S-a intamplat in 2 septembrie 1945: Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial (declansat la 1.

IX.1939, prin atacul Germaniei asupra Poloniei); la 2.

IX.1945 este semnat actul capitularii neconditionate a Japoniei. La 26 iulie 1945 s-a dat publicitatii Proclamatia cu privire la termenii capitularii Japoniei, care purta semnatura presedintelui SUA si a premierului Marii Britanii. Liderul Chinei, []The post S-a intamplat in 2 septembrie 1945 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 2 septembrie 1945 was first posted on septembrie 2, 2020 at 4:18 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 2 septembrie 1945: Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial (declansat la 1.

IX.1939, prin atacul Germaniei asupra Poloniei); la 2.

IX.1945 este semnat actul capitularii neconditionate a Japoniei. La 26 iulie 1945 s-a dat publicitatii Proclamatia cu privire la termenii capitularii Japoniei, care purta semnatura presedintelui SUA si a premierului Marii Britanii. Liderul Chinei, Jiang Jieshi, si-a dat acordul. Lipsea semnatura lui Stalin intrucat URSS avea relatii diplomatice cu Japonia. Documentul fixa oportunitatile oferite Japoniei pentru a iesi din razboi, proclamand imediat capitularea neconditionata a fortelor japoneze , alternativa fiind prompta si completa distrugere . Conditiile cerute pentru capitulare se refereau la indepartarea militarismului, dezarmarea si judecarea celor vinovati de crime de razboi si cruzimi asupra prizonierilor;limitarea suveranitatii tarii la insulele Honshu, Hokaido, Kyushu, Shikoku si cateva mici insule;revenirea la regimul democratic si respectarea drepturilor fundamentale ale omului;plata reparatiilor, Japoniei asigurandu-i-se acces la materii prime si comert international. ara urma sa fie ocupata militar, regimul impus de Aliati incheindu-se cand Japonia indeplinea toate obiectivele. La Tokyo documentul a fost cunoscut prin intermediul transmisiei facute de un post de radio local din San Francisco. Analizat la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, documentului i s-a dat o interpretare pozitiva, existand premise pentru obtinerea unor conditii bune pentru tara. S-a observat lipsa semnaturii lui Stalin si inlocuirea formulei capitularii neconditionate cu fraza capitularea neconditionata a tuturor trupelor japoneze . Ministrul Togo a reusit cu mare greutate sa-si convinga colegii pentru acceptarea contactarii guvernului URSS.

Pe ansamblu, guvernul a luat decizia de a diminua importanta documentului. Premierul Suzuki l-a apreciat in conferinta de presa din 28 iulie ca repetare a Declaratiei de la Cairo si, in consecinta, Japonia nu isi va schimba politica . Aliatii au concluzionat ca Japonia va continua razboiul. Presedintele Truman primise cu o zi inainte de inceperea reuniunii de la Potsdam informatia secreta ca Proiectul Manhattan se finalizase cu succes, SUA detinea bomba atomica pe care o experimentase cu succes la Almogardo, in desertul New Mexico. De la bordul crucisatorului Augusta a ordonat, la 2 august 1945, ca Japonia sa fie lovita cu noua arma. In consecinta, la 6 august 1945, ora 8:15, bombardierul Enola Gay a lansat prima bomba atomica Little Boy , cum a fost botezata, asupra Hiroshimei, distrugerile si pierderile umane fiind de neimaginat la Tokyo . In aceeasi zi a fost transmisa Declaratia presedintelui SUA care facea cunoscut poporului american si intregii lumi ca in urma cu 16 ore (diferenta de fus orar) un avion american a aruncat o bomba atomica ce a adus o noua si revolutionara sporire a fortei de distrugere , japonezii fiind rasplatiti inzecit pentru atacul de la Pearl Harbour. Comunicatul avertiza fara echivoc:Vom distruge complet puterea Japoniei de a mai desfasura un razboi , daca nu accepta Declaratia de la Potsdam.

Guvernul Japoniei se mentinea in indecizie, nefiind hotarat sa-si afirme capitularea in conditiile in care reprezentanti ai armatei erau decisi sa continue lupta. Presedintele Truman a aprobat a doua lovitura nucleara asupra unuia din cele doua orase, Nagasaki si Kokura. Ultimul, fiind acoperit de nori, Nagasaki a suportat, la 9 august, a doua lovitura nucleara. Cu o zi inainte, la Moscova, ambasadorul Soto fusese informat oficial ca incepand cu 9 august 1945 URSS declara razboi tarii sale.

Atat in Consiliul de Razboi, cat si in guvern nu s-a putut lua o decizie, opiniile fiind impartite. In situatia dramatica in care se afla tara, incalcand traditia, primul ministru a apelat cu profund respect la imparatul Hirohito, caz unic in istoria arii Soarelui Rasare, solicitandu-i pozitia. Hirohito s-a declarat pentru acceptarea Declaratiei de la Potsdam. Consiliul de Ministri s-a supus si a adresat SUA raspunsul:Guvernul japonez este gata sa accepte conditiile enumerate in Declaratia facuta la Potsdam, la 26 iulie 1945 , cu unica rezerva ca nu se va aduce nicio atingere prerogativelor Majestatii Sale, ca suveran .

Presedintele Truman si majoritatea colaboratorilor s-au pronuntat pentru mentinerea regimului imperial, acesta fiind, in opinia SUA si al Japoniei, singurul care putea asigura stabilitate in societate. Intr-un document dat publicitatii de Departamentul de Stat s-a precizat pozitia SUA fata de statul imparatului. Se sublinia ca puterea cu care sunt investiti imparatul si guvernul japonez in conducerea tarii va fi subordonata Comandamentului Suprem al Fortelor Aliate ...