S-a întâmplat în 7 septembrie 1931
S-a intamplat in 7 septembrie 1931 was first posted on septembrie 7, 2020 at 5:24 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 7 septembrie 1931: Nicolae Titulescu a fost reales in functia de presedinte al celei de-a XII-a Sesiuni ordinare a Adunarii Societatii Natiunilor; a fost un caz unic in istoria Ligii Natiunilor, cand un fost presedinte al Ligii a fost reales pentru o noua sesiune. In anii primului razboi mondial, Nicolae Titulescu a desfasurat o intensa activitate in favoarea desavarsirii unitatii statului national roman. In 1915 a rostit, la Ploiesti, discursul Inima Romaniei , unde a sustinut unirea Transilvaniei cu Romania: Romania nu poate fi intreaga fara ArdealArdealul e inima Romaniei geografice! Din culmile ei izvorasc apele care au scaldat romanismul in istorie , iar din septembrie 1918 a devenit membru, alaturi de personalitati politice ca: Traian Vuia, Take Ionescu, Constantin Mille, din Consiliul National Roman infiintat la Paris, se aminteste in lucrarea Reflectii Nicolae Titulescu (1985). Orator neintrecut, a obtinut succese rasunatoare in strainatate fiind recunoscut drept una dintre prestigioasele personalitati ale vietii politice internationale.
A detinut in doua randuri portofoliul finantelor, intre 10 iunie 1917-ianuarie 1918 si intre 1920-1921. Marele diplomat roman a fost desemnat prim-delegat al Romaniei la Conferinta de Pace de la Paris, unde a fost semnat Tratatul de la Trianon intre Puterile Aliate si Asociate, pe de o parte, si Ungaria, pe de alta parte, prin care s-a consfintit la nivel international unirea cu Romania a Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului. Totodata a fost conducatorul delegatiei Romaniei la Conferinta de la Spa, unde a sustinut interesele Romaniei. A semnat in aceasta calitate acordul privind reparatiile datorate de Germania puterilor invingatoare in Primul Razboi Mondial. Romaniei i s-a atribuit un procent care nu corespundea nici moral si nici material cu eforturile depuse de aceasta in timpul razboiului. In perioada 6-31 august 1929, Nicolae Titulescu a participat la Haga, la lucrarile primei faze a Conferintei internationale in problema reparatiilor de razboi (Planul Young), alaturi de G.
G. Mironescu, ministrul Afacerilor Straine, si Mihai Popovici, ministru de Finante. Au urmat, intre 3-20 ianuarie 1930, lucrarile celei de-a doua faze a Conferintei, la care a participat alaturi de G.
G. Mironescu si Ioan Lugosianu. Lui Nicolae Titulescu i-a fost acordat portofoliul de trimis extraordinar si ministru plenipotentiar al Romaniei la Londra (1921-1927) si a fost numit ministru al Afacerilor Straine (1927-1928, 1932-1936), calitate in care si-a adus o importanta contributie la redeschiderea sau la infiintarea legatiilor Romaniei la Helsinki (1927), Lisabona (1928), Buenos Aires (1928), Santiago de Chile, Ciudad de Mexico, Montevideo, Teheran (1935).
Nicolae Titulescu a luptat pentru instaurarea unui climat de pace in Europa si pentru intarirea securitatii si a integritatii teritoriale ale Romaniei, mai ales dupa instaurarea nazismului in Germania. S-a numarat printre semnatarii pactului de organizare a Micii Intelegeri (1933). In acelasi an, la Londra, Nicolae Titulescu a semnat, in numele Guvernului Romaniei, Conventia de definire a agresiunii, aducandu-si o substantiala contributie la redactarea textului uneia dintre ele (Conventia Litvinov-Titulescu sau Formula Titulescu-Litvinov ). Tot in 1933, a semnat, la Ankara, Tratatul de amicitie, neagresiune, arbitraj si conciliatiune dintre Romania si Turcia, apoi, in 1934, Pactul Intelegerii Balcanice si...