S-a intamplat in 4 septembrie 1870: S-a hotarat, in cadrul Societatii Academice Romane, traducerea si tiparirea in limba romana a lucrarii lui Dimitrie Cantemir Descriptio Moldaviae . La 11 iunie 1714, Dimitrie Cantemir incepe sa scrie, la solicitarea Academiei de la Berlin, Descriptio Moldaviae , in conditiile in care fostul domnitor fusese exilat in Rusia. Descriptio []The post S-a intamplat in 4 septembrie 1870 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 4 septembrie 1870 was first posted on septembrie 4, 2020 at 12:44 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 4 septembrie 1870: S-a hotarat, in cadrul Societatii Academice Romane, traducerea si tiparirea in limba romana a lucrarii lui Dimitrie Cantemir Descriptio Moldaviae . La 11 iunie 1714, Dimitrie Cantemir incepe sa scrie, la solicitarea Academiei de la Berlin, Descriptio Moldaviae , in conditiile in care fostul domnitor fusese exilat in Rusia. Descriptio Moldaviae , sau Descriptio antiqui et hodierni status Moldaviae , adica Descrierea starii de odinioara si de astazi a Moldovei , este un document ce trateaza istoria romanilor si a fost gandita pentru a avea trei parti, una geografica, una politica si o alta care sa acopere starea bisericeasca si literara a Moldovei. Prima parte este dedicata descrierii geografice a Moldovei, a muntilor, a apelor si a campiilor, aici fiind inserata si prima harta cunoscuta a Moldovei, realizata de autor. De asemenea, acest capitol prezinta flora si fauna, targurile si capitalele tarii de-a lungul timpului. A doua parte a cartii se refera la organizarea politica si administrativa a tarii, continand detalii despre forma de stat, inscaunarea sau schimbarea domnilor, dar si aspecte legate de obiceurile privind nasterea, logodna, nunta sau inmormantarea. In fine, ultima parte a lucrarii cuprinde referiri la cuvintele si graiul moldovenesc, despre calitati sau defecte caracteristice acestui neam. De asemenea, Cantemir face aici o descriere aprofundata a religiei molodvenilor, autenticitatea ordodoxiei de aici fiind sustinuta cu admiratie de autor: Occidentul, si nu Orientul s-a indepartat de la adevarata credinta, iar in Moldova nu s-a vazut niciodata vreun eretic sau vreo erezie. Primul manuscris al lucrarii avea sa fie definitivat la 2 martie 1716, si putea fi expediat la Berlin, insa din diferite motive, inca neelucidate, Cantemir nu a timis manuscrisul, cu toate insistentele celor din Academia berlineza. Problemele survenite in cadrul Academiei dupa decesul presedintelui Leibniz, este posibil sa-l fi determinat pe Cantemir sa nu mai manifeste incredere in aceasta institutie sau este posibil sa fi dorit publicarea ei inainte, dupa care sa o expedieze. Dupa moartea autorului, in anul 1723, manuscrisul a ramas in posesia fiului mai mic, Antioh, care fiind numit ambasador al Rusiei la Londra, a luat cu el manuscrisul cu intentia de a-l publica in Occident. De aici traseul manuscrisului a fost realmente un labirint.

In anul 1744, dupa moartea la Paris a lui Antioh Cantemir, care fusese ambasador in Franta, manuscrisul latin al Descrierii avea sa fie vindut la o licitatie contelui Thomson, ginerele marelui medic Boerhaave. La randul sau acesta moare, iar sotia sa cedeaza manuscrisul unui var, Abraham Raas Boerhaave, profesor la Petersburg. Acesta il...