S-a intamplat in 26 septembrie 1687: Partenonul din Atena a fost partial distrus in urma unor explozii care au avut loc in cursul luptelor dintre fortele venetiene si cele ale Imperiului Otoman, in timpul razboiului dintre cele doua puteri.

Partenonul a fost construit in secolul V i.

Hr., fiind inchinat zeitei Atena Partenos. A fost ridicat []The post S-a intamplat in 26 septembrie 1687 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 26 septembrie 1687 was first posted on septembrie 26, 2020 at 1:08 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 26 septembrie 1687: Partenonul din Atena a fost partial distrus in urma unor explozii care au avut loc in cursul luptelor dintre fortele venetiene si cele ale Imperiului Otoman, in timpul razboiului dintre cele doua puteri.

Partenonul a fost construit in secolul V i.

Hr., fiind inchinat zeitei Atena Partenos. A fost ridicat din initiativa lui Pericle, conducator al Atenei, ca semn de multumire pentru patroana cetatii. Partenonul a fost construit pe locul unui vechi templu distrus de persi. Lucrarile au fost conduse de sculptorul Fidias, care a fost ajutat de arhitectii Ictinios si Callicrates, coordonati de Fidias. Constructia a inceput in 447 i.

Hr. si s-a finalizat in 438 i.

Hr., insa decoratiile si sculpturile au fost gata abia cinci ani mai tarziu. Monumentul, realizat in stil doric, adapostea o statuie uriasa a zeitei Atena, care a fost furata si distrusa cel mai probabil in timpul cruciadei din 1204. Templul, situat pe Acropole, este considerat o capodopera a arhitecturii grecesti si se numara printre cele mai faimoase constructii din lume. In 1687, armata otomana a transformat templul in magazie de explozibil. In timpul unui atac venetian, Partenonul a fost partial distrus, structura de rezistenta a monumentului fiind avariata, iar sculpturile deteriorate in cea mai mare parte. Partenonul este unul dintre cele mai sugestive temple din lume, simbol al Atenei si al marii ei civilizatii, opusa exaltarii fortei fizice tipic spartane. Templul, consacrat zeitei Athena Parthenos, a fost inaltat pe acropola ateniana intre anii 447-438 i.

Hr., la comanda lui Pericle dupa proiectul arhitectilor Ictinos si Callicrates.

Acropole era partea cea mai inalta a colinei din oras. Locuit inca din Neolitic, dealul s-a transformat progresiv in zona sacra odata cu construirea diverselor temple, dintre care cel mai important era insusi Partenonul inchinat zeitei Fecioare (semnificatie a termenului parthenos), zeita protectoare a orasului. Exceptionala realizare in stil doric, Partenonul se compune din cate saptesprezece coloane insirate pe laturile lungi ale constructiei si cate opt pe laturile scurte sau fatade. Decoratiunile sculpturale au fost proiectate de Fidias, inclusiv statuia Atenei Parthenos care, din pacate, s-a pierdut.

Faptul ca mana maestrului a fost prezenta in proiectul arhitectonic este evident nu numai din izvoarele istorice. Edificiul este construit cu sensibilitatea proprie sculptorului. Detine multe parti figurative din care se pot extrage multe elemente ale stilului si conceptiei lui...