S-a întâmplat în 17 septembrie…
Ch., a fost cea mai insemnata biblioteca din antichitate.
Situata in Alexandria, adevarata metropola a civilizatiei greco-romane din Egiptul antic, continea peste 900.000 de pergamente. 980: []The post S-a intamplat in 17 septembrie appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 17 septembrie was first posted on septembrie 17, 2020 at 4:28 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 17 septembrie 642: Biblioteca din Alexandria (Egipt) este distrusa in urma unui incendiu. Infiintata de primii doi monarhi din dinastia Ptolemeilor, in secolul al III-lea i.
Ch., a fost cea mai insemnata biblioteca din antichitate.
Situata in Alexandria, adevarata metropola a civilizatiei greco-romane din Egiptul antic, continea peste 900.000 de pergamente. 980: S-a nascut Avicenna (numele latinizat al lui Abu Ali Ibn-Sina), filosof, naturalist si medic arab de origine persana; autor al Canonului medicinei , care a stat mult timp la baza studierii medicinei (m. 1037) 1480: Instituirea inchizitiei in Spania (campanie sangeroasa impotriva ereticilor, maurilor si evreilor). Inchizitia spaniola a fost fondata de monarhii catolici Ferdinand si Isabela pentru a mentine catolicismul in regatele lor si s-a situat sub controlul direct al monarhiei spaniole. Nu a fost abolita definitiv decat in 1834, in timpul domniei lui Isabela a II-a.
Inchizitia, ca tribunal ecleziastic, avea jurisdictie numai asupra crestinilor botezati. Insa, de cand evreii (in 1492) si maurii musulmani (in 1502) au fost exilati din Spania, jurisdictia Inchizitiei de-a lungul unei perioade lungi a istoriei sale s-a extins practic auspra tuturor supusilor coroanei. Inchizitia avea in mare parte scopul de a asigura catolicismul celor recent convertiti, cunoscuti drept conversos sau marranos. 1607: S-a nascut, la Sibiu, Georg Kraus (m.1679), cronicar german din Transilvania. In lucrarea sa Cronica Transilvaniei, care cuprinde perioada 1608-1665, prezinta informatii privind istoria celor trei tari romane. 1762: A murit Francesco Geminiani, violonist, compozitor si teoretician italian (n. 1687) 1773: S-a nascut, la Viena, Austria, Constantin Caracas (m.1828), medic, tipograf si editor roman. A contribuit la organizarea stiintifica a medicinii romanesti si a introdus vaccinarea antivariolica in ara Romaneasca. A fost unul dintre fondatorii spitalului Filantropia din Capitala. A infiintat la Bucuresti prima tipografie laica din ara Romaneasca (1817). 1787: A fost adoptata Constitutia SUA, de catre Conventia Constitutionala a Statelor Unite ale Americii, desfasurata la Philadelphia (Pennsylvania), care proclama noul teritoriu republica federala si introducea sistemul prezidential de guvernamant; intrata in vigoare la 4.
III.1789, Constitutia SUA este valabila, cu unele amendamente (27 la numar), si astazi 1817: S-a nascut, la Cernauca-Cernauti, Gheorghe Hurmuzaki (m.1882), publicist si om politic roman. A participat la miscarea revolutionara de la 1848 din Moldova. A fost redactor responsabil (1848-1849) al primului periodic al romanilor bucovineni Bucovina . A luptat pentru caracterul unitar al limbii si valorificarea folclorului romanesc. 1820: S-a nascut mile Augier, poet si dramaturg francez (m. 1889)-1822, 17/27: Champollion prezinta secretul hieroglifelor.
Jean-Fran ois Champollion (n. 23 decembrie 1790, Figeac, Franta d. 4 martie 1832, Paris) a fost un orientalist francez.
Activitatea sa este legata in special de egiptologie, domeniu care i-a adus faima, el reusind sa stabileasca metoda pentru descifrarea hieroglifelor. Aceasta realizare se datoreaza cunostintelor sale deosebite in ceea ce priveste limbile orientale, in special copta. In descifrarea hieroglifelor s-a folosit in special de inscrisurile de pe piatra din Rosetta.
In 1810, intr-un memoriu publicat la Grenoble, el afirma ca hieroglifele aveau calitatea de a reproduce sunete si in 1822 prezinta demonstratia ipotezei sale intr-un memoriu la Acad mie des Inscriptions et Belles-lettres din Paris. Intre anii 1828-1829 efectueaza o vizita in Egipt, verificandu-si teoria. Spre sfarsitul vietii sale a functionat ca profesor la Coll ge de France.
In orasul sau natal, Figeac, in semn de omagiu adus lui Champollion, se gaseste astazi instalata o replica marita a pietrei din Rosetta. 1823: A murit ceasornicarul francez Louis Breguet. Considerat unul dintre cei mai mari ceasornicari care au trait vreodata, Abraham-Louis Breguet a fost un adevarat artist al orologeriei. Inventiile sale sunt folosite si astazi, printre ele aflandu-se si bijuteria coroanei: tourbillonul.
Pentru mai toate casele de orologerie, o complicatie precum tourbillonul reprezinta un motiv indeajuns de bun ca sa afiseze un numar considerabil de zero-uri in coada pretului unui ceas. Mecanismul regulator reprezinta una dintre cele mai apreciate complicatii inventate vreodata, iar istoria sa ne conduce la inceputul anilor 1800 in atelierul lui Abraham Louis-Breguet.
In 1801, anul brevetarii tourbillonului, Breguet avea deja 53 de ani. Isi incepuse cariera in Franta, sub supravegherea unui ceasornicar din atelierele de la Versailles. Dupa perioada de ucenicie, paraseste tara in timpul Revolutiei, iar mai apoi revine in postura de prim orologer al Imperiului. Isi trecuse deja pe cartea de vizita titlul de ceasornicar pentru Marina Regala, Membru al Academiei de stiinte sau Cavaler al Legiunii de onoare in 1819.
Pana la inceputul secolului al XIX-lea modificase deja mecanismele de tip L pine, imbunatatise calibrele automatice ale ceasurilor de buzunar si se aratase interesat de designul ceasurilor brevetand indicatoarele de tip Breguet si folosind tehnica guilloch In 1823, Abraham-Louis Breguet moare la varsta de 76 de ani, lasandu-i compania pe care o conducea fiului sau Antoine-Louis. Mai apoi, nepotul inventatorului o vinde lui Edward Brown, care in anii 70 o cedeaza companiei Chaumet. Urmeaza inca o vanzare catre Investcorp, pentru ca in final Breguet, una dintre cele mai prestigioase case de orologerie din segmentul Premium Haute Horlogerie sa ajunga in posesia Swatch Group, care o detine si astazi. 1823: S-a stins din viata, la Avrig, jud. Sibiu, Gheorghe Lazar (n.1779), carturar iluminist roman. 1826: S-a nascut, la Brezelenz, Germania, Georg Friedrich Bernhard Riemann (m.1866), matematician german. A creat geometria riemanniana (fundamentala pentru teoria relativitatii), a definit (1854) notiunea de integrala (in sensul lui Riemann), iar in teoria analitica a numerelor a introdus functia zeta . Unul dintre fondatorii teoriei functiilor de variabila complexa. 1844: S-a nascut, la Bucuresti, Constantin I. Bratianu (m.1910), general, geodez si topograf roman. Membru corespondent al Academiei Romane (1899). A luat parte la Razboiul de Independenta din 1877-1878. S-a numarat printre fondatorii revistei Romania militara (1864). In vederea intocmirii hartii Romaniei, a efectuat lucrari topografice si geodezice. A fost unul dintre autorii Marelui dictionar geografic roman. A fost fiul lui Dimitrie Bratianu. 1854: S-a nascut David Buick, inventator american de origine scotiana, unul dintre pionierii industriei automobilistice americane (in 1902 a fondat Buick Motor Car Company ). David Dunbar Buick (d.5 martie 1929) a fost un american de origine scotiana, cel mai bine cunoscut pentru fondarea Buick Motor Company. S-a nascut in Arbroath, Angus, Scotia si s-a mutat impreuna cu familia la doi ani in Detroit, Michigan.
La inceputul anului 1902, a infiintat compania Buick Motor Car Company , cu doua obiective: primul, de a vinde motoare altor companii si cel de-al doilea producerea si comercializarea de masini proprii. Inca o data problemele de fabricatie si dezvoltare au determinat ca pana la finalul anului 1902, Buick sa ramana fara bani si doar o singura masina pentru a demonstra munca sa. Concentrarea pe dezvoltare a produs revolutionarul motor cu supapa de evacuare in capul cilindrului. Aceasta metoda de de construire a motorului produce un motor mai puternic decat motorul rival cu supape laterale pe care toti constructorii il foloseau la vremea aceea. Motorul cu supapa de evacuare in capul cilindrului a fost folosit de mai toti producatorii de autovehicule. 1856: S-a nascut Moses Gaster, filolog, istoric literar si folclorist (autorul lucrarii Literatura populara romana , 1883 prima sinteza in domeniu); dupa 1885 s-a stabilit in Anglia; membru de onoare al Academiei Romane din 1929 (m. 1939) 1857: S-a nascut Constantin iolkovski, savant si inventator rus, unul din fondatorii cosmonauticei moderne 1863 A incetat din viata Alfred Victor de Vigny (n.1797), scriitor francez. Unul dintre exponentii de prestigiu ai romantismului francez. A scris versuri (Poeme antice si moderne, 1826), proza (Cinq-Mars, 1826), drame (Chatterton, 1835), axate pe tema singuratatii geniului, a resemnarii sale pline cu demnitate (Jurnalul unui poet, postum, 1867). 1864: S-a nascut Mihail M. Kotiubinski (m.1913), scriitor ucrainean. Maestru al prozei artistice ucrainene. A publicat nuvele si romane cu tenta psihologica (Rasul; Caii nu sunt vinovati; Fata morgana). 1869: S-a nascut Christian Lange, om politic norvegian; secretar al Comitetului Nobel din Oslo (1900-1909); secretar general al Uniunii Interparlamentare (1909-1933); Premiul Nobel pentru Pace pe 1921, impreuna cu suedezul Karl Branting (m. 1938) 1875: S-a nascut, la Bacau, Victor Anestin (m.1918), ziarist roman. Popularizator al stiintelor, fondator al Societatii Astronomice Romane (1907). Autor al primului roman stiintifico-fantastic din Romania (In anul 4000 sau o calatorie la Venus, 1912). 1876: S-a nascut, la Bucuresti, Alexis Catargi (m.1923), compozitor roman. A fost atasat cultural si secretar al Legatiei romane din Paris (1914-1918). A compus muzica de teatru, muzica simfonica, piese vocale etc. 1877: S-a nascut compozitorul Iosif Paschill (m. 1966) 1881, 4/17: S-a nascut George Bacovia, poet roman. George Bacovia (n. 4/17 septembrie 1881, Bacau d. 22 mai 1957, Bucuresti) a fost un scriitor roman format la scoala simbolismului literar francez. Este autorul unor volume de versuri si proza scrise in baza unei tehnici unice in literatura romana, cu vadite influente din marii lirici moderni francezi pe care-i admira. La inceput vazut ca poet minor de critica literara, va cunoaste treptat o receptare favorabila, mergand pana la recunoasterea sa ca cel mai important poet simbolist roman si unul dintre cei mai importanti poeti din poezia romana moderna.
Volume antumePlumb, Bucuresti, 1916ScAntei galbene, Bacau, 1926Bucati de noapte, Bucuresti, 1926Poezii, Bucuresti, 1929Cu voi, Bucuresti, 1930Poezii, prefata de Adrian Maniu, Bucuresti, 1934Comedii in fond, Bucuresti,...