S-a intamplat in 28 septembrie 1876: A murit Costache Negri, poet si politician roman. Costache Negri (n. 14 mai 1812, Iasi d.

Targu Ocna, judetul Bacau) a fost revolutionar pasoptist moldovean, scriitor, parcalab, deputat, vicepresedinte al Adunarii Ad-hoc din Moldova. Costache Negri, scriitor, om politic si patriot roman, s-a nascut la Iasi, in martie 1812, []The post S-a intamplat in 28 septembrie 1876 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 28 septembrie 1876 was first posted on septembrie 28, 2020 at 2:37 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 28 septembrie 1876: A murit Costache Negri, poet si politician roman. Costache Negri (n. 14 mai 1812, Iasi d.

Targu Ocna, judetul Bacau) a fost revolutionar pasoptist moldovean, scriitor, parcalab, deputat, vicepresedinte al Adunarii Ad-hoc din Moldova. Costache Negri, scriitor, om politic si patriot roman, s-a nascut la Iasi, in martie 1812, fiind fiul vistiernicului Petrache Negre (sau Negrea). Isi incepe studiile cu dascali particulari, apoi le continua la pensioanele franceze ale lui Mouton din Iasi si Repey din Odessa.

In 1832 a plecat in strainatate la studii, calatorind in Austria, Germania, Franta si Italia. In perioada studiilor s-a remarcat, la Paris, ca un sustinator hotarat al progresului, al infaptuirii reformei agrare (la o intrunire a studentilor romani proclama necesitatea improprietaririi taranilor) si al cauzei unitatii nationale a romanilor. Prieten cu Vasile Alecsandri, Ion Ghica si Nicolae Balcescu, devine un fel de mentor al ceva mai tinerilor pasoptisti, contribuind, cu tactul si frumoasele sale calitati intelectuale si sufletesti, la realizarea solidaritatii acestei generatii.

Revenit in tara, infiinteaza in 1841 cenaclul literar de la mosia sa, Manjina, care a devenit centrul unor reuniuni politice ale unionistilor din Moldova si ara Romaneasca, el insusi militand pentru unirea principatelor. La 31 ianuarie 1844, Costache Negri a salutat decizia de dezrobire a tiganilor luata de domnul Moldovei, Mihail Sturdza (1834-1849). A luat parte activ la pregatirea revolutiei de la 1848. In luna februarie a anului 1848, aflat la Paris, a participat, alaturi de alti revolutionari romani, la luptele de strada pentru apararea revolutiei franceze. Aici va inmana Guvernului provizoriu, abia instaurat, noul tricolor romanesc.

Venit in Moldova cu gandul de a actiona pentru implinirea idealurilor de libertate nationala si sociala ale romanilor, va semna Proclamatia partidului national din Moldova catre romani. De asemenea, a participat la Adunarea de la Blaj din 3-5 mai 1848. Fiindu-i interzisa intrarea in Moldova, dupa revolutia din Iasi, a plecat spre Brasov, unde a luat parte la elaborarea unui nou program revolutionar. La 12/24 mai 1848 semneaza la Brasov, alaturi de alti revolutionari moldoveni, documentul-program Printipiile noastre pentru reformarea patriei , in care se revendicau unirea Moldovei si Munteniei intr-un stat independent, modern, emanciparea si improprietarirea taranilor fara despagubire. Ajuns apoi in Bucovina, la Cernauti, va fi...