S-a întâmplat în 8 septembrie 1532
Manastirea Moldovita este una dintre cele mai vechi asezari monahale, cu un important trecut istoric. Originea sa nu este cunoscuta cu precizie, insa traditia o aminteste inca din perioada voievozilor Musatini. Sub domnia lui Alexandru cel Bun []The post S-a intamplat in 8 septembrie 1532 appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 8 septembrie 1532 was first posted on septembrie 8, 2020 at 2:33 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 8 septembrie 1532: Se termina lucrarile de constructie ale bisericii manastirii Moldovita, ctitoria lui Petru Rares.
Manastirea Moldovita este una dintre cele mai vechi asezari monahale, cu un important trecut istoric. Originea sa nu este cunoscuta cu precizie, insa traditia o aminteste inca din perioada voievozilor Musatini. Sub domnia lui Alexandru cel Bun a fost zidita prima biserica din piatra, atestata documentar intre 1402-1410 cu intregul ansamblu de contructii, avand hramul Buna Vestire si fiind deja un centru cultural. Manastirea Moldovita s-a bucurat de privilegii si din partea lui tefan cel Mare. Prin mai multe hrisoave voievodul a confirmat manastirii 11 sate, mai multe iezere, prisaci si privilegii comerciale care o situau printre cele mai instarite manastiri din Moldova. Ctitoria lui Alexandru cel Bun a rezistat pana la sfarsitul sec. al XV-lea, cand s-a prabusit din cauza unor alunecari de teren. Ruinele se vad si astazi la 500 m distanta de actuala constructie. Dorind sa continue existenta asezamantului, voievodul Petru Rares ii schimba amplasamentul si construieste in 1532 noua biserica (pastrata pana astazi), inchinand-o aceluiasi hram. Tot atunci manastirea a fost imprejmuita cu ziduri si turnuri de aparare, capatand aspect de fortareata. Pe ruinele fostelor chilii a fost ridicata in perioada 1610-1612 clisiarnita (casa egumeneasca) de catre episcopul Efrem de Radauti, pentru pastrarea odoarelor bisericii si organizarea unei scoli de copisti si miniaturisti. Sub domnia lui Alexandru cel Bun, la Manastirea Moldovita functiona un important centru cultural, unde se copiau si se impodobeau carti bisericesti. Cele mai valoroase manuscrise dateaza din secolul al XV-lea. Activitatea culturala desfasurata in epoca lui Alexandru cel Bun a continuat si in secolele al XVII-lea (se remarca stradaniile episcopului Efrem de Radauti, mare carturar si ctitor la Moldovita, care a organizat aici o scoala de copisti si miniaturisti) si al XVIII-lea.
Biserica manastirii pastreaza traditionalul plan triconc, cu cinci incaperi despartite prin pereti cu usi pe mijloc si cu sistem de boltire separata la fiecare incapere. Spre deosebire de alte biserici...