronicile moldovenesti este atestat pentru prima oara un cutremur de pamant. Epicentrul acestui seism istoric a fost situat in zona Vrancea. 1434: S-a nascut, la Csezmicze, Janus Pannonius (m.1472), umanist ungur. A cultivat toate formele de poezie: imnul, satira, epigrama, elegia, epitalamul. Versurile, scrise in latina, fac elogiul filozofiei lui Epicur si critica scolasticii (Goana vanturilor). A influentat poezia laica maghiara din secolul al XVI-lea. 1526: Batalia de la Mohacs (oras in Ungaria); armata ungara, condusa de Ludovic al II-lea, a fost invinsa de armata otomana, condusa de sultanul Soliman Magnificul; in urma acestei batalii, o parte din Ungaria a ajuns in stapanirea otomanilor.
Batalia de la Moh cs a fost o batalie desfasurata la 29 august 1526, langa Moh cs, in Ungaria. In aceasta batalie, fortele Regatului Ungariei, conduse de arhiepiscopul P l Tomori si de regele Ludovic al II-lea (in varsta de 20 de ani) au fost invinse de fortele superioare numeric ale Imperiului Otoman, conduse de sultanul Suleiman Magnificul.
Victoria otomanilor a avut ca rezultat impartirea Ungariei timp de aprox. 150 de ani intre Imperiul Otoman si Casa de Habsburg din Austria. O a treia parte a teritoriului a format Principatul Transilvaniei. 1533: Francisco Pizarro (conchistador spaniol) il executa pe Atahuallpa, al treisprezecelea si ultimul imparat al incasilor.
Desi Atahualpa ofera o cantitate imensa de aur ca rascumparare, Pizarro ii insceneaza un proces si il condamna la moarte prin ardere pe rug, dar intrucat acesta a acceptat sa se boteze a fost numai strangulat. Peru este in intregime supus, incepe jaful si exploatarea bogatiilor miniere, iar populatia luata in sclavie si treptat decimata. 1619: S-a nascut Jean-Baptiste Colbert, economist si om politic francez; organizatorul statului de drept francez in timpul domniei regelui Ludovic al XIV-lea (a reorganizat finantele, justitia si marina); protector al artelor si stiintelor (m. 1683) 1632: S-a nascut John Locke, filosof englez.
John Locke (d.28 octombrie 1704) a fost un filosof si om politic englez din secolul al XVII-lea, preocupat mai ales de societate si epistemologie.
Lucrarea sa Cateva pareri asupra educatiei , aparuta in 1693, a avut o puternica influenta asupra dezvoltarii pedagogiei in sec XVIII si XIX (d. 28.10.1704) 1780: S-a nascut, la Montauban, Jean Auguste Dominique Ingres (m.1867), pictor si desenator francez, conducator al celei de-a doua generatii de neoclasici.
A lucrat mult timp in Italia. Portretist, dar mai ales pictor al frumusetii feminine, el a redat intr-o viziune personala perfectiunea formelor.
A pictat tablouri pe teme mitologice, istorice, alegorice si nuduri.
Jean Auguste Dominique Ingres (d. 14 ianuarie 1867) a fost un pictor francez neoclasic. Desi Ingres se incadra el insusi in traditia pictorilor istorici, precum Nicolas Poussin si Jacques-Louis David, spre sfarsitul vietii sale, recunoasterea sa generala a venit din aprecierea remarcabilele sale portrete, atat desenate cat si pictate. 1829: S-a nascut mitropolitul primat al Romaniei Iosif Gheorghian (din noiembrie 1886 pana la moarte, cu o intrerupere in perioada martie 1893-decembrie 1896), una dintre figurile importante ale Bisericii Ortodoxe Romane inainte de a fi fost ridicata la rang de Patriarhie; a tradus numeroase lucrari teologice din limba franceza si din literatura patristica; membru de onoare al Academiei Romane (m. 1909) 1831: Britanicul Michael Faraday a descoperit inductia magnetica 1832: S-a nascut Neculai Culianu, matematician si astronom; s-a numarat printre membrii fondatori ai revistei Recreatii stiintifice , prima revista romaneasca ce s-a preocupat in principal cu raspandirea cunostintelor de matematica; membru corespondent al Academiei Romane din 1889 (m. 1915) A publicat cu incepere din 1870 numeroase carti de matematica: Aplicatiuni geometrice, Studiul geometric al curbelor uzuale, Curs de trigonometrie plana, Trigonometria sferica , Lectiuni de calcul diferential si integral (primul curs de analiza matematica in limba romana), Curs elementar de algebra (cinci editii), Curs de cosmografie, Elemente de geodezie. 1834: La Bucuresti, in sala noului teatru al lui Momolo, are loc primul spectacol sustinut de elevii colii de arta dramatica si declamatie, cu piesa Mahomed sau Fanatismul, de Voltaire. 1842: Tratatul anglo-chinez de la Nanjing prin care Anglia a obtinut insula Hong Kong. Colonia britanica Hong Kong a revenit oficial sub suveranitatea R. P. Chineze, ca regiune administrativa cu statut special, la 1.
VII.1997, pe baza Declaratiei chino-britanice semnate la 19.
XII.1984 1862: S-a nascut Maurice Maeterlinck, scriitor belgian de limba franceza; Premiul Nobel pentru Literatura pe 1911 (m. 1949). 1868: A murit Christian Friedrich Schonbein, chimist germano-elvetian, descoperitorul ozonului (n. 1799) 1875: Sculptorul Karl Storck a reusit sa termine bustul din marmura al domnitorului Grigore Ghica Voda (Grigore al III-lea Ghica), decapitat de turci la 1 octombrie 1777, aflat in prezent la Muzeul de Arta Iasi. Initial, bustul a fost montat in 1876 langa mormantul domnitorului, strada Ghica Voda, nr. 18. Grigore Ghica al III-lea, domn al Moldovei (1764-1767 si 1774-1777) si al arii Romanesti (1768-1769). 1881: S-a nascut prozatorul Nicolae Dunareanu (m. 1973) 1881: S-a nascut Val ry-Nicolas Larbaud (m.1957), scriitor francez. A scris proza de subtila analiza: romane (Fermina M rques, 1911 si A.
O. Barnabooth, 1913), nuvele (Indragostiti, fericiti, indragostiti, 1923), eseuri (Acest viciu nepedepsit, lectura, 1925) si memorialistica (Jurnal, 1955). 1885: Germanul Gottlieb Daimler a brevetat motocicleta 1887: S-a nascut soprana Alexandra Feraru; a participat la fondarea Operei din Bucuresti (m. 1968) 1893: Whitcomb L. Judson, inginer american, breveteaza fermoarul 1897: Evreii adopta Steaua lui David ca simbol oficial al sionismului (Sionismul de la Muntele Sion, nucleul asezarii davidice in Ierusalim este miscarea de emancipare nationala a evreilor cu scopul readunarii lor din diaspora si revenirii in tara stramoseasca, in ara lui Israel, pentru restabilirea unei vieti evreiesti independente si, in continuare, re-crearea si consolidarea unui stat evreiesc).
Steaua lui David, cu denumirea ebraica Maghen David, care inseamna Scutul lui David , este o hexagrama alcatuita din doua triunghiuri echilaterale, folosita ca simbol al evreilor si ca element emblematic la decorarea sinagogilor.
Exista mai multe ipoteze despre semnificatia simbolului Maghen David:Simbolul provine de la modul in care vechii razboinici evrei isi construiau scuturile, care aveau pe interior cele doua triunghiuri (singura figura geometrica nedeformabila), montate astfel ca sa formeze sase puncte de prindere pe perimetrul scutului.
Cele sase varfuri simbolizeaza faptul ca Dumnezeu domneste asupra intregului univers, pe sase directii: est, vest, nord, sud, sus si jos.
In Cabala, cele doua triunghiuri reprezinta dihotomia inerenta omului: binele versus raul, spiritualul versus fizicul etc.
Prin urmare, cele doua triunghiuri ar putea reprezenta relatia reciproca intre poporul evreu si Dumnezeu. Triunghiul cu varful in sus simbolizeaza faptele bune, care urca spre cer, spre a activa un flux de bunatate, ce se revarsa asupra lumii, reprezentat de triunghiul cu varful in jos. 1898: Fondarea companiei de pneuri Goodyear.
Goodyear Tire & Rubber Company a fost infiintata in anul 1898, cand Frank Seiberling a cumparat prima uzina a companiei din banii imprumutati de la un cumnat. Cauciucul si bumbacul trebuiau sa fie transportate de la capatul lumii, pentru a ajunge intr-un oras izolat, cu transport feroviar limitat. Seiberling a numit compania dupa numele lui Charles Goodyear, un adevarat deschizator de drumuri si descoperitorul vulcanizarii. Tot de numele acestuia este legat si simbolul marcii piciorul inaripat care va aduce intotdeauna aminte de trecutul companiei. 1904: S-a nascut Werner Forssmann, chirurg german, laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1956 1915: S-a nascut Ingrid Bergman, actrita americana de origine suedeza. Ingrid Bergman (n. 29 august 1915, Stockholm, Suedia d. 29 august 1982, Londra, Marea Britanie), sotia celebrului regizor italian Roberto Rossellini, a fost o mare actrita de film, de origine suedeza, laureata cu trei premii Oscar. A jucat in numeroase filme, intre care cel mai cunoscut ramane Casablanca (1942) (filmul Casablanca avandu-l ca partener pe Humphrey Bogart, Intermezzo , Va place Brahms , Sonata de toamna ) 1920: S-a nascut Charles Christopher Parker (m.1955), saxofonist alto si compozitor de jazz american.
Unul dintre cei mai importanti jazzmeni americani de culoare. Este considerat un pionier al stilului be-bop . A facut numeroase inregistrari. 1923: S-a nascut Sir Richard Attenborough, actor, regizor si producator britanic de film 1929: Dirijabilul Contele Zeppelin incheie prima calatorie in jurul lumii. Graf Zeppelin este aparatul care reuseste sa obtina recordul mondial in ceea ce priveste numarul de ore de zbor.
In cele 590 de zboruri, acesta a parcurs 1 609 344 kilometri, incluzand 144 de traversari ale oceanului, in cei 10 ani cat a fost in functiune. Graf Zeppelin a facut inconjurul lumii in doar 12 zile, in anul 1929. 1932: S-a nascut fostul comentator al Departamentului Sport de la Radio Romania Actualitati, Nicolae Soare; si-a inceput cariera de jurnalist la Revista Fotbal , dupa o scurta perioada, mutandu-se la Departamentul Sport al Radiodifuziunii Romane; in scurt timp ajunge in functia de sef al...