i calea aceasta nu s-a sfarsit. Istoria nu s-a sfarsit. In ea se scrie acum capitolul din urma, capitolul cel mai greu: peste Golgota, la mantuire i peste calvar, la biruinta. Va rog, iubitii mei, sa nu va pierdeti cumpatul din pricina necazurilor mele (Efeseni 3, 13). Trebuia sa se intample si aceasta. Orice jertfa [] i calea aceasta nu s-a sfarsit. Istoria nu s-a sfarsit. In ea se scrie acum capitolul din urma, capitolul cel mai greu: peste Golgota, la mantuire i peste calvar, la biruinta. Va rog, iubitii mei, sa nu va pierdeti cumpatul din pricina necazurilor mele (Efeseni 3, 13). Trebuia sa se intample si aceasta. Orice jertfa adevarata isi are drumul crucii. Aceasta a fost si este soarta de totdeauna a ucenicilor Domnului, care si-au luat pe suflet misiunea si s-au jertfit pentru Domnul.

Drept rasplata, li s-a intins pe urma cununa de spini si au fost tarati, ca niste facatori de rele, in fata dregatorilor (Luca 21, 12).

Fratii mei! Va scriu cu ochii scaldati in lacrimi (II Cor. 2, 4). A trecut o luna de cand stau inchis intr-o temnita a tacerii. Sunt oprit cu forta publica sa mai graiesc despre Iisus cel Rastignit. Eu insa stau linistit. Caci stau inchis cu Iisus Biruitorul. Stau inchis pentru Iisus Biruitorul si El va birui.

Multumesc neincetat lui Dumnezeu ca m-a trecut mereu prin furtuni si izbelisti, ca sa traiesc aievea Scripturile. Am ajuns acum la un capitol nou, la capitolul cel mai greu: cand sunt prigonit, acuzat si batjocorit din toate partile, iar eu trebuie sa tac. Este aceasta, desigur, cel mai greu examen. Dar Cuvantul lui Dumnezeu ma intareste si ma mangaie, aratandu-mi mereu ca asa trebuia sa se intample Din fata prigoanelor, m-am refugiat in camara Psalmistului David. i am aflat aici tocmai ceea ce imi trebuia. Niciodata nu l-as fi inteles pe Psalmistul David, cu prigonitorii lui, daca n-as fi ajuns aici. Traiesc acum aievea ceea ce spunea Psalmistul: Scoala-Te, Doamne, impotriva urgiei potrivnicilor mei, trezeste-Te, ca sa-mi ajuti si randuieste o judecata (Ps. 7, 6). Caci Tu imi sprijinesti dreptatea si pricina mea si stai pe scaunul Tau de domnie ca un Judecator drept (Ps. 9, 4). Nu ma lasa,...