31 august- Ziua limbii romane. Pentru a atrage atentia asupra importantei pastrarii calitatii limbii romane si pentru a-i sprijini pe romanii din afara granitelor sa-si pastreze cultura si identitatea nationala, ziua de 31 august a fost proclamata, prin legea 53/2013, drept Ziua Limbii Romane. Ziua Limbii Romane este marcata de autoritati si institutiile publice, de []The post 31 august- Ziua limbii romane appeared first on Jurnal Spiritual.31 august- Ziua limbii romane was first posted on august 31, 2020 at 10:26 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.com31 august- Ziua limbii romane. Pentru a atrage atentia asupra importantei pastrarii calitatii limbii romane si pentru a-i sprijini pe romanii din afara granitelor sa-si pastreze cultura si identitatea nationala, ziua de 31 august a fost proclamata, prin legea 53/2013, drept Ziua Limbii Romane.

Ziua Limbii Romane este marcata de autoritati si institutiile publice, de reprezentantele diplomatice si institute culturale ale Romaniei, precum si de institutii romanesti din strainatate, prin organizarea unor programe si evenimente cultural-educative cu caracter evocator sau stiintific, consacrate limbii romane.

Manifestarile nationale si cele internationale isi propun sa-i uneasca pe 31 august pe cei care vorbesc si simt romaneste si dau ocazia de a ne reaminti ca limba noastra-i o comoara si ca limba romana este patria mea, iar daca vreti sa marcati acest eveniment, vorbiti corect!Ziua Limbii Romane este sarbatorita si in Republica Moldova, pe 31 august, inca din 1990, iar din 2006, in aceeasi zi, a fost organizat in fiecare an, la Bucuresti, pe treptele Teatrului National, Concertul Limbii Romane .

Limba romana este, intre limbile romanice, a cincea dupa numarul de vorbitori, in urma spaniolei, portughezei, francezei si italianei, fiind vorbita in toata lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care 24 de milioane o au ca limba materna. 17 milioane se afla in Romania, unde romana este limba oficiala si limba materna pentru mai mult de 90% din populatie.

In Republica Moldova limba romana este limba oficiala si limba materna pentru trei sferturi din populatie, iar in provincia autonoma Voivodina din Serbia, limba romana este una dintre cele sase limbi oficiale.

De asemenea, romana este limba oficiala sau administrativa in Uniunea Latina, organizatie internationala care reuneste tarile lumii in care se vorbeste una dintre limbile romanice si in Uniunea Europeana, de la 1 ianuarie 2007.

Limba romana este una dintre cele cinci limbi in care se oficiaza servicii religioase in statul monastic Muntele Athos.

Limba romana este limba materna sau este vorbita si in Ucraina, Ungaria, pe Valea Timocului in Serbia sau in Bulgaria. Este vorbita si in comunitatile etnicilor...