S-a intamplat in 25 septembrie 1913: S-a nascut Maria Tanase, una dintre cele mai cunoscute interprete ale cantecului popular romanesc. Maria Tanase (nascuta la Bucuresti decedata la 22 iunie 1963, Bucuresti) a fost o interpreta romana de muzica populara, usoara, lautareasca, romante si teatru de revista. S-a nascut in mahalaua Caramidarilor din Bucuresti []The post S-a intamplat in 25 septembrie 1913 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 25 septembrie 1913 was first posted on septembrie 25, 2020 at 3:51 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 25 septembrie 1913: S-a nascut Maria Tanase, una dintre cele mai cunoscute interprete ale cantecului popular romanesc. Maria Tanase (nascuta la Bucuresti decedata la 22 iunie 1963, Bucuresti) a fost o interpreta romana de muzica populara, usoara, lautareasca, romante si teatru de revista. S-a nascut in mahalaua Caramidarilor din Bucuresti (zona Palatul Copiilor Parcul Tineretului), fiind al treilea copil al Anei Munteanu, originara din comuna Carta, judetul Sibiu (Tara Fagarasului) si al florarului Ion Coanda Tanase (1877-1958), din satul Mierea-Birnici, jud. Dolj (azi Mierea, com. Cruset, jud. Gorj), de pe valea Amaradiei. A avut o sora si un frate: Aurica (n. 1910) si Fran ois (zis Franz, n. 1911). In mai 1934 se angajeaza la Teatrul Carabus . Pe 2 iunie debuteaza in revista Carabus-Express (a lui N. Kiritescu) cu pseudonimul Mary Atanasiu, ales de Constantin Tanase. In acelasi an imprima Mansarda (romanta de Nello Manzatti) la casa de discuri Lifa Record , aceasta fiind prima imprimare a artistei. In vara anului 1937 imprima primele cantece populare la casa de discuri Columbia , sub supravegherea etnomuzicologilor Constantin Brailoiu si Harry Brauner, primele doua fiind Cine iubeste si lasa si M-am jurat de mii de ori, pe care le-a imprimat cu acompaniamentul tarafului Costica Vraciu din Gorj.

Data de 20 februarie 1938 reprezinta debutul radiofonic al artistei. Acompaniata de taraful Ion Matache din Arges, a sustinut pe viu un program de cantece romanesti la emisiunea Ora satului . Dupa comentariile cronicarilor muzicali, prilejuite de debutul la radio si ecoul puternic in randurile auditorilor emisiunilor radiofonice, Maria Tanase continua sa fie programata aproape saptamanal de Radio Romania. In 1938, Maria Tanase canta in renumitul restaurant de lux Luxandra , acompaniata de orchestra violonistului Petrica Motoi. Pe 17 august 1938 canta la incheierea cursurilor de vara ale Universitatii populare de la Valenii de Munte (Prahova), unde istoricul Nicolae Iorga o supranumeste Pasarea maiastra. In acelasi an se angajeaza la Teatrul Alhambra al lui Nicolae Vladoianu. In septembrie lanseaza cu mare succes cantecele Mi-am pus busuioc in par (cantec in stil popular) si Habar n-ai tu(ambele avand muzica compusa de Ion Vasilescu) in revista Constelatia Alhambrei, pe care le imprima apoi la Columbia .

Pe 16 aprilie 1939 pleaca la Expozitia Universala de la New York (New York World sFair) amenajata in cartierul Flushing Meadows din sectorul Queen. Inaugurarea oficiala a pavilioanelor a avut loc la 5 mai 1939. Canta impreuna cu orchestra lui Grigoras Dinicu si cu naistul Fanica Luca la Casa romaneasca . Aici, Maria Tanase are ocazia sa-i cunoasca pe George Enescu si pe Constantin Brancusi. La aceasta expozitie au mai participat Dimitrie Gusti, arh. Octav Doicescu, arh. George Matei Cantacuzino s.a. Maria Tanase se intoarce in tara in luna iulie. Spre sfarsitul anului 1940, Garda de Fier ii interzice sa mai apara in public si, din ordinul Ministerului Propagandei, au fost distruse toate discurile de patefon existente cu Maria Tanase in discoteca Radio-ului, precum si matritele acestora de la casa de discuri Columbia, sub pretextul ca distorsionau folclorul romanesc autentic. Adevaratul motiv al acestei miscari antisemite a fost faptul ca in cercul de prieteni ai Mariei Tanase se gaseau si o serie de intelectuali evrei sau democrati.

Ultimul concert al artistei, dinaintea cenzurii, a avut loc pe 20 octombrie 1940, la Teatrul Municipal Maior Gheorghe Pastia din Focsani. Ziarul Timpul , nr. 1356 din 16 februarie 1941, anunta cititorii reaparitia Mariei Tanase intr-un program radiofonic. In martie 1941 intreprinde un turneu artistic in Turcia. Canta in revista Melody Revue de la Istanbul cu prilejul inaugurarii Teatrului de vara Taxim . Aici este desemnata cetatean de onoare de presedintele Turciei. La finalul acestui turneu se reintoarce in tara. Alaturi de echipele formate din cele mai selecte elemente ale teatrului si muzicii romanesti canta ranitilor din razboi.

Dupa instaurarea comunismului, in 1952 este solicitata sa profeseze la Scoala medie de muzica nr. 1 din Bucuresti, in cadrul unei catedre de cant popular nou creata. Le-a avut eleve pe Victoria Darvai, Ileana Constantinescu, Natalia Serbanescu.

Lanseaza cu mare succes cantecele Dragi...